JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Lia Pale

Egyes purista jazzrajongók valószínűleg elégedetlenül távoztak volna a csütörtöki BMC OPUS klubban rendzett Lia Pale koncertől, viszont maradéktalanul jól szórakozott az a teltházas közönség, aki az osztrák énekesnő együttese és némi vacsora társaságában egyszerűen csak tartalmas és színvonalas kikapcsolódást keresett ezen az estén.

A műsor Schubert „Winterreise” című dalciklusának átiratain alapult, melyeket Mathias Ruegg, a zenekar zongoristája (a legendás hírű Vienna Art Orchestra vezetője) készített, jazzes hangszereléssekkel, helyenként a Liza Minelli-féle Cabaret film emlékezetes lokálját idéző szalonjazzes hangulatokkal. A mester felfedezettje, az énekesnő Lia Pale rendkívül szuggesztív előadó, kedves, közvetlen egyéniség, magával ragadó személyisége az első perctől végig dominált a koncerten, szuverén módon levezényelve a precízen felépített művészi koncepciót. Énekhangja tiszta, stílusa sallangmentes, fiatal kora ellenére rendkívül magabiztos a színpadon. A dalok közötti összekötő szövegeit hibátlan angolsággal vezette elő és időnként szokatlan, de hatásos performance elemekkel, illetve hangszeres effektusokkal színesítette.

Az ének-zongora-bőgő-dob-szaxofon felállás tökéletes formátuma volt ennek a zenei gondolatmenetnek és a megvalósításban közreműködő zenészek is egyenletes, helyenként virtuóz alakítást nyújtottak. A közönség szerette, amit hallott, a másfél óra szinte észrevétlenül eltelt, profi zenészek profi előadását élvezhettük.

8 éves koromtól négy éven át annyiszor láttam Franz Schubert közismert portréját a zeneiskolai zongoratanárnőm szobájának falán (más zeneszerzők képével egyetemben), hogy régi emlékek elevenedtek fel bennem, amikor a koncert utolsó műsorszáma előtt az énekesnő felállította a színpadra a zeneszerző teljes alakos, kartonból készült reklámtábláját, ezzel emlékezve az est dalainak zseniális megalkotójáról. A koncert lemezminőségű produkció volt egy extra ráadással, aki pedig akarta, a studióban készült CD-t a hangverseny után a zenészektől megvásárolhatta. (Azoknak, akik lemaradtak: az album az Amazon.de oldalon „Gone Too Far” címmel megrendelhető.)


088k2733.jpg


088k2787.jpg


088k2837.jpg


088k2880.jpg

Fotó: Pavel Karnowski

Vissza a hírekhez