JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Urbán Orsi Triójának koncertjével indult a Háló Klub első őszi jazzrendezvénye az új helyszínen, a Horánszky utca 20. szám alatti Loyola Caféban

Ezen az új helyszínen már volt a tavaszi idényben is két jazzkoncert, Hangulatos gyertyafény és udvarias kiszolgálás várja az ideérkezőket.. Ezúttal Urbán Orsi Triója gondoskodott az érkező és a termet teljesen megtöltő vendégek szórakoztatásáról.

Ami szintén örvendetes, egy egészen fiatal (nyolcadikos) tini csapat is nagy érdeklődéssel hallgatta a produkciót. A szokásoknak megfelelően Deseő Csaba hegedűművész, a jazz rendezvények művészeti vezetője bemutatta a trió tagjait.


uran-orsi-trio-2-halo.JPG


Urbán Orsi énekelt, Juhász Attila zongorázott és Hárs Viktor bőgőzött, vagy basszusgitározott. A műsorukat közismert standard-ekből és Urbán Orsi nem régen megjelent "Mindig játék" című CD-jéről szemezett dalokból állították össze.


deseo-csaba-juhasz-attilaval-es-hars-viktorral-halo-2012.JPG


Először Csaba csak Juhász Attilát és  Hárs Viktort szólította be, akik egy remek, húzósan előadott instrumentális standard-del, a "Days of Wine and Roses"-szel indítottak. Ezután az est főszereplőjét kérte a pódiumra Csaba.


az-urban-orsi-trio-a-haloban-2012.JPG


Egy Horace Silver szerzeményt, a "Doodlin’"-t énekelte el elsőnek a művésznő. Itt máris csillogtatta a kitűnő improvizációs készségét a téma eléneklése után és a két kitűnő partner pedig (az est folyamán is végig) olyan szólókkal egészítette ki a lendületes darabot, hogy a közönség az elejétől fogva tapssal jutalmazta a fergeteges szólókat is. A következő is egy közismert téma volt, az "East of the Sun and West of the Moon". A jó hangulatot megteremtő bevezetés után Orsi elmondta, hogy a nem rég megjelent CD-ről is elő fog adni számokat. Az érdekességük (és szerintem értékük is), hogy csak saját és társszerzős kompozíciók, valamint csak magyar szöveggel hangzanak el. A trió előadásában természetesen kénytelenek voltak "zanzásítani" a több résztvevős CD-hez képest. De amint beigazolódott, így is felvillanyozta a közönséget. A lemezről elsőnek a címadó dalt a "Mindig játék" (Urbán-Kollmann-Mérai) címűt adta elő a trió. És valóban olyan játékosan fonódott össze a szöveg a lendületes jazz-es dallammal, hogy méltán ragadta magával a közönséget. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem ennek a dalnak és még néhány elhangzott saját szerzeménynek ott lett volna a helye a Magyar Jazz Dal Napján az Akvárium pódiumán, a sok jazz-nek még véletlenül sem nevezhető táncdal és sláger helyett.) Elhangzott még a CD-ről a "Felkap a szél" (Kolmann-Mérai), a "Most mi van?" (Urbán-Urbán) és a "Tangó" (Horányi-Urbán) című szerzemények. Közöttük fűszerezés szándékával néhány standard, mint például a "Save Your Love for Me", a James Moody szerzemény, a "Moody's Mood  For Love" és még egy Horace Silver téma.

.

urban-orsi-trio-3.JPG


Rövid szünet után, ahogy itt lenni szokott, Deseő Csaba egy kedélyes beszélgetést kezdett a fellépő zenészekkel. Orsit faggatta, hogy mikor kezdett jazz-t énekelni? Ahogy említette, a szaxofonnal kezdte (még hozzá baritonon is játszott!). Azután  fedezte fel, hogy vonzza az éneklés és az improvizálás. Az első fellépésről azt mesélte, hogy Lakatos Ágnes énektanárnő közvetítésével, Csikós Attila gitáros mellé ugrott be.


sam-0955.JPG


Márton Attila kérdésére, hogy mi volt az oka, hogy magyarul készítette a megjelent CD-jét, azt mondta, hogy nem szeretett volna egy "huszadik" standard lemezt elkészíteni és mellesleg jogdíjak sem terhelték így. Az érdekes beszélgetés után még a zenéé volt az utolsó szó. A "Bye Bye Blackbird" jó swing-es előadásával és ragyogó scat-eléssel, a hangulatos "Mambo" című számmal, és egy bossa nova ritmusú románc előadásával, majd egy lendületes számmal búcsúztak a közönségtől, ami természetesen a szerelemről szólt,.. (De a címét sajnos nem tudtam megfejteni.)


az-urban-orsi-trio-meghajlasa-a-koncert-vegen.JPG


A jó hangulatú koncert után  most már a frissen sétálóutcává alakított Horánszky utcán ballaghattunk haza, ami a korábbi koncerteken még szinte járhatatlan volt. A Háló Jazz Klubja a Loyola Café-ban ezután minden második hét keddjén várja a jazz kedvelőket.

Vissza a hírekhez