JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Karosi Júlia Quartet: Turné Csehországban

Nehéz megtalálni azt az optimális pillanatot, amikor az ember még benne van az utazás friss élményeinek sűrejében, de már eltávolodott annyira, hogy össze tudja foglalni a lényegesnek ítélt momentumokat...

Zenekarommal május 6-án délelőtt indultunk el Csehországba, a Jiři Svéda által szervezett koncert körutunkra. Első állomásunk Náchod volt, a híres cseh író Josef Skvorecky szülővárosa. A fesztivált is -melyen felléptünk- az író regényéről nevezték el, így kapta a Príma Sezona nevet. Mi a fesztivál zárószámaként léptünk színpadra, nagy sikert aratva. Ez megadta a jó hangulatot és a kezdő lökést a további koncertekhez. Másnap Prága mellé utaztunk Cernosice-be, ez amolyan szerintem Gödhöz, férjem szerint Nagykovácsihoz hasonló település közel a fővároshoz. A cseheknél május 8. a "Győzelem Napja" munkaszüneti nap, valószínűleg ezért is volt, hogy 7-ei koncertünkön elég kevesen voltak, sokan bizonyára már szabadságukat töltötték. Másnap, vagyis május 8-án Prágába utaztunk, hogy az egyik legpatinásabb jazz klubban, a Reduta-ban lépjünk föl. A fővárosban töltött nap után kelet felé vettük az irányt és csütörtökön Rychnov nad Knezou-ban adtunk koncertet. A csehek vendégszeretete, a közönség nyitottsága, a városok szépsége, a sörök habja, a knédlis finomságok zamata... ekkorra már átjárt bennünket tetőtől talpig, úgyhogy igazán belerázódtunk a turnézásba. Ekkor azonban kisebb nehézségek következtek.

Zenekarom ifjú titánja, a zongorista Tálas Áron, akiről zenész körökben az a hír járja, hogy bármilyen hangszert képes megtanulni, amit csak a kezébe vesz, történetesen egész héten a basszusgitár verseny döntőjére gyakorolt. Bögöthy Ádámról, zenekarom nagybőgőséről pedig nem tudom hányan tudják, hogy idén diplomázik a Kodolányin jazz gitár szakon is. Így a szállásunkon sem unatkoztunk, Áron basszeron, Ádám pedig gitáron nyomta...


1kep.JPG


Május 10-én, pénteken izgalmas napunk volt, ugyanis Tálas Áron elvonatozott Budapestre, hogy részt vegyen a basszusgitár verseny aznap esti döntőjén, és másnap a Magyar Jazz Szövetség Combo versenyén, Komjáti Áron pedig kivonatozott hozzánk, hogy fellépjen velünk Policka-ban. Más meglepetés is ért bennünket, ugyanis nem tudtunk hangbeállást tartani Áronnal, mert klasszikus koncert ment a klub feletti koncert teremben, így egy perc próba és beállás nélkül léptünk színpadra. Nagyon jó kis koncert volt, Áron úgy tudta a műsort, mintha egész héten velünk koncertezett volna. Másnap hajnalban pedig utazott is vissza, hogy Kovács Linda zenekarával részt vegyen ő is a Combo versenyen...


2kep.jpg


3kep.jpg


Szombaton egyetlen szabadnapunkat töltöttük Prágában. Végre volt egy kis időnk sétálni, nyugodtan beülni egy Pivovar-ba és megebédelni, elmerengtünk azon, hogy mennyire szép ez a város, mennyire sok a turista, és a pincéreknek ebből érezhetően mennyire elegük van...


4kep.JPG


Vasárnap Tálas Áron visszatért hozzánk egy első helyezést bezsebelve a Combo Versenyen, és este Prága egyik legmenőbb jazz klubjában a Jazzdock-ban léptünk fel, immáron újra vele. Ide eljött Daniel Konrád is (újságíró, publicista), akivel a Jazz Showcase-en ismerkedtem meg. Nagyon tetszett neki a koncertünk, lelkesen dicsért bennünket, interjút is készített velem.


Újabb hét vette kezdetét, hétfőn Písek-be utaztunk, egy kedves kis városkába Dél-Csehországban. Itt egy kis helyen léptünk fel, de nagyon sokan eljöttek meghallgatni bennünket, és alig akartak haza engedni minket.


5kep.JPG


Kedden Brno-ba utaztunk, itt főszervezőnk, Jiři klubjában, a Stara Pekarna-ban léptünk fel, egy helyi vendégművész, Radim Hanousek közreműködésében. Ez volt talán a legnagyobb közönségnek adott koncertünk turnénk során (telt ház volt), és a siker is hatalmas volt. Ez külön öröm volt számunkra, hiszen turnészervezőnk is ott volt, és nagyon örült ő is a sikernek.


6kep.JPG


Brno után Svitavy-ba mentünk, a városba, ahonnan Oskar Schindler származik. Itteni házigazdánkat, Vladislav-ot különösen a szívünkbe zártuk, távozásunkkor meg is ajándékoztuk egy Villányi Portugieser-rel, nagyon örült neki. Csütörtökön Zlín-ben adtunk koncertet, a Bata cipő szülővárosában. Koncertünk után még egy helyi sörkóstolóra is eljutottunk. Pénteken Kromeriz-be utaztunk, ez a városka méltán lett a Világörökség része. Az egykori olmützi püspök 200 embert küldött máglyára, hogy aztán vagyonukat elkobozza, és felépíthesse a Loire menti kastélyokhoz hasonlatos birodalmát.


7kep.JPG


Itteni házigazdáinkkal egy cseh filmbe illő abszurd, mókás, jókedvű estét töltöttünk, erről ez a kép is tanúskodik.


8kep.JPG


Utolsó koncertünket egy igazi ipari városban, Frydek Místek-ben, egy fűrésztelepből kialakított étteremben adtuk. Különleges atmoszférája volt a helynek.


Csodálatos élmény volt számunkra ez a turné. A cseheket apukám, és az általa ajánlott regények és filmek révén eddig is imádtam, de ez csak megerősödött bennem ez alatt a két hét alatt. Remélem, hamarosan újra eljutunk és hasonló szép élményeket gyűjtünk.


Végül egy koncert video a prágai Reduta jazz klubból, melyen a „The Journey Home” című számomat játsszuk.

http://www.youtube.com/watch?v=ya0FI2eJp14

Vissza a hírekhez