JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Magyar fiatalok újabb nagy sikere Amerikában – A Pátkai Rozina Quintet lett az IMA dalversenyének Közönség-díjasa

Pátkai Rozinát tavalyelőtt tavasszal (nem sokkal a JazzMa.hu indulása után) mutatta be nekem Elsa Vallé az akkor még a Múzeum utcában üzemelő Budapest Jazz Club előterében. Véletlenül volt nála egy ötszámos duó demo CD, és a megismerkedés mámorában azonnal meg is ajándékozott eggyel. Oszt Dr. Gregorits János jól meg is kritizálta őket, amitől annyira kibukott, hogy azóta is kissé különös a kettőnk kapcsolata. Ennek ellenére tegnap este gratuláltam neki. Csak kissé furcsálltam, hogy előbb a debreceni Pernye András-díjas kritikus Turi Gábor, majd kicsit később a jelenleg Bécsben élő fotósunk Sánta István Csaba hívta fel a figyelmemet (és küldte saját kompozícióját Rozináról) a szenzációs sikerre…

1) Hogyan szerzett tudomást arról, hogy létezik ez a dalverseny?

Az Independent Music Awards versenyéről egy online portálról szereztem tudomást, majd utánanéztem és láttam, hogy a világ minden tájáról fogadják a felvételeket majdnem egy éven keresztül.


2) Főleg annak tudatában kérdezem ezt, hogy tavaly ősszel ugyanezzel a dallal jelentkezett a VI. Jazzy Dalversenyre, ahol a szigorú zsűri nem pontozta be a Top 3-be... Ezek után is volt mersze egy IMA-ra?

Hiszünk abban, amit csinálunk. Tavaly ősszel döntősök voltunk a Jazzy Dalversenyen és szerettük volna minél szélesebb közönséghez eljuttatni a zenénket.


3) Ide nem csak saját dalokkal lehetett jelentkezni?

A jazz standard-ek és a hagyományos dalok feldolgozásai minden kategóriában elfogadottak voltak. A zsűrinek tetszett a hangszerelés és az előadásmód, így méltónak találtattunk a jelölésre.


4) Mikor tudták meg, hogy bejutottak a legjobb 5 közé?

Március végén értesültünk róla, hogy Jazz Song kategóriában 5 dalt jelöltek, 4 amerikai előadó dala mellett a miénket is.


5) És mikor értesült arról, hogy Önök nyerték meg a Közönség-díjat?

Szerda reggel, vagyis tegnap érkezett az Independent Music Awards levele, őszintén szólva nem is reménykedtünk ekkora elismerésben, hiszen amerikai előadókkal voltunk versenyben. Számunkra már a jelölés is óriási dolog volt!


6) Honnan tanult meg ennyire tökéletesen brazil-portugálul? Bátran kijelenthetem, hogy a teljes hazai mezőnyből az Ön "Chega de saudade" (cségá dzsi száudádzsi)-ja a legautentikusabb...

Köszönöm, sokat dolgozom a kiejtésen, számomra nagyon fontos a helyes interpretáció. Azonban ahhoz, hogy a dalaink a lehető legautentikusabban szólalhassanak meg, már az egész zenekarom kell, én csak egy vagyok ötünk közül.


7) Mikorra készül el első CD-jük?

A quintet első CD-je szeptember közepén jelenik meg, zenésztársaim Tóth Mátyás (gitár), Pecze Balázs (trombita), Soós Márton (nagybőgő) és Cseh Balázs (dob). Mint vendégművészek, zongorán Tálas Áron játszik, illetve a vokálszólamokat Mészáros Tamás énekli. Egy dal erejéig a Bujtor Balázs által vezetett RTQ Vonósötös is csatlakozik, aminek nagyon örültünk. Fenyvesi Márton, zenei rendező és Róbert Balázs, a Pannónia Stúdió vezetője is sokat hozzátettek a lemez sikeres elkészüléséhez.


8) Mikor és hol lesz a lemezbemutató koncert?

A lemezbemutató koncert szeptember 14-én, az Opus Jazz Klubban lesz, az új Budapest Music Center jazz klubjában.


patkairozina2.jpg

Vissza a hírekhez