JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Jedermann Jazz Szerda Karácsonykor is

Take 5, Jazz Garden, Upside Down, Winebar… sorolhatnám a helyeket, melyek otthont adtak a jazz zenének és megszűntek. Bezártak vagy átalakultak, mindegy. Egyre kevesebb lehetősége van zenészeinknek esténként fellépni. Biztos csőd élőzenével foglakozni, hangzik el sokszor vendéglátós részről. Ugyanakkor főszerkesztőnk alig győzi beírni a JazzMa.hu koncertnaptárjába a fellépéseket. Mi az igazság, lehet üzleti szempontból nyereségesen kigazdálkodni az élő zene költségeit, érdemes-e élőzenés helyeket üzemeltetni, ezekre a kérdésekre keresem a választ. Elsőként a Jedermann felé vettem az irányt, mivel már az is különös bátorságra vall, hogy december 25-én kinyitottak, ráadásul jazz muzsikával várták vendégeiket. A csendes, kihalt Ráday utcán haladva hallottam lépteim zaját, így igazán kellemes meglepetés ért, hogy megérkezvén telt ház fogadott, alaposan szét kellett nézni hely után. Gáspár Karcsi szerencsére szorított helyet a zenészek asztalánál, így amikor őket szólította a kötelesség, kényelmesen el tudtam helyezkedni.

j-3.JPG


j-1.JPG


Nem akárkik játszanak szerdánként a Jedermann Café falai között, ahol bárkit szívesen látnak. Hétről hétre ugyanis Gáspár Károly triója fogadja a betérőket Egri János és Benkó Ákos társaságában.


dsc-2764.JPG


dsc-6755.JPG


dsc-5758.JPG


A sörcsapokat sem akárki kezeli, Hans van Vliet Hollandiából érkezett Budapestre, és vendéglátós pályafutása mellett a jazz zene avantgárd vonulatában hívta fel magára a figyelmet, harsonásként. Grencsó István szaxofonossal többször játszottak Hans előző munkahelyén, a Jelenben, ami ez esetben a múltat jelenti Hans életében.


j-2.JPG


A bolygó kocsmárosnak aposztrofált hollandus rengeteg helyen fordult meg Budapesten. Hansnak különös érzéke volt a jó kocsmák kialakításához, ahol megfordult mindenhol megteremtette egyedi stílusát, amihez szorosan hozzátartozott a zenei arculat kialakítása is. Jazz, népzene, világzene került előadásra az általa alakított sörözőkben, éttermekben. Hamar népszerű lett pesti „kultúrkocsmás” körökben, neve védjeggyé vált. Mindig szomorúan vettük tudomásul, amikor a tulajdonosok a siker csúcsán megváltak tőle. Kirúgták, mert úgy gondolták, nélküle is boldogulnak. A vendégkör azonban követte őt, az új helyekre egyre bővülve. Most végre révbe ért a Ráday utca végén. Itt végre tulajdonosként szerepel az étlapon, nem mások tulajdonát kell sikerre vinnie. Itt a Goethe Intézet alatti kocsmában újra felcsendült a zene, természetesen a sok más kultúr program mellett. Más napokon is felbukkan a jazz, de a biztos állandó pont a szerda.


dsc-7759.JPG


A zongorista Gáspár Károly kezébe kerül ezen a napon az irányítás a zenei fronton, mivel az ő feladata a házigazda trió mellé meghívni még egy zenészt, akivel quartet formációvá alakulva játszanak az est folyamán.


dsc-9760.JPG


Karácsony napján a választás Mester Dániel szaxofonosra esett, a Hollandiából hazatért fiatalember remek partnere volt az állandó hármasnak. A standardek remekül szólaltak meg, egyéni ízekkel fűszerezve.


dsc-9772.JPG


A jam éjfél körül kezdett alakulni, elsőként az ünnepekre szintén Hollandiából hazalátogató Gyárfás Attila ült a dobokhoz, Benkó Ákost váltva.


dsc-9771.JPG


Talán most a Karácsony miatt nem gyülekeztek annyian a zenészek asztalánál, mint máskor, de azért így is volt felhozatal. A szerda ugyanis bevésődött zenészeink tudatába, és koncert után szívesen vetődnek erre egy kis örömzenélésre. Jó alkalom ez a legfiatalabb korosztálynak is, mivel a nagyok között próbálhatják ki tudásukat. Jó persze a közönségnek is, aki a nem sokkoló árak mellett a zenét ingyen kapja, és sok új arcot ismerhet meg a régi kedvencek mellett. Hans közben szorgalmasan csapolta a söröket, töltötte az italokat, a konyhából újabb finomságok kerültek elő az egyre több érkező vendég örömére. Az interjú így egy csendesebb napra tolódott, de megnyugodva láttam, hogy meg lehet tölteni jazz-zel egy helyet, az élő zenének van közönség, ez esetben vendég vonzó ereje. Mindössze igényes zene és egy ízlésesen kialakított hely kell, ahol normális árak mellett jó kiszolgálást kapunk.


dsc-1743.JPG


dsc-4756.JPG


dsc-8763.JPG


dsc-3748.JPG



Vissza a hírekhez