JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Syrius és Mini szellemidézés vasárnap este felé a Gödi Jazz Napok nyitó estjén

Több éves hagyománya a Gödi Jazz Napoknak a 70-es évek eleje fölidézése a nosztalgia jegyében: a Mini együttes és a Syrius zenét játszó Zappa-Syrius Emlékzenekar koncertje. Nem kimondottan jazz zenéről van szó, de úgy gondolom, sokan ismerkedtünk meg a jazz műfajjal Ráduly Misi játékán keresztül, és váltunk az elvontabb instrumentális muzsika rajongóivá.

Mind a szép számú közönség, mind a zenészek egyértelmű véleménye alapján elmondható, hogy a gyönyörű Duna-parti helyszín méltó helye volt ennek az emlékezetes napnak. Az Emlékzenekar Syrius és Orszáczky számokat játszott koncertje első felében, mégpedig Pataki László, a legendás Syrius együttes billentyűse közreműködésével. Sajnos, Ráduly Misi már nem zenél, de így is velünk volt meghívott vendégként, hallgatóként, és élvezettel hallgatta a mai fiatal, tehetséges zenészek előadásában 43 évvel ezelőtti saját számaikat.


img-1832.JPG

Pataki apó


img-1798.JPG

Vincze Pali


img-1797.JPG

Jé, ez itt a Subicz Gábor!


img-1830.JPG

Vojnits Attila


img-1791.JPG

Vastag Gábor


img-1788.JPG


img-1789.JPG


img-1796.JPG


img-1793.JPG


img-1800.JPG


img-1838.JPG


Ezt követően nagy pillanatoknak lehettünk tanúi, erre a napra, a gödiek tiszteletére összeállt az Ős-Mini: ugyanaz a 4 tag játszott 1 órát, akik 1971-ben előttünk álltak a Bem Rakpart, az Ifjúsági Park, a Tabán színpadán: Török Ádám, Papp Gyula, Nagy István és Németh „Nemecsek” Tamás. Ugyanolyan átéléssel, alázattal, örömmel játszották legendás dalaikat, mint 4 évtizeddel ezelőtt, jó volt visszacsöppenni gondtalan fiatalságunk korába, éveibe. Török Ádám azon kevesek egyike, aki már 45 éve nap-mint nap, hétről hétre a zenéléssel szeretne örömet adni közönségének, persze mindezt úgy, hogy ebből az örömből ő is visszakapjon annyit, hogy újra alig várhassa, hogy megint játszhasson, megint együtt zenéljen együttesének tagjaival, énekelhessen, fuvolázhasson.


img-1850.JPG

A Mini


img-1877.JPG

Itt a gőzhajó!


img-1880.JPG

Török Ádi


img-1847.JPG

Papp Gyuszi


img-1844.JPG

Nagy Pista


img-1857.JPG

Nemecsek


img-1932.JPG

Itt a vége, fuss el véle...


Megkértem Papp Gyulát, hogy írja meg benyomásait a vasárnapi nyitóestről, s íme már el is küldte, alább olvashatják!

"A gödi koncert napján mintegy másfél órás technikai gyakorlás a zongorán (Dohnányi Ujjgyakorlatok), ezt követően négy órát kaszáltam és kertet rendeztem Erdőkertesen, ahol lakom. Tűzött a Nap. Na gondoltam, legalább az idő felengedett, jó időnk lesz Gödön, a Mini - Syrius koncerten.

Elindultam és megálltam Veresegyházon, majd betértem ebédelni egy sütödébe. Ahogy beléptem, kinn leszakadt az ég. Ahogy befejeztem és kimentem, sütött a Nap. Harminc perc múlva Gödön voltam. Egy barátomnak mondom, lehet, hogy mindjárt esni fog. Dehogy fog, mondta és rá tíz percre úgy szakadt, mint amikor az ebédlőben voltam. Na, gondoltam ennek a koncertnek ennyi. Akkor még nem is voltak sokan, emiatt arra jutottam, aki itt van, az is elmegy. Ellenben nem így történt, az eső csakúgy, mint előtte negyedóra múltán elállt.

Jó érzés volt hallani a Syrius számokat hosszú idő után. Orszáczky Jackie járt az eszemben, nincs két éve, hogy elsirattam, amikor meghalt és meghallgattam tőle az interneten a csodás József Attila átdolgozását a "Nincsen Apám, se Anyám"- ot. Pataki Laci pedig 44 éve nagyon jó barátom. Miután idősebb nálam és aktív sztár volt '68-ban már a Liversingben, a példaképem is volt már abban az időben.

1970-ben úgy fogadott magába a rock-szakma, hogy Varga László basszusgitáros, aki ugyan akkor már a Scampolóban játszott, előtte együtt volt Patakival a Liversingben, és levitt engem "Güzüvel" (Bertalan István - dob, Dogs) a Bp. XIII.kerületben lévő Csanády utcai Syrius klubba. Ott mindig egy kanyart játszott a házigazda Syrius, majd az szállt be, aki akart, és főleg, aki mert.

Voltak standard számok "Sunny", "Mercy, Mercy, Mercy", stb. rengeteg nóta, amit illett tudni. És improvizálni is kellett tudni, mert a zenészek nagyon jól észreveszik, ki jó, ki jobb, és ki nem. Óriási szerencsém volt. Jelen volt Szörényi Levente, Frenreisz Károly, Fogarasi János, Török Ádám, és természetesen a házigazdák, a mindeki által jogosan nagyratartott Syrius. Előttem pont Demjén Rózsi szállt be, valakikkel, tehát ő is hallott közvetlen utána. Baromi jól sikerült részemről az impro, egyáltalán jól sült el a javamra a dolog, egy csapásra befogadtak, sőt az előbb felsoroltak mindegyikével a későbbiek során vagy játszottam, vagy több lemezén játszottam vendégzenészként, vagy zenés színdarabot írtam. Ilyen gondolatokkal néztem a Syrius emlékzenekart, az eső szépen elállt, a hely megtelt emberekkel, amit nem gondoltam volna a zivatar miatt, ellenben igencsak hangulatos kis koncert kerekedett ki belőle. Istennek hála! Nagyszerű dolog értő közönségnek játszani. Márpedig Gödön nagyon is ilyen közönség van. Igazán szép emlék marad számomra a 2014. június elsejei dátum emiatt."

Nagyszerű indítása volt a 2014-es Gödi Jazz Napoknak ez az este, köszönet érte a kiváló zenészeknek,  várjuk már június 27-ét, amikor Rozsnyói Péter triója és Dresch Misi quartetje játszik, majd július 4-én Karosi Júlia zenekara és a Borbély Műhely lép föl városunkban.

Vissza a hírekhez