JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Az Éles Gábor Trió „zúzós” lemezbemutató koncertje a Budapest Jazz Clubban február 2-án

Éles Gábor 1975-ben született zenész családban. Tizenkét éves kora óta gitározik. A Zeneművészeti Főiskolán klasszikus gitárt tanult, Mosóczi Miklós volt a tanára. 2002-ben diplomázott. A jazz muzsika felé fordulva Gyárfás István és Juhász Gábor voltak tanárai. Jelenleg Biatorbágyon tanít. Az "Éles Gábor Trió 2011" című tavaly megjelent lemezükön és ezen az esten is, Móré Attila dobolt, aki négy év klasszikus ütőhangszeres tanulmányok után Martonosi Györgynél tanult jazzdobolást. Eddigi pályája során többek között játszott a Ferenczy György Band-ben, a Palermo Boogie Gang-ben, a Muddy Shoes-ban, a Cornelio Tutu Band-ben és Jamie Winchester együttesében is. Basszusgitáron Szkladányi András játszott. Ő többek között játszott a Miles Davis Corporation-ben és a Frank Zappa-Syrius Emlékzenekarban is. Ahogy a CD-n, úgy ezen az estén is közreműködött vendégként Fekete István trombitán, Lutz János bőgőn és Szabó Dávid zongorán. Rajtuk kívül még egy rövid produkció erejéig, két tündéri kislány, Dobos Panka énekelt és Éles Anna (az együttes vezető kislánya) mutatta be balett tudását. (A kis "művésznők" becslésem szerint lehettek 9 és 6 évesek.)

les-jimi-gabor.JPG

Éles "Jimi" Gábor


A trió és a közreműködő zenészek játékstílusában keveredik a blues, a jazz, a soul, de fellelhető a rythm and blues, jazz-rock, sőt még country dal is elhangzott tőlük. Az együttes vezetőjének -különösen szólói- Jimi Hendrix játékára, az együttes hangzása a Syrius együttes stílusára emlékeztet. A CD  Éles Gábor szerzői lemeze. Mint kis iróniával megjegyezte, "így nem kell sok jogdíjat fizetni". Az este folyamán elhangzottak a CD-röl szerzemények, de új kompozíciók is. Sajnos nem konferálták a műsorszámokat, csak elvétve. A dalokat Éles Gábor angolul énekelte.blues-os feeling-gel.


les-gabor-trio-2011.jpg


A CD-ről a lemezkritikák rovatban Juhász Gábor gitárművész pályatárs kritikáját olvashatják.


les-gabor-trio.JPG


A koncertet a "Don't Let Nobody" című blues-zal indította az alap trió, majd a "zúzósabb"  "Jönnek a majmok" jött kemény ritmusokkal.


az-eles-gabor-trio-fekete-istvannal.JPG


Ezután Lutz János a bőgővel beállt a basszusgitáros helyére és bejött Fekete István a trombitáján szordinóval és eljátszották a "Don't Let Me Be Lonely" és a "These Foolish Things" című szép visszafogott tónusú dalokat. Ezt Éles Gábor klasszikus gitáron és Fekete István tompított trombitán nagyon szép szabadon eljátszott duója követte, aminek címe a "Sirató" volt és Gábor édesapja emlékére komponálta.


szabo-david.JPG


Ezután Gábor beszólította a zongorához Szabó Dávidot, a bőgővel Lutz Jánost és trombitával Fekete Istvánt és elmondta, hogy "a bemutatott CD a barátságok ajándéka", örömmel játszik velük, de a következő egy szomorú dal, a "Ma lemondtam rólad". Majd egy "zúzós" rock, a "Will It Go Round in Circles" hangzott el. Végül  az "Everything Must Change" című standard-del zárták az első részt.


les-gabor-es-a-kislanyok.JPG


A második rész egy különös produkcióval indult. A hallgatóság elcsendesedett (nagy nehezen a szünet után) Gábor gitárja mellé állt a bájos kis Dobos Panka, aki kedves hangjával kísérte Gábor klasszikusnak hangzó (de elektromos) gitár játékát, Éles Annácska pedig ez alatt kecses balett tánccal követte a zenét, nagy közönségsikert aratva. Ugyanezt a melódiát az alaptrió már felpörgetve "Lányka tánc" címmel adta elő. Ezt a "Let Yourself in Groove" fergeteges funky követte, Orszáczky Miklós játékára emlékeztetve. Ezután három nyugodtabb hangvételű darab következett a lemezről. Egy blues, a "Ha újra látlak", majd a "One More" szép gitárszólókkal, végül egy lendületes szám a "You Make Me Run", amely stílusában a '70-es éveket idézte. A következő a "Purple Haze" című dalban virtuóz, Hendrix-et idéző gitárszólóval, kiállásokkal, ritmusváltásokkal. A lemezről elhangzott még a "Műbalhé" és a "Turn Around Brother", amihez trombitán Fekete István is csatlakozott és egy fergeteges dobszólót is hallhattunk. A nagy sikert arató darab után a közönség nem akart véget vetni a zenének. Gábor megemlítette, hogy február 25-én a Vigyázó Sándor Művelődési Házban a Dobosok Farsangján is fellépnek és az a dobosuk, Móré Attila napja lesz. Még két ráadás számot eljátszottak, az utolsó egy country nóta volt, ennek dallamai kísérték az éjfélkor távozó és még kitartó közönséget.


az-eles-gabor-trio-bucsuja.JPG

Vissza a hírekhez