JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Csejtei Ákossal

Magyarország egyik legnagyobb szaxofonosát (ha jól emlékszem 193 centi…) a jazzkonzi 1992-es tanszaki záróvizsgáján láttam először együtt játszani Fekete-Kovács Kornéllal és Schreck Ferenccel. CsÁ (1967) 1995. január 30-án lépett fel először nálam a Jazz a Márványteremben sorozatban. Akkor a Clusters (Juhász Attila, Piri Béla, Tiba Sándor) vendége volt. Persze később szerepelt a „Marble Hall”-ban a Pege Quartet-tel, a Morgan Workshop Plus-szal, a Black Smith Workshop-pal és a BJO-val is. Igaz, akkor még Csejtey Ákos néven…

csejtei-akos.jpg


1) Te mikor csatlakoztál a Budapest Jazz Orchestra-hoz?

- Alapító tagja vagyok, tehát pont 15 éve.


2) Amikor meghallottam, hogy a szombati koncerten a Te szerzeményeid hangzanak el "A Hidak városa" címmel, egyből beugrott, hogy az ős-BJO-val 2001-ben felvettétek a "Budapest Jazz Suite"-t, amelyben Fekete-Kovács Kornél tollából nyolc "Bridge" című rövidke kis
kompozíciója is rögzítésre került... Miért pont "A hidak városa" címet választottad?

-Ez eszembe sem jutott, de érdekes, most hogy mondod. Semmi "hátsó" gondolatom nem volt ezzel. A zenekarban rejlő lehetőségeket akartam kihasználni, illetve különböző hangulatokat, színeket megjeleníteni. A 7 híd (és környezetük is természetesen) 7 különböző stílusban, hangszerelésben adta magát, amikor a pályázat beadásakor meg kellett jelölni a tematikát. Ráadásul a későbbiekben, ha játsszuk, a külföldi hallgatóknak is érdekes, és érthető lehet…


3) Egyáltalán mióta komponálsz?
-Társszerzőként már előfordult, de eddig leginkább csak hangszereléseket, feldolgozásokat készítettem. Most jött el az idő, és a lehetőség.


4) Régebben is játszott a BJO Csejtei Ákos kompozíciókat?

-Nem, de a hangszereléseimet rendszeresen játsszuk, illetve írok rendszeresen újabbakat, ha szükség van rá.


5) Most mire számíthatunk? Modern mainstream darabokra, vagy swinges, netán be-bop szerzeményekre?

-Elég vegyes a kép, mivel ez volt a cél… Inkább csak egy-egy stíluselem jelenik meg, de nem húzható rá az egész kompozícióra. Legyen ez akár a 30-as évek stílusa, vagy épp mai drum&bass groove.


6) Ez is egy szvit, vagy különálló 5-6-7 perces művek egyenkénti bemutatója?

-Inkább az utóbbi, bár hosszabb lélegzetűek inkább. Általában 8-10 percesek, és mindegyik elé írtam egy bevezető, vagy átvezető részt, ami lehetővé teszi a szvitszerű előadást is.

7) Elsorolnád a címeket?
A hidak neveit nem akartam használni, így utalván a zenei színekre is, általában az egyes hidak színe lett a címük, de van szójáték is köztük. A Rákóczi híddal kezdve észak felé haladva: -Red, -After the Last Tram (The Poet's Bridge), The Green, White, Chain, Tigram, RP. címeket viselik.


8) Te is úgy komponáltad ezeket a darabokat, mint annak idején Duke Ellington, hogy kimondottan a zenekar szólistáira írtad a műveket?

-Természetesen kihasználtam, ki miben érezheti jól magát, miben erős.


9) Kik lesznek az egyes darabok szólistái?

-Zana Zoli EWI-zni fog egy nagyot, Skerletz Gábor, Dennert Árpi, Schreck Feri, Birta Miki mv., Kollmann Gábor, és jómagam. Ha kihagytam valakit, sorry…


10) Bevontál-e a jazzben nem túl sűrűn használt hangszereket? Mondjuk hárfát, oboát, vagy akármi mást...

-Mivel kimondottan a BJO-ra írtam, csak olyan váltóhangszerre írtam, amit a zenekarban használunk egyébként is.


11) Rögzítésre kerül ez a koncert, hogy később lemez legyen belőle? Vagy stúdióban szeretnétek felvenni? Egyáltalán tervezi a BJO, hogy megjelentesse "A hidak városa" című Csejtei Ákos kompozíciófüzért?

-Igen tervben van, de hogy mikor, azt még nem tudom megmondani…


csejtei-akos-szerzoi-est.jpg

Vissza a hírekhez