JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Exkluzív interjú Kozma Orsival

Orsit 12 éves korában ismertem meg a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagjaként. Ez bizony még 1988-ban történt… De azóta is figyelemmel követem pályafutását, s drukkolok neki, hogy minél több öröm érje a pályáján és a magánéletében is!

-pap6281rn.jpg


1) 2006-ban kértelek fel egy születésnapi jazz koncertre a rádió Márványtermébe. 2008-ban megjelent az első Kozma Orsi Quartet CD, a "Hide and Seek". Aztán 2010-ben a második, az "Embrace". Tehát a következőnek 2012-ben kellett volna megjelenni... Végül is miért nem tavalyelőtt jelent meg a harmadik CD-tek?
Való igaz, hogy kicsit megkéstünk az új lemezzel. De most volt alkalmunk elkészíteni, köszönhetően kiadónknak, a Tom-Tom Recordsnak és az NKA-nak. Ráadásul időközben két kislány anyukája lettem, és ez is lelassította a munkafolyamatot.


2) Milyen érzés Anyának lenni? Ilyenre gondoltál?  Hogyan viseli férjed és az ikrek a fellépéseid okozta távollétet?

Nagyon jó, de nagyon nehéz, mert ikreim vannak és ez dupla feladat, de dupla boldogság is. Úgy igazán nem is képzeltem el a dolgot előre, már az is hihetetlennek, filmszerűnek tűnt, hogy ikreim lesznek. Előtte sosem volt a családban... Szerencsés vagyok, mert van segítségem,  Anna és Sára pedig csuda jó fej. A férjem szintén zenész, megérti a dolgot, támogat és ez nagyon jó érzés. A kislányok elég jól viselik a távozásomat, bár azért néha van sírdogálás, de a  férjem és a nagyszülők hősiesen helytállnak. Még nem rázódtam bele teljesen az "énekesnő anyuka" szerepébe, néha tele van a fejem az otthoni dolgokkal, miközben a színpad felé lépdelek, koncert után pedig  sokáig ott kavarog bennem a zene, az élmény. De feltöltődöm, rengeteg energiát ad a zene, az éneklés, és így még többet tudok a gyerekeimnek adni.


3) Meséld el nekünk a dalok születésének körülményeit? Volt valami koncepció?

Azzal álltam a zenekar elé, hogy szeretnék egy nyugis, pozitív, szeretettel teli lemezt, amiben sok vonóshangszerelés van, illetve még hárfát képzeltem el. A vonósok maradtak, a hárfa ugrott, viszont Galambos Zoltán személyében lett egy zenei rendezőnk is (az előző lemezeknél nem volt), akit eredetileg az énekfelvételekre kértem fel, aztán elvállalta a lemez keverését, masteringjét is, plusz vokálokat is írt. A felállás maradt: Cseke Gábor és Hárs Viktor írták a dalokat, Viktor a szövegeket. Gábor hozott egy feldolgozás ötletet, így került fel a „Love Dance” is a lemezre.


4) Kissé furcsának tűnt nekem, hogy június 13-án az Opusban, majd másnap Solymáron is "lemezbemutató koncert"-ként lett meghirdetve a koncerted...Végül is június 30-a lett a hivatalos megjelenés napja... Mi volt a késlekedés oka?

Egészen egyszerűen későn adtuk le a mastert, kicsit elhúzódtak a keverés munkálatai. Ha fizikai formában nem is, de a koncertekkel elvittük a közönségnek az új lemez dalait. Azóta már elérhető az album: a nagyobb lemezboltokban, az interneten a nagyobb zenei portálokon.


5) Most, hogy már kézben van a "Soulprints", hol és mikor lesz az első igazi "lemezbemutató koncert"?

Július 22-én a Rozé, Rízling és Jazz napokon játszunk Veszprémben, este 8-órakor, illetve augusztus 6-án Budafokon, a Sambosi-Törley Jazzfesztiválon szintén 8 órai kezdettel.


6) Sok sikert és jó sok fellépést az új lemezhez!

Nagyon szépen köszönöm!


kozma-orsi-quartet-soulprints.jpg

A CD kritika itt olvasható:

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/kozma-orsi-quartet/soulprints/kritika/kozma-orsi-quartet-soulprints/

Vissza a hírekhez