JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Nagy világjárónk hazatért és rögtön Tzumo Trio koncertre ment, avagy Sánta István Csaba fotóriportja

3 hónap New York után ismét hazai jazzlevegőt szívhat fotóriporterünk Sánta István Csaba. A jetlegjét még ki sem heverte, mikor április 10-én csütörtökön este ellátogatott a Budapest Jazz Clubba, ahol az újjászervezett Tzumo Trio koncertezett.

Tudják az, amelynek demóját 2001 tavaszán elküldtem a Jazz Hoeilaart nemzetközi tehetségkutató verseny főszervezőjének, Albert Michiels-nek az akkor még Cumó Trió néven futó fiatal együttestől (Oláh Cumó Árpád – zongora, Horváth Plutó József – bőgő, Jellinek Emil – dob). Nos, öreg belga barátom nagyon örvendezett, hogy ismét ilyen jót ajánlottam neki. (Azt megelőzően a Trio Midnight with Strings-et 1995-ben (Oláh Kálmán – zongora, Egri János – bőgő, Balázs Elemér – dob + egy vonósnégyes, akik aztán megnyerték a combo versenyt és Kálcsi lett a legjobb szólista), 1996-ban a Hardline Trio-t (Nagy János – zongora, Lutz János – bőgő, Tiba Sándor – bőgő), 1999-ben a Kaltenecker Triót és az Electric Jazz Forces-t. Utóbbiban az az évi szaxofonos versenyünk győztese, Zana Zoltán volt az egyik tag. Majd mind mondottam, 2001-ben a Cumó Triót, amely olyan tett, ami az 1979-ben indított verseny történetében még soha sem fordult elő! (Csak zárójelben jegyzem meg, azóta sem…) Megnyerték mind a négy fődíjat! Oszt mikor hazaértek Belgiumból, Cumót bevittem az EMI Hungary főnöknőjéhez, Szekeres Judithoz, aki azonnal leszerződtette őket, és novemberben már meg is jelent a CD-jük. Így az akkor 21 éves Cumó jazztörténeti csúcsot állított fel, hisz ő lett a Blue Note katalógus legfiatalabb előadója. Addig ezt a csúcsot 1962-től Cumó nagy példaképe, Herbie Hancock tartotta, a maga 22 évével!

Tzumo már a múlt héten jelezte nekem, hogy újra Plutóval és Emilkével fog együtt játszani. Olyannyira komolyan veszi ezt, hogy teljesen új zenéket komponál, meg egy-két régi dalt a 2001-es „My Time”-ról újrahangszerel!

Oszt erre a koncertre „zuhant be” Sánta István Csaba.

Alább a tőle megszokott rövid fotóriport…


tzumo.jpg


pluto.jpg


emilio.jpg


tzumotrio.jpg

Vissza a hírekhez