JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Montreux 2014 (Rövid összegzés)

"Merre tart a jazz?"- kérdezték pár éve egy workshopban John Scofield-tól. "Azt nem tudom, de én innen Bécsbe megyek!"- hangzott a nagy derültséget keltő válasz. Szerintem senki sem tudja...

image.jpg


A Montreux Jazz Festival 1967 óta "keresi a választ", a világ valaha is létezett legjobb zenészeit fellépteti (kivétel az első "összejövetel" után pontosan 1 hónappal, '67-ben elhunyt John Coltrane) és így teljesíti "küldetését".
Versenyeket hirdet fiatal zongoristák, énekesek, gitárosok részére, amelyre a világ minden tájáról neveznek, és szépen jutalmazza is a legjobbakat.
Ma, sajnos, nem teljesen a jazz dominál, de a gazdasági érdekek (talán) mindennél fontosabbak. Ebből a szempontból volt rosszabb időszak is, idén igazán "nagy nevek" játszottak itt. Kérdés; hogyan hatott ez a véleményem szerint csökkenő számú nézőközönségre és a hozzáértő szakemberekre?

Szubjektív "elemzés" következik, leírnám a negatív és pozitív tapasztalataimat az idei fesztivál kapcsán. Természetesen nem láthattam az összes koncertet, még a(z általam) legjobbnak gondoltak közül sem mindet; így is lehet némi rálátásom, de térjünk a lényegre!

A koncert-helyszínek közül a Montreux Jazz Club műsora áll a legközelebb a jazz-hez (még jó...), de itt is előfordult 1-2 este más műfajú program. A klub felépítése ideális, a színpad előtt kerek asztalokból álló sorok helyezkednek el, hátrább széksorok és kétoldalt 1-1 plazma-TV. A hangosítás tökéletes.

A Stravinski-termet leginkább Chris Rea és Stevie Wonder töltötte meg, sokan voltak a Lockwood-Lagrène-Galliano és a Shorter-Hancock koncerten is, de erről már leírtam a véleményemet (7. nap).

A többi (még 2-3) helyszínen egészen más zene szól(t)... A montreuxjazz.com honlapon napi lebontásban találhatók képek, videók - itt bárki meggyőződhet az arányokról. Nem vagyok
más műfajok ellensége (láttam a Stravinski-ban B.B. King-et és a Chicago Blues kiváló muzsikusait is), de ez mégiscsak egy "Jazz Festival"...

A végére hagytam azt a három "pozitívumot", ami miatt érdemes volt eljönni:

1. Gayer Mátyás szereplése.
Igen, tudom, nem nyert, és mi, magyarok (nem mindenki) csak a győzelmet értékeljük. De 22 évesen, az elődöntőbeli (nem tökéletes) játékát követően a döntőben gyönyörűen zongorázott, nem kis izgalmát legyőzve, ami ezen a rangos versenyen teljesen természetes. (Bolla Gábor és Fábián Juli sem nyert, aztán...)
2. Manu Katché Quartet
Nem hittem volna, hogy egy "könnyed" jazz teszik majd a legjobban.
(Nem ismételném önmagam, 3. nap)
3. Világsztárok
Egy hét alatt élőben (közelről) látni ennyi kiváló muzsikust, ez máshol nem nagyon "jönne össze": Monty Alexander, Manu Katché, Stefano di Battista, Richard Bona, Dave Holland, Craig Taborn, Didier Lockwood, Biréli Lagrène, Wayne Shorter, Herbie Hancock - csak néhány név.
Nem tudom, merre tart a Montreux Jazz Festival, maradnak-e többségben az "egyéb" műfajok, de a hagyományok "köteleznek".
Legalább ez az arány ne romoljon...

Vissza a hírekhez