JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

CHES SMITH AND THESE ARCHES koncert a Trafóban

2014. április 26., szombat 20.00 - TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza Ches Smith dobos-zeneszerző legutóbb a Marc Ribot’s Ceramic Dog tagjaként kápráztatta el a Trafót színültig megtöltő rajongókat, ezúttal pedig a These Arches nevű formációjával lép fel Magyarországon először. A New York-i avantgarde jazz szcéna kiemelkedő zenészeiből verbuválódott csapat április 26-án vezeti be a Trafó közönségét az improvizatív, besorolhatatlan stílusú jazz rejtelmeibe. Eneriga, felszabadultság, igényesség. Ezek fogják betölteni április végén a nagytermet.

ches-smith-and-these-arches.jpg

Ches Smith a metáltól kezdve a punkon, az art-rockon és az elektronikus zenén át egészen a haiti voodo dobolásig mindent kipróbált már, és a különböző stílusokból nyert ismereteit ötvözi saját szerzeményeiben. Tehetsége és egyedi látásmódja nem is maradt figyelem nélkül, ugyanis a világhírű dobos az avantgard jazz legnagyobb alakjaival dolgozott együtt: Secret Chiefs 3, Trevor Dunn, Xiu Xiu, John Zorn, Wadada Leo Smith, John Tchicai, Marc Ribot, Fred Frith, Terry Riley – ízelítőül ennyi talán elég is. Ez nem csak a zenei élet legnagyobbjainak listája, de a Smith-szel együttműködő zenészek sora is.

Az egyes formációkban mind más és más típusú zenéket alkot a dobos, de minden munkájában markánsan kirajzolódik a kreativitása és az egyedi formai kísérletezése. Bármihez nyúl, egészen új perspektívába kerül. Bevallása szerint minden projektjében van némi átfedés, ám mindig másra helyezi a hangsúlyt. Különösen érdekli az improvizáció kérdése: amikor új zenéket ír, nem magában komponál, hanem zenésztársai játékából merít inspirációt, s reagál interpretációikra.

Az április koncerten a These Arches nevet viselő kvintettjével lép a hazai közönség elé. A csapat minden tagja zenekarvezető is egyben, s több formációban is dolgoznak együtt. Ezek azonban nem oltják ki egymást, ugyanis attól függően, hogy ki a zenekarvezető mindig egészen más típusú alkotásokat hoznak létre. Zenei kaleidoszkóp meghallgatni mindnyájuk munkáit: millió perspektíva, meglepő variációk, frissítő újdonság.

Ches Smith és a These Arches 2007-ben jam-elt együtt először, de a komolyabb közös munka csak 2009-ben kezdődött. Azóta folytatja a zenekarvezető kísérletezését azzal, hogyan lehet komponálni egy csapatnak, aminek tagjaiból sugárzik az improvizációs energia. A szerkesztés és a spontaneitás lágy ötvözete rajzolódik ki felszabadító dalaikból. Az eredeti csapatban még nem játszott Tim Berne, a kultikus altszaxofonos, akivel régóta adogattak már egymásnak zenei taktusokat a dobossal.

A formáció neve is sokat elárul róluk: a hidak szerkezetéből is ismerős boltívre utal a These Arches, pontosabban arra a találkozási pontra, amelyben összpontosul az építmény összes súlya. Ches Smith-t a zenében is ezek a találkozási pontok, fókuszpontok érdeklik. Hidak az improvizáció és a kompozíció között, a zenészek és a gyorsan változó egyéni hangok között. Váltakozás, együttműködés, sokszínűség, egyszóval zenei párbeszéd alakul dobverői alatt.

A dobos-zeneszerzőt az a szerencse érte, hogy az általa legjobban tisztelt zenészekkel alkothat együtt újra és újra. Friss látásmódjával egészen felforgatja a megszokott hangzásvilágokat. Így például a tavaly kiadott „Xiu Xiu” albumon is közreműködött a Trafóban fellépő formációjával, amin Nina Simone dalokat öltöztettek 21. századi köntösbe.


ches-smith-and-these-arches-2.jpg


Tim Berne – altszaxofon, Tony Malaby – tenorszaxofon, Mary Halvorson – elektromos gitár és effektek, Andrea Parkins – elektromos harmonika és elektronika, Ches Smith – dob

Vissza a hírekhez