JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A jazz áradása... Magyar Jazz Napja a VeszprémFesten

Idén hatodik alkalommal, méltó körülmények között kerülhetett megrendezésre a Magyar Jazz Napja.

A Magyar Jazz Szövetség rendezvénye a kezdetektől keresi valódi helyét a hazai zenei fesztiválok sorában. Keresi azt a fórumot, ahol nem kell kompromisszumot kötnie egy esetleges nagyobb nézőszám érdekében a jazz rovására.

Az első öt év tapasztalata nem kisebb dilemma elé állította a szervezőket, mint hogy bevállaljanak-e egy sokkal szakmaorientáltabb, kifejezetten a műfajra koncentráló eseményhez kapcsolódó, ám vidéki helyszínt - kockáztatva a rétegzene sajátosságaiból adódó csekélyebb nézőszámot -, vagy biztosra mennek és maradnak a fővárosban. Döntöttek. Ami ezután történt, az őket igazolta.


A 11 éves VeszprémFesten érezni lehetett, hogy a közönség soraiban helyet foglalók elsősorban a műsor miatt látogattak ide. Bebizonyosodott: a jazz önmagában lehet akkora vonzóerő, hogy közönségét vidékre csalogassa.


Egy ötlet szárba szökken


A magyar jazz rangja nemzetközi viszonylatban is vitathatatlan. Az alapgondolat is ez volt: meg kell adni a magyar jazznek, ami jár neki: egy napot, mikor csak rá fókuszál a közönség.


zsoldos-bela-a-magyar-jazz-napja-otletgazdaja-a-magyar-jazz-szovetseg-alelnoke-bagyi-balazs-elnokkel.jpg

Bágyi Balázs elnök Zsoldos Béla alelnökkel, a Magyar Jazz Napja ötletgazdájával


A jazzben pont az a jó, hogy legalább annyira populáris, mint amennyire rétegzene, és ettől nagyon szerethető. A jazz műfaji sokszínűsége a VI. Magyar Jazz Napja műsor-koncepciójában határozottan tetten érhető volt. A bossa novától a free jazzen át a mainstream-ig szinte mindenbe belekóstolhattak a nézők. A megszokott formációk külföldi vendégszólistákkal egészültek ki, akik lüktető hangulattal töltötték meg az egyébként álmos vidéki várost. A fellépők között köszönthettük a Pátkai Rozina Sextet-et, a Kőszegi New5-ot Csepregi Gyulával kiegészülve, Borlai Gergőt és Kaltenecker Zsoltot, a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra-t, a Charlie Jazz-t Subicz Gáborral és Schreck Ferenccel, a külföldi sztárvendégeket: Patches Stewart-ot, Gary Willis-t, Tony Lakatos-t, David Liebman-t, Adam Nussbaum-ot, valamint a Rozé, Rizling és Jazz Napok Színpad fellépőit: a Jász András Kulturfunk-ot, a Budapest Ragtime Bandet, a Szőke Nikoletta B Version-t és a Band of Gypsys AllStar-t.


beallas-a-doboknal-adam-nussbaum.jpg

Beállás: a doboknál Adam Nussbaum


koszegi-new5.jpg

Színpadon a Kőszegi New5


Minden és mindenki a jazz nagyszerűségét hirdette. A Magyar Jazz Napja barátok örömzenéjévé vált. A jazz úgy áradt szét a színpadon és a közönség soraiban, mint a friss levegő egy nyári zivatar után. Igazán üdítő volt.

Elnöki csúcstalálkozó

A jazz - amellett, hogy szabaddá tesz - fiatalon is tart. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Kőszegi Imre maga, aki nem egészen 70 évesen (december 6-ig még van pár hónap) legalább akkora, ha nem nagyobb energiákat mozgatott meg a színpadon, mint húsz vagy harminc évvel ezelőtt. A Magyar Jazz Szövetség egykorvolt elnöke óriási intenzitással vetette bele magát a jubileuma alkalmából alapított Kőszegi New5 koncertjébe. És ez ugyan nem volt koncepció, de egykori elnökökben nem volt hiány: a Charlie Jazz tagjaként, és az esemény programigazgatójaként kettős minőségében volt jelen László Attila is, aki hat éven keresztül volt a szervezet elnöke, de Bágyi Balázs jelenlegi elnök is személyesen kísérte figyelemmel az eseményeket. A lendület remélhetőleg folytatódik, és nem is olyan sokára - talán már jövőre - a Magyar Jazz Napjának fellépői között üdvözölhetjük a Szövetség egykori elnökeiből kifejezetten erre az alkalomra összeállt formációt is.


elnokok-egymast-kozt.jpg

Elnökök egymás közt a backstage-ben: Bágyi Balázs és Kőszegi Imre


Ami jó, azt folytatni kell

A hazai jazz szcéna aktuális keresztmetszetét felvonultatni kívánó rangos esemény és egy tíz éves múltra visszatekintő, igazán autentikus zeneművészeti fesztivál szerencsés találkozásának lehettünk tanúi Veszprémben. Nem is vitás, hogy a Magyar Jazz Napjának önálló helye van a zenei rendezvények között. Ezt bizonyítja az eltelt hat év, és a szakma osztatlan lelkesedése. Kívánjuk, hogy legyen még sok Magyar Jazz Napja!

Vissza a hírekhez