JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Marci és Ibro a Hollán Ernő utcai euro-afrikai játszótéren

Jó ötlet volt a hideg decemberi napokba egy koncertnyi időre afrikai meleget hozni. A forró hangulatról Juhász Márton Euro-African Playground formációja gondoskodott tegnap este a BJC-ben.

dsc-0680.JPG


Juhász Márton a bostoni Berklee elvégeztével a hazatérés kalandját választotta, a hazai jazz szerelmeseinek nagy örömére. Csak remélni lehet, hogy kalandvágya nem lankad, és megpróbálja továbbra is hazánkban bemutatni tehetségét. Szerda este negyedszer sikerült találkoznom vele, de már az első három alkalom is meggyőzött sokoldalúságáról. Bacsó Kristóf zenekarában az avantgárdhoz közelálló zenében, Tommy Vig és a Budapest Orchestra koncertjén a swingben, míg saját együttesében a modern jazz új áramlataiban bizonyította be kivételes felkészültségét. Jólesően figyeltem, hogy zenekarvezetőként (Juhász Márton Quartet) nem esett abba a gyakori hibába, nevezetesen, amikor a „side man”-re ítélt hangszeren játszó végre vezetőként lép fel és eluralkodik a terepen mindent szétverve. Az afrikai játszótéren sem ragaszkodott görcsösen a labdához, pedig az övé volt. Ebben a zenében ugyanis az ütősöké a főszerep, ők birtokolták a labdát, de közben remek passzokat adtak a szaxofonon játszó Meleg Tamásnak


dsc-0655.JPG


és a billentyűs Tálas Áronnak, akik éltek a lehetőségekkel, remek szólóikkal gördítették tovább a játékot.


dsc-0676.JPG


Ők vitték vissza a jazz irányába az etnoba és fúzióba szárnyaló zenét, amikor szólóztak hangszerükön.


dsc-0659.JPG

A fúziós vonalat Mike Gotthard (Gotthárd Mihály) briliáns gitárszólói képviselték leginkább. Fiatal, tehetséges gitárosunk őrületbe kergette a közönséget.


dsc-0678.JPG


dsc-0662.JPG

De persze izzott a levegő Mogyoró Kornél konga valamint egyéb rázó és ütő hangszereinek megszólalásakor.


dsc-0670.JPG


dsc-0679.JPG


dsc-0668.JPG


dsc-0667.JPG


dsc-0681.JPG


Nem bszélve a szenegáli Cheik Ibrahima Fall djembe és balafon játékánál. Nyugat-afrikai barátunk énekével is fokozta a varázslatot, a refrénbe a zenekar tagjai is bekapcsolódtak, igazi örömzene alakult ki.


dsc-0677.JPG


A ritmusszekció félelmetes iramot diktált, ebből Kiss Benedek is kivette részét basszusgitáron. Juhász Márton nemcsak a dobverőket tartotta biztos kézben, a csapatot is elegánsan irányította. A számok között nem volt szünet, az ütős részleg valamelyik tagja szőtte egybe az egymást követő tételeket finom átkötésekkel és bravúros szólókkal. Két fantasztikus félidőn keresztül élvezhette a közönség ezt a nagyszerű zenekart. Természetesen a hála, a zúgó vastaps nem maradt el, a ráadás igen, a szigorú csendrendelet miatt.


dsc-0683.JPG


dsc-0684.JPG

Vissza a hírekhez