JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Burghausenbe kéne menni, Bayern jazzt kéne venni… - Tímár Gergely beszámolója

Tímár Gergely szombathelyi fotóriportert kb. 10 éve ismerem. Valamikor a 2000-es évek közepén megjelent egy biciklis-bukósisakos fiatalember a Zsámbék Jazz Open egyik koncertjén (talán az Avishai Cohen Trio-n 2005-ben…) és bemutatkozott, hogy ő a Lamantin Fesztivál főszervezője, Dr. Tímár Péter öccse. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Pétert akkor már 6-7 éve ismertem és egy szóval sem mondta, hogy van öccse… Pláne nem, hogy jazzfotós!) Azóta többször is kérte már segítségem. Például berlini posztgraduális tanulmányai kapcsán. Hát miért is ne segítettem volna neki, mikor én vagyok a Jazz Róbert bácsi. Aztán most, hogy 2011. március 1-e óta üzemel a JazzMa.hu több külföldi kiküldetésben volt része. Tavaly nyáron például járt a messzi francia Riviérán (Jazz a Juan) és a közeli Temesváron. Most pedig Bajorországba akkreditáltam. Hát így! – A szerk.

001-joe-viera.jpg


1970 óta rendez a müncheni szaxofonos-oktató Joe Viera (1932) és Helmut Viertl jazz fesztivált a bajorországi Burghausenben. A fesztiválhoz nemzetközi jazzverseny is kapcsolódik. Idén 90 együttes indult. A győztes a fesztivál első napján adhat koncertet, és 5.000 euro pénzdíjjal, valamint 5.000 euro értékű promóciós támogatással távozik.


01-kozvetitokocsi.jpg


A bajor rádió és TV kiemelten kezeli a rendezvényt már hosszú évek óta. Tíz, egyenként egyórás TV adás készül a koncertekből. Az első két koncertnapot élőben közvetíti a bajor közszolgálati rádió este nyolctól hajnali kettőig. Idén internetes blogot is készített a Bayern 2. Mindezeket az információkat nem véres verejtékkel kellett összeszednem, hanem én is, mint minden más koncertre érkező látogató, a székemen találtam egy tájékoztató füzetet, ahol már a sugárzási időpontok is fel vannak tüntetve. Terri Lyne Carrington koncertjét például október 12-én, vasárnap 20 óra15 perckor sugározza a BR-alpha. Ezt nevezem közszolgálatnak!


002-br-alpha-sugarzasi-idopontok.jpg


003-bronztabla.jpg


1999 augusztusa óta a burghauseni óváros egyik utcájában a kövezetbe épített bronztáblákkal találkozhatunk. A fesztiválon fellépő jelentős muzsikusoknak állítottak így emléket a szervezők. Jelenleg negyven tábla alkotja a Street of Fame-et. Count Basie, Art Blakey, Dizzy Gillespie, Freddie Hubbard, Gerry Mulligan, Horace Silver, McCoy Tyner csak néhány a hosszú sorból.


03-terri-lyne-carrington.jpg


04-antonio-hart-tia-fuller-claus-reichstaller.jpg


05-terri-lyne-carrington.jpg


Március 27-én Terri Lyne Carrington mutatta be „Money Jungle” című albumát, ami idén Grammy-díjat kapott a Best Jazz Instrumental Album kategóriában. Az albumon szereplő zenészek közül csak Tia Fuller (szaxofon, fuvola, ének) és Antonio Hart (szaxofon, fuvola) léptek fel Burghausenben. A koncerten Aaron Goldberg zongorázott, James Genus bőgőzött és Claus Reichstaller trombitált. Carrington 1988-ban járt már Burghausenben, akkor Wayne Shorter zenekarának tagjaként.


05-wackerhalle-kozonseg.jpg

A Wackerhalle közönsége


09-the-spring-quartet.jpg


08-joe-lovano.jpg


11-esperanza-spalding.jpg


07-the-spring-quartet.jpg


06-the-spring-quartet.jpg


Az este második koncertje a Spring Quartet volt. Ez egy All-Star csapat, egy teljesen új formáció: Jack DeJohnette dob, Joe Lovano szaxofon, Esperanza Spalding bőgő és Leo Genovese zongora. Album még nem született a programjukból. Április 8-én a bécsi Wiener Konzerthausban mutatják be ugyanezt az anyagot.


14-john-lee-freddie-hendrix.jpg


15-the-dizzy-gillespie-afro-cuban-experience.jpg


Március 29-én a Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience feat. Machito Jr. muzsikált. John Lee akusztikus basszusgitáron játszott, ő évekig Gillespie partnere volt, innen a zenekar elnevezése. Sharel Cassity szaxofon, Tommy Campbell dob, Freddie Hendrix trombita a csapat további tagjai.


16-patti-austin.jpg


18-kim-sanders-jenny-karr-tony-potts-.jpg

Left to right: Kim Sanders, Jenny Karr, Tony Potts


17-patti-austin-and-band.jpg


Az est második koncertjét Patti Austin adta. Az ő nevével először Michael Jackson 1979-es „Off the Wall” című albumán találkoztam először, ahol duettet énekelt a 21 éves Michael-lel „It's the Falling in Love” címmel. Ez az album Quincy Jones gondozásában készült, akinek Austin (még jó hogy, hisz ő a keresztapja!) és Jackson is sokat köszönhetnek.

Patti Austin januárban budapesti koncertjén a nagy amerikai daloskönyvből énekelt. Burghausenben viszont „Sound Advice” című albumának anyagát mutatta be. Válogatott pop számokat hallhattunk R&B és soul feldolgozásban. Austin megnyerő, humoros, élettel teli konferálását a közönség nagyon élvezte. Ugyanígy a muzsikát is, pedig szoros értelemben véve semmi köze nem volt a produkciónak a jazzhez. Néhány az elhangzott számok közül: The Rolling Stones „You Can’t Always Get What You Want”, Brenda Russell „A Little Bit of Love”, Jackon 5 „Give It Up”,  Depeche Mode „Enjoy the Silence”, Des’ree „You Gotta Be”, Paul McCartney „Let Me In”.


22-bolla.jpg


23-bolla-gabor-quartet.jpg


24-lakatos-krisztian.jpg


25-hodek-david.jpg


Vasárnap a Next Generation Day keretében lépett fel Bolla Gábor együttese. (Deja vu! 2002-ben Next Genaration elnevezéssel összeállítottam egy „gyerekzenekart”, amiben az akkor még nem egészen 14 éves Bolla Gabi volt a tenorszaxofonos és a nem egészen 13 éves Pecek Krisztián a bőgős… - A szerk.) Joe Viera szervező konferálta fel őket. Nyitó szavaiban azt mondta, hogy elnézést kér, hogy később kezdődik a koncert a tervezettnél, „de hát Magyarország messze van”. Bolla Gábor oldalán Szakcsi Lakatos Róbert, Hodek Dávid és Pecek Lakatos Krisztián játszott. A közönség a burghauseni kemény mag volt, akik teljes erővel koncentráltak, figyeltek, és láthatóan tetszett nekik a muzsika. Különösen az utolsó számuk (például amelyiket Johann Sebastian Bach muzsikája ihletett). Ovációval és tapssal jutalmazták a zenészeket, akik ráadással búcsúztak.


26-bolla-kozonsege.jpg

Vissza a hírekhez