JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

TIM ÚR és CSAPATA

Timur és csapatával gyermekkoromban találkoztam. A szovjet film hőse a november 7-i ünnepség alkalmából szervezett iskolai mozi látogatáson lépett zsenge életembe, egy igazi bátor és tettre kész komszomolista szocreál alakjában. A filmben bemutatott sok jó cselekedetét nem akarom elmesélni, inkább a szakadék szélén tántorgó imperializmusban született Tim úr jótéteményeiről írnék.

Tim Ries jó szokását megtartva, idén is hazánkban landolt a Rolling Stones turné után. Visszatérőként, régi barátként köszönthetjük, akinek Magyarország mára a második hazája lett az évek során. A Stones-t kísérő fúvósként ismerhette meg a nagyközönség, aki az együttes kültagjaként hozta Budapestre a Rolling Stones Project formációt, Darryl Jones basszusgitárossal, Bernard Fowler énekessel, Ben Monder gitárossal, két magyar zenésszel kiegészülve, Oláh Kálmánnal és Balázs Elemérrel. Pályafutását nyomon követhettük, évről évre egyre rangosabb környezetben találkozhattunk nevével a jazz műfajában is, egyre több főszerepet kapott a világ legnagyobb zenészeinél, míg mára ő is belépett a legnagyobbak szűk táborába. (What?) Az őt hazánkhoz kötő baráti szálakat gondosan ápolta, boraink mellett a magyar jazz zene különleges hangzásait is ízlelgette. A hosszú évek során egyre mélyülő barátságból szerelem lett. Szerelem, első hallásra, talán így jellemezhető a Balázs fivérek együtteseivel való találkozás utáni viszony. Balázs József East Gypsy Band-jének amerikai turnéját is ő segítette, a turné állomásain fellépett a zenekarral. (Erről részletesebben korábbi számunkban írtam: http://www.jazzma.hu/hirek/2014/01/28/amerikabol-jottunk-mestersegunk-cimere-magyar-jazz-zenesz-east-gipsy-band-ii-resz/ ) Pénteken a Horánszky utcai Almáriumba kísérte barátait, a Balázs testvérpárral lépett fel.

Már jóval a meghirdetett nyolc órás kezdés előtt érdemes volt megérkeznie annak, aki igazán jó helyről akarta élvezni a koncertet. Boór Ádám művészeti mindenes segítségével ez sikerült is, testközelből figyelhettük a koncertet Palotai Misi fotóművész barátommal, aki szintén szorgosan dokumentálja a jazz eseményeit. Balázs Elemér mutatta be az együttest, Zana Zoltánt tenorszaxofonon, Norbert Marius-t nagybőgőn, és nem utolsó sorban testvérét a zongoránál, Balázs Józsefet. Mielőtt a dobokhoz ült volna, elmondta, hogy az est fénypontja kicsit később fog érkezni. Igazoltan van távol, Szakcsi Lakatos Bélával próbál, a szombati lemezfelvétellel egybekötött Opus koncertre. Zana Zoltán lágy tónusú tenorjával szólat meg az első standard, a „Bye Bye Blackbird”. Az olajozott gépként működő zenekar ezután a „Just Freinds” dallamait szólaltatta meg. Összeszokott együttes zenéjét élvezhettük, hiszen Zana Zoltán többször lépett fel a különböző Balázs formációkban, de a New Yorkban élő Norbert Marius sem pénteken lépett velük először színpadra. Ő a Bartók Béla Jazz Konzervatórium elvégzése után Kölnben tanult, majd a Berklee College of Music-on diplomázott 1987-ben, rá egy évre költözött New Yorkba. Shorter legendás „Footprints” című szerzeménye került műsorra, a szám közbe érkezett meg Tim Ries, aki neki sem vetkőzött, rögtön előkapta szopránját, és beszállt. Bravúros szólóit lelkes taps fogadta, felpezsdült az élet. A második részben Miles Davis után Balázs József új szerzeményei következtek, ráadásként pedig az a szám, amelyet Elemér mindenki által ismertnek konferált fel. Nem tévedett, a „Honky Tonk Woman” a jazz rajongók által is jól ismert ritmusaira megdobbant a szívünk. Vastaps, óriási siker, a közönség meghálálta a csodálatos örömzenét. A Szakcsival való próbát hozzáadva Tim csaknem nyolc órai játék után fújhatta ki magát, de fáradtságát nem mutatva jókedvűen vegyült el a közönség között, régi barátokat köszöntve. A következő jótéteménye a közös koncert lesz Balázs Józsiékkal a Detroit Jazz Fesztiválon, ahol Dave Holland zenekara után, másodikként lépnek majd fel a főszínpadon. A programot harmadikként Esperanza Spalding együttese zárja majd. Persze ne feledkezzünk meg a szombati Opus klubról sem, ahol Szakcsi Lakatos Béla mellett Kathy Horváth Lajos, Robert Hurst, és Rudy Royston lesznek társai a kiváló szaxofonosnak. Ne felejtsük el az Almárium Gastro Jazz & Blues műsor naptárát sem tanulmányozni, sok különlegességet találhatunk a kínálatban.


j-1.JPG


j-2.JPG


j-3.JPG


j-4.JPG


j-5.JPG


j-6.JPG


j-7.JPG


j-8.JPG


j-9.JPG


j-10.JPG


j-11.JPG


j-12.JPG


j-13.JPG


j-14.JPG


j-15.JPG


j-16.JPG

Vissza a hírekhez