JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Világszintű kezdeményezés: a jazztrombitás Koós-Hutás Áron fújthatja az Il Silenzio-t

Olasz Miniszterelnökség az első világháborús megemlékezések induló évében a hajdani hadviselő felek mindegyikét felkérte világszerte, hogy kapcsolódjanak be az elesettek emléke előtt tisztelgő közös kezdeményezésbe.

A közös nyelve ennek a nemzetközi kezdeményezésnek a zene. Van egy dal, mely a laktanyákban a nap végét, a pihenés kezdetét jelzi a mai napig, s ez nem más, mint az ’Il Silenzio’. 2014. július 27-én, egy nappal a huszadik század legnagyobb tragédiája kirobbanásának századik évfordulója előtt csendülnek fel ezen dal hangjai minden ország egy tehetséges trombitaművésze által, mely egyrészt egyfajta figyelmeztetés, másrészt tiszteletadás, tisztelgés, felhívás az emlékezésre és az elmélyedésre.

A trentinói Folgaria fennsíkon az egyik legnagyobb olasz trombitás, Paolo Fresu játssza majd el az „Il Silenzio”-t, aki ezen világszintű kezdeményezésnek a zenei, művészeti vezetője.


aronkooshutas-ilsilenzio-pressphoto.jpg


A világhírű olasz zenész Magyarország esetében a fiatal jazztrombitást, Koós-Hutás Áront ajánlotta személyesen, akit aztán hazánkban az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság kért fel (hiszen a kormány megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány keretében működő XX. Század Intézet készíti elő, koordinálja és bonyolítja le az első világháborúval kapcsolatos centenáriumi rendezvény- és megemlékezés-sorozatot), hogy a kiválasztott dalt a Budai Vár Savoyai terasza egy csodálatos atmoszférával bíró pontján adja elő, melyet a Magyar Televízió stábja rögzít, s vasárnap délután 14:30-kor sugároz is az M1 csatornán. Ezen képanyagot az olasz állami televízió (RAI csatorna) a többi ország által elkészített felvétellel együtt egy klipbe összevágva mutatja be augusztus 3-án, melyet aztán minden résztvevő ország saját televíziós csatornája is sugároz.

Costa Rica,  Anglia, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, az Egyesült Államok mellett még sok más ország is jelezte már a kezdeményezésben való biztos részvételét.

Az ötletet kitalálók bíznak abban, hogy a közös nyelv, a zene segítségével ez a nap a béke és az együttes meghatott emlékezés napja lehet.

Koós-Hutás Áront a zenekedvelők már több formációban is láthatták kisebb és nagyobb, hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt. Napjaink egyik legkeresettebb fiatal trombitása 2008-ban megnyerte a Tomsits Rudolf Jazz Trombita Tehetségkutató Versenyét, s jelenleg többek között a Budapest Jazz Orchestra szólistáinak sorát erősíti, a Balázs József Quintet tagja, illetve az underground körökben nemzetközileg is ismert Pannonia Allstars Ska Orchestra trombitása. Dolgozott már együtt a legismertebb magyar előadókkal, és az évek során pedig olyan nagy, nemzetközileg elismert nevekkel lépett egy színpadra, mint Brian Culbertson, Tony Lakatos, Erik Truffaz, Tommy Víg, a Genesis-ből jól ismert Steve Hackett, vagy éppen a The Rolling Stones zenekarral is együtt dolgozó Tim Ries. Tehetségének és zenei nyitottságának köszönhetően a rengeteg magyar rendezvény mellett megfordult több nemzetközi fesztiválon is, mint például a Hágai Jazz Fesztivál, a Casablanca-i Jazzablanca Fesztivál, a Graz-i Nyári Jazz Fesztivál, a Nisville Jazz Fesztivál, a Garana Jazz Fesztivál, a Novi Sad Jazz Fesztivál.

Első saját, most debütáló produkciójával, melyben a '70-es évek soul és disco stílusokat a mai R'N'B, hip-hop fekete zenével keveri, melyben olyan zenészekkel dolgozik együtt, mint Milosevits Mirkó Milán, Kolta Gergely, Oláh Gábor, Zana Zoltán, Mc Zeek, Dj Qcee és Zentai Márk. Áprilisban a marokkói Jazzablanca Jazz & World Music Festival fellépőit erősítették, ahol többek között Joss Stone, Stacey Kent, Patti Smith és az Electro Deluxe Big Band adott koncertet.

A közeli jövőben elkészül a projekt debütáló dala, melyből részleteket a napokban már több rádióállomáson is hallhatott a közönség az Áronnal készült interjúk során. Nemzetközi szinten is érdeklődnek Koós-Hutás Áron munkássága és legújabb produkciója iránt is, így Kajári Andreával (managerével) folytatott sok-sok kitartó munkának köszönhetően reményeink szerint nem is olyan sokára már még több külföldi színpadon is találkozhat vele és projektjeivel a közönség.

Vissza a hírekhez