JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Emma2024. április 19.
Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Blues Sunday

Hollandiába kiküldött debreceni tudósítónkat, Ásztai „Erasmus” Lilit eddig olyan intenzíven befogták kinti tanárai, hogy csak múlt vasárnap jutott először zeneközelbe. Azóta meg gyűjtötte az erőt élményei leírására. És hogy az alapoknál kezdje, elment egy helybeli blues estre. De megígérte nekem, hogy legközelebb (május 5-én) elmegy a helyi fesztiválra, ahol lesz kimondottan jazzt játszó zenekar is… - A szerk.

Nyugaton egy eldugott, kicsiny városkában, Ede-ben április 6-án összegyűltek a holland Blues nagykövetei és a műfaj kedvelői, hogy együtt muzsikáljanak.

A legtöbb klub otthont adott a zenekaroknak, a néhány órás koncertsorozat programján belül, akik felléptek többek között: Little Steve and The Big Beat, Ideas of May, Howlin’ Bill, Jim Cruppa, Tiebreak Blues Band. Ezek a nevek ismeretlenek lehetnek egy magyarnak, ám a holland zenekarok nagy rajongótáborral karöltve mentek koncertre.

A Bowling Groeneveld nevű bár előtt parkoltunk le, ahol a gitárszóló csábított be minket és mint utóbb kiderült, a Tiebreak adott koncertet.

A coverband 2005-ben alakult Jan Kaper zongora, Harm Janssens szólógitáros alapítótagokkal. Gerrit van Cotthem énekes-gitáros, és Cees Terwel gitáros-szaxofonos és Michael ter Horst az új formáció állandósult tagjai lettek később.

A zenekar csak feldolgozásokat játszott, elhangzott például a „Lucy”, a Beatles „Come Together”, és a „Lie to Me” is sajátos stílusukat megmutatva. Mind kitűnő profizmussal szólaltak meg, kiváló szólókkal.

A hallgatóság a koncert elején csak asztalaiknál álldogált, pohár söreiket vagy boraikat szorongatva, de később, ahogy megtelni látszott a helyiség, és a blues jegyei eltalálták a szíveket, a színpad előtt már táncra perdültek. A négyórás koncertet pár perces szünetek szakították meg, a blokkok között pedig a lejátszóból is blues szólt.


blues.JPG


blues1.JPG


blues2.JPG

Vissza a hírekhez