JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Debreceni Jazzfesztivál 2014: Ilyen volt az első nap

2014. július 26-án újra Debrecenre költözött a jazz, ugyanis az újjáépített Szabadtéri Színpad deszkáin kezdetét vette a 43. Debreceni Jazznapok. A nagy múltú, rangos esemény első napja egy ősbemutatót és egy világhírű szaxofonost tartogatott a város zenebarátai számára.

Az este két részből állt: az elsőben a Budapest Jazz Orchestra mutatta be az „Erdő Titkai” című nagyobb hangvételű darabot, a másodikban pedig a zseniális szaxofonos, Joe Lovano lépett a színpadra, ugyancsak a BJO közreműködésével. Mindkét produkció ősbemutatónak is tekinthető, mivel a szvit és Lovano big bandre komponált művei is először csendültek fel Magyarországon.

Az „Erdő Titkai” Zakar Zoltán harsonás szerzeménye, aki sajátos zenei emlékművet állított szülővárosának, Debrecennek, valamint a Nagyerdőnek, aminek közelében élt fiatal évei alatt. A hét tételből álló szvit hangulatilag és zeneileg is változatos volt, a nagyobb zenekarra komponált (magyar) jazz fénykorát idézte; lüktető swingelésű tételeinek egymásba fonódásából sejlett fel Zakar koncepciója: a múlt és jelen összekapcsolódását, az évszakok változását, valamint a természet megnyugtató állandóságát fejezte ki a zene nyelvén, egészen pontosan a klasszikus jazz nyelvén. A darabot jobbnál jobb improvizációk tarkították: Kollmann Gábor (szaxofon), Pecze Balázs (trombita), Juhász Attila (zongora) és Gyárfás István (gitár) igazán kirobbanó formában voltak aznap.

A második rész főszereplője a Grammy díjas tenorszaxofonos, zeneszerző és hangszerelő, Joe Lovano volt. Mr. Lovano és a BJO legénysége mintha már évek óta muzsikálnának együtt: vérbeli és vérpezsdítő örömzenét hallhatott a nagyérdemű. Joe Lovano játéka a nagy legendák örökségéből táplálkozik, és a modernebb utak felé mutat. Virtuozitása azonban érzelem gazdag játékmóddal, humorral és egyéni ötletekkel párosult, ezeket az ötleteket a hangszereléseiben is bőven kamatoztatja. Felcsendültek gyors és közepes tempójú, összetett ritmikájú bebop-ízű melódiák („Emperor Jones”, „Bird’s Avenue”), lágy balladák, melyek szépségét a big-band sound csak még jobban kiemelte („Duke Ellington’s Sound of Love”, „Say it Over and Over Again”). Igazi kuriózum volt a misztikus, lüktető hangvételű, tárogatón előadott, és csak a dob és a bőgő által kísért, free hangulatú „Mystic”. Joe Lovano második debreceni fellépése (először pont 30 éve lépett fel a fesztiválon Paul Motian-nel) tehát remekül sikerült, a közönség legnagyobb örömére.

A Debreceni Jazznapok július 27-én, további különlegességekkel ér majd véget.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

0404.jpg

Mohay András (1978-2014)

Vissza a hírekhez