JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Bágyi Balázzsal, a Magyar Jazz Szövetség új elnökével

Minden évben interjút készítek a Szabó Gábor- és Pernye András-díjasokkal. Mivel azonban a Magyar Jazz Szövetség elnöki posztján csere volt, így gondoltam, mindenképpen az új elnökkel, Bágyi Balázzsal kezdtem az interjú sorozatot. Nos, az elküldött kérdéseke Balázs éjjel 1 óra 53 perckor érkezett e-mailjében adta meg a válaszokat. Amely egyébként így kezdődik: „Szia Robi! Az első exkluzív mélyinterjú tehát a tiéd. Nagyon megtisztelsz, hogy megkerestél ez ügyben.”

1) Egész nap a fiatalok bevonásáról, a fiatalításról szólt (többek között) a Magyar Jazz Szövetség tisztújító közgyűlése. És íme, az eddigi elnök Márkus Tibor (1956) 8 év után átadta helyét Neked (1973). Meglepetésként ért, hogy az elnökség tagjai pajzsukra emeltek?

Nagy megtiszteltetés, hogy a Magyar Jazz Szövetség eddigi történetének legfiatalabb elnöke lehetek, egyben nagy kihívás is, igyekszem megfelelni a feladatnak. Azért ez nem máról - holnapra történt és több dolog is közrejátszott abban, hogy így alakult a tisztújító közgyűlés. Kapcsolatom a Jazz Szövetséggel majd húsz évre nyúlik vissza, frissen felvett jazz tanszakosként csatlakoztam akkor a szervezethez. Azóta már három cikluson keresztül voltam elnökségi tag, nagy rálátásom van az ott folyó munkára. Ezen kívül pontosan ezen időszak alatt, négy évig voltam iskolaigazgató, régóta több saját zenei projektet menedzselek és van egy hangszer kereskedelmi vállalkozásom is.
Ha a tagság nem is lát bele mélységében és részleteiben a napi munkába, de társaim az elnökségben ismernek jól és szerintem tudták, hogy mire voksolnak. Ezen kívül még egy nem mellékes körülmény. A választáskor korábbi elnökünk Márkus Tibor önzetlenül visszalépett, mikor kiderült, hogy én is elvállalom a jelölést. Ezzel a gáláns gesztussal elejét vette a "versengésnek", minek után egyhangúlag választottak meg. Ez külön plusz erőt ad, hogy így bíznak bennem. Meglepetésként tehát nem ért, én jelentkeztem a feladatra, úgy éreztem, kész vagyok rá.

2) Mivel Te is hosszú évek óta elnökségi tag vagy, milyen újításokat tervezel megvalósítani, amit eddig esetleg nem tudtál?

A lehetőségekhez mérten szeretném minél inkább a profi működés felé terelni a dolgokat. Furcsa talán ilyet mondani egy művészeti ággal foglalkozó civil szervezet esetében, de én ezt a feladatot is egy vállalkozás irányításaként fogom fel. Fontos az összehangolt szervezeti működés, hogy eredményeket mutassunk fel, legyenek sikereink, hogy a rendelkezésre álló szűkös és nehezen megszerezhető anyagi forrásokat a lehető leghatékonyabban használjuk fel. Ma csak ez az életképes, korszerű gondolkodás szerintem, különben megyünk a levesbe. De ha jól csináljuk, akkor sok profi és fiatal pályakezdő muzsikust segíthetünk, népszerűsíthetjük a műfajt, sok embernek szerezhetünk örömet ezzel a zenével és ez a lényeg. Ennek megszervezéséhez, irányításához van elég tapasztalatom és erőm, úgy érzem és nagyon jó az a csapat, aminek a magja már évek óta együtt van. Zsoldos Béla mondta a tisztújítás előtt, hogy "mi nem elnökségi tagokat, hanem munkatársakat keresünk...". Vezetőként a feladatom inkább az, hogy mindezeket az összefüggéseket átlátva összefogjam és szervezzem a részterületeket és tudjam delegálni a feladatokat a megfelelő emberhez a projektek kapcsán. Az előttünk álló középtávú legfontosabb alapfeladat, hogy a stabil működést biztosítani tudjuk. Ha ez nincs meg, tervezgethetünk bármit, meg szőhetünk álmokat, de nem tudunk dolgozni, létrehozni a rendezvényeinket, az oktatáshoz, a fiatalok segítéséhez kapcsolódó projektjeinket. Ehhez rengeteg segítséget kaptunk eddig is és jelenleg is az EJI-től. Az elmúlt években jelentős, komoly eredményeket tudtunk felmutatni, de óriási erőfeszítéssel és sokszor sok bakival. Hogy ezeket a tevékenységeket hatékonyabban tudjuk végezni, szükség lenne egy saját irodára és egy főállású univerzális munkatársra. Láttam követendő külföldi példákat, ez mindenhol így működik. Mondjuk nem is zenészek a vezetőségi tagok, ezzel mi nagyon egyedülállóak vagyunk. Nagy kihívás, az is, aminek szerintem ebben a ciklusban meg kell felelni, hogy egyrészt aktivizáljuk a passzív tagokat, illetve minél több fiatal muzsikus kollégánkat magunk között tudjuk. A jazz szövetség eddigi "zenei közgondolkodása" a mainstream-en és a klasszikus fusion -ön csak ritkán mutatott túl. Annyi terület és annyi kolléga van, amelyeket, és akiket be kéne kapcsolni a "rendszerbe". Én sokkal koncepciózusabban szeretnék nyitni erre vagy arra a zenei területre. Akár a hagyományos, oldtimer jazz felé, aztán a másik oldalon az avantgarde és a free jazz irányába, és végül de nem utolsó sorban a ma divatos elektronikus irányzatok felé, mert ott gyülekeznek a fiatalok. Rengeteg elképzelésem van és a vezetőségi társaimnak szintén.

