JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Tribute to Jazz Legends – Gáspár Károly műsora az Opusban

Gáspár Károly és nagyszerű barátai július 16-án az Opus Jazz Clubban tisztelegtek a jazz legendás ikonjai előtt, a közönség pedig előttük.

sam-0337.jpg


Gáspár Károly már az első számban letette névjegyét: szóló improvizációjával példaképe, Keith Jarrett előtt tisztelgett, és a nemrég elhuny zseniális bőgősre, Charlie Haden-re emlékezett. A kezdetben nyugodtan hömpölygő, melodikusan építkező rögtönzés hamarosan avantgárd hangvételű tornádóvá kerekedett, súlyos hangfürtökkel, könyökkel leütött clusterekkel, aszimmetrikus futamokkal a legmélyebb és a magasabb regiszterek között. Gáspár tehát már műsora előjátékában bizonyította, hogy nincs híján a kreativitásnak és a modernebb gondolatoknak; de nincs híján a virtuozitásnak és a nagyfokú tudásnak sem.


sam-0329.jpg


sam-0330.jpg


sam-0327.jpg


sam-0328.jpg


sam-0333.jpg


Ilyen nézőpontban közelítette meg a jazz néhány legendás alakjának kompozícióit: ebben Orbán György bőgőn, Mohay András dobon, Bacsó Kristóf tenorszaxofonon, Borbély Mihály pedig szoprán- és altszaxofonon segítette. A nem mindennapi felállás „Tribute to Jazz Legends” című műsora igazi csemegének bizonyult mind a kemény vonalas jazzistáknak, mind a műfajt kevésbé ismerőknek. A beboptól (Charlie Parker: „Confirmation”) a modális jazzen (John Coltrane: „Imressions”, Miles Davis: „Blue in Green”) át egészen az avantgárdig (Gáspár Károly: „Loading” – Ornette Coleman-nek) vezették a hallgatóságot, akik betekintést nyerhettek Gáspár Károly bölcsen egyedi hangvételű világába, fontos alapműveken tükröződve.

Vissza a hírekhez