JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

COME TO GATHERING!

Ötnapos együttlétre invitált Hartyándi Jenő, az április 29-e és május 3-a között zajló Mediawave eseményeit ismertetve. Idén (is) a komáromi Monostori Erődben lesz a Magyarországon az alapítvány nevéről elsősorban MEDIAWAVE Fesztiválként közismert rendezvénysorozat, a „FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA”. A 24. rendezvénynek azonban nem a devalválódott fesztivál az elnevezése, hanem az elsőre talán túl köznapian furának tűnő - „együttlét”.

mediawave-2014.jpg


dsc-2626.JPG


A Toldi moziban tartott sajtótájékoztatón Durst György producer vázolta fel a tervezett programokat, Hartyándi Jenő az „együttlét” tartalmáról, jelentéséről beszélt. A honlapjukon is olvasható gondolatokból kiragadva (http://mediawavefestival.hu) „Ma, amikor a társadalomban a hagyományos közösségek sokrétegű helyét átvette a televízió, mint oltár, a nagyáruház, mint a város főutcáját pótló korzó és a pénzért megvehető hamis közösségérzés megvásárolhatóságának hite, akkor különösen fontos, hogy ezeket az újkori koloncokat levetkőzve, ezen téves utak általi berögzültségeket tudatosan kizárva magunkból, közelítsünk az „együttlét” felé. Mindenképpen hozzunk magunkkal gondolatokat, nyitottságot és toleranciát embertársaink irányába. - . A praktikum pedig arra figyelmeztet, hogy a Duna-parti, virágzással és zöldeléssel teli piknikhangulat kihasználása érdekében hozzunk magunkkal kockás abroszt, takarót és kosárkában elemózsiát, finom borocskát.”


dsc-2619.JPG


A film és a zene kap továbbra is főszerepet a sok színes program között, ezek közül is jazzrajongó olvasóink figyelmét a Szabados emlékestre hívom fel. Grencsó István három évvel Szabados György halála után a korai műveket (Esküvő / Fohász / Adyton) gondolja újra társaival. Érdemes a műsort alaposabban áttanulmányozni, mert sok különleges, izgalmasnak tűnő előadó között böngészhetünk, kiknek neve lehet, hogy ma még nem mond sokat, de a bemutatandó produkció biztos megér majd egy misét. Természetesen a jazz mellett blues, ethno és népzene, valamint az improvizatív zene egyéb, jazzbe nem éppen skatulyázható ágai is szerepelnek a kínálatban. http://mediawavefestival.hu/index.php?nyelv=hun&modul=menupontok&kod=8332 /


dsc-2621.JPG


Végezetül ismét Hartyándi Jenőt idézem:

„Remélem tovább sikerül feszegetnünk a sokak által ellentétpárnak tartott népi és urbánus szellemi áramlatokhoz való közelítést, amely a kezdetektől „volt” fesztiváljaink jellegzetessége volt. Azaz a hagyomány és a modern formák kettősége és azok egymást ihlető, motiváló jellege izgatott bennünket elsősorban az elmúlt 22 év során. Az értékes múlt és az izgalmas – bár korántsem biztos, hogy tökéletes – kísérletekkel teli jelen és jövő!”

Ehhez csak sok sikert, és sok látogatót kívánhatunk az EGYÜTTLÉTHEZ!

(Szokás szerint, csak zárójelben mondom el, hogy Jenő barátom -enyhe unszolásomra- tegnap este 10-kor csak nekem kiszemezgette a jazzprogramot a nagy halmazból. Íme, alább! - A szerk.)


JAZZ


29 APRIL, 2014. ÁPRILIS 29.


20:30 TUDÓSOK (HUN)



30 APRIL, 2014. ÁPRILIS 30.


19:00 OCCUPY - the band (DEN/USA/HOL/HUN)


21:00 DILL & PAEFFGEN (SWI/GER)

22:00 WRESSNIG & THE SOUL GIFT BAND (AU/IT)

23:00 TRIO KONTRASZT (FRA/HUN)

24:00 DRAPAN’S BLUE DEVILS (HUN)



1 MAY, 2014. MÁJUS 1.


16:30 GERÖLY QUARTET (HUN)


18:00 CACTUS TRUCK (NL/USA)

19:00 C. SHUICHI & T. HONSINGER (JPN/HOL)

21:00 ELLIOTT SHARP'S TERRAPLANE QU. (USA)

23:00 SPINIFEX (HOL/GER/POR/IND/ BEL)



2 MAY, 2014. MÁJUS 2.


19:00 SANTA DIVER (HUN)


19:00 THE THING (SWE/NOR)

20:45 ERDÉLYI GYÖRGY vers Szabados Györgyről

21:00 REPÜLNI, SZÁLLNI… / In the Spirit of György Szabados (HUN/SRB)

22:00 GENTRY SULTAN (HUN)

23:00 ALBATRE (POR/GER)


Vissza a hírekhez