3) Csak erre a két évre tervezel, amely időtartamra most megválasztottak, netán vannak hosszútávú terveid is?

Tervezhetek én bármit, ez egy demokratikusan működő szervezet, választás van. Ha két év múlva másra voksolnak, akkor átveszi a helyem. Azt, hogy mennyi ideig tudom és szeretném csinálni, ezt itt ma nem tudom megmondani. Látni kell, talán nem mindenki tudja, hogy ez társadalmi munka, egy civil, önkéntes feladat, fizetés nem jár érte, csak a rengeteg meló van vele, és a pénzt viszi....de szép....mindannyian a műfajért csináljuk, elkötelezettségből.
Persze vannak hosszú távú terveim is.

4) Ha nem titok, egyről-kettőről lebbentsd fel a fátylat?

Már nagyon régóta szó van róla, többször történtek is nekifutások, hogy egyszer a magyar jazz hosszútávon kiszámítható, összegszerűen meghatározott, rendszeres állami támogatást kapjon. Hogy ennek a jogosságát ne lehessen megkérdőjelezni, hogy nemzeti értékként tekintsenek rá, és ne függjön politikai kurzusoktól. Ez egy vágyálom, amelynek megvalósítása biztos, hogy ciklusokon átívelő, hosszú és kitartó munkát igényel.

5) Mivel Te iskolaigazgató is vagy, lehet, hogy innentől kezdve könnyebb lesz toboroznod a növendékeid közül?

Helyesebben, amint az első kérdésnél is utaltam rá, iskolaigazgató voltam. 2007-2011-ig Mits Gergő után én vezettem a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskolát. Ez egy kis családias iskola volt Székesfehérvárott, Vörös Tamás a fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke kért fel erre akkor. Jelenleg a Hang - Szín - Tér Művészeti Iskolában van a főállásom, és főleg ugyanúgy a jazz-zenész szakképzésben dolgozom, többségében 18-24 éves fiatalokkal. Nehéz őket megmozdítani, lebontani a közöny meg a lustaság falát. De muszáj lesz, mert ahogy a jazz közönség is világszerte elöregszik, úgy a jazz szövetség tagsága is, úgyhogy valamit tenni kell. Talán épp én kellek ehhez. Én most pont abban a korban vagyok félúton a fiatalok és az idősebbek között, hogy kapocs lehetek a zenész-generációk közt. A húsz évesek részéről azt érzem, hogy felnéznek rám, az elért eredményeim, vagy épp a saját zenéim miatt, az idősebb kollégák meg már elfogadtak, szinte mindenkivel játszottam már itthon.

6) Vörös Tomit és Jankát is beszervezed?

A Tomival nagyon közeli munkatársak vagyunk, bár a főnököm, ez nem érződik, az évek alatt kialakult egy barátság, tudja, hogy számíthat rám, sok dolgot csináltunk már együtt.
Majd visszacsalogatom a vérkeringésbe... Lánya ügyesen szervezi a dolgait, menedzseli a saját zenekarát. Nagyon tehetséges énekesnőnek tartom a Jankát, én is támogatom, amiben tudom.

7) A közgyűlésen az is kiderült, hogy Te szervezed az idei Magyar Jazz Ünnepe háromnapos koncertsorozatot a BJC-ben. Elárulnád a fellépők névsorát?

Ez az idei MJÜ Bp., az egy önmagában is külön ügy, egy külön riportban hamarosan informállak róla.

8) Az általános kulturális megszorítások miatt az idén először (ráadásul posztumusz) kiosztott Gonda János-díjra nem volt fedezetetek. És egyszer csak mellettem felállt a székről Dr. Tímár Péter a Lamantin Fesztivál főszervezője és az alapítványuk nevében megajánlotta a 100.000 forintot. Történt már ilyen Veled életedben?

Hát ez egy igazi gavallér cselekedet volt a Péter részéről. Na, ő egy igazi klasszikus értelemben vett mecénás alkat köreinkben, aki nem a jazz-ből él, hanem a jazz-ért él. Nagyon megsegítette most ezt a dolgot. Aztán a Gonda Díj kapcsán egy másik felajánlásról se feledkezzünk meg, amit Turi Gábor tett, amikor a frissen megítélt Pernye Díjával járó hasonló összegű honoráriumról mondott le a jövő évi Gonda Díj fedezetéül. Korábban ilyen dolgok nem történtek nálunk. Talán ezek is jó előszelek az a új ciklusra nézve...


bb.jpg

Fotó: Kiss György

Vissza a hírekhez