JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

10. Újbuda Jazz Fesztivál (2014. szeptember 2-7. - MU Színház, A38 Hajó)

Budapest legnagyobb kerülete, Újbuda önmagában az ország hatodik legnépesebb települése lenne. Az idén tizedik alkalommal megrendezett Újbuda Jazz Fesztivál e nagyváros méretű kerület egyik legfontosabb, nagy hagyományú kulturális rendezvénye. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy műfajában – a szabad improvizációs zenében – európai jelentőségű fesztivál, amin az elmúlt évek során a színtér legkomolyabb művészei léptek fel. Igazi nemzetközi jazzünnep minden szeptember elején, ami hol a magyar népzenei hagyományokat a kortárs kísérletekkel ötvöző „bartóki” tradícióra, hol a német jazz nagy -hatvanas-hetvenes évekbeli- korszakára, hol a New York-i avantgárdra, hol a világhírű lengyel szcénára fókuszál.

Ezúttal a program úgy alakult, hogy a női szólisták kerültek a középpontba. A – lássuk be – erősen férfiközpontú jazzben a női előadók nagyon sokáig kizárólag énekesként kaptak teret, és elhanyagolható volt a hangszeresek szerepe. Ez szerencsére napjainkra már megváltozott, és sok-sok nagyszerű hangszeres szólistanő szerepel a színpadokon. A 10. Újbuda Jazz Fesztivál programja ezt a térnyerést próbálja bemutatni, és bizonyítani, hogy – az irodalomhoz, filmhez, képzőművészethez hasonlóan – a „kísérleti”, szabad improvizációs zene fejlődéséhez, sokszínűségéhez alapvető módon járul hozzá a jellegzetesen „női” hang.


2014. szeptember 3., szerda 19:30

Mats Gustafsson & Didi Kern Duo (S/A)

Susana Santos Silva & Torbjörn Zetterberg Duo (P/S)

Soyut Boyut (TR)

A38 Koncertterem

 

2014. szeptember 4., csütörtök 19:30

Grencsó Kollektíva feat. Lewis Jordan & Barabás Lőrinc (H/USA)

Reut Regev's R*time (IL)

Modal Jazz 5

A38 Koncertterem

 

2014. szeptember 5., péntek 20:00

Sophie Agnel & John Butcher & Márkos Albert Trio (F/UK/H)

Joëlle Léandre Solo (F)

MU Színház

 

2014. szeptember 6., szombat 19:00

Orange The Juice (PL)

1/2 Orchestra (RU)

A38 Koncertterem

 

2014. szeptember 7., vasárnap 20:00

Ajtai Péter & Miklós Szilveszter & Pozsár Máté Trió

Benkő Róbert & Geröly Tamás & Grencsó István Trió feat. Johannes Bauer (H/D)

MU Színház

 

---

Részletes program

Soyut Boyut (TR)

Mats Gustafsson & Didi Kern Duo (S/A)

Susana Santos Silva & Torbjörn Zetterberg Duo (P/S)

2014. szeptember 3., szerda 19:30

A38 Koncertterem

 

A Soyut Boyut három elismert és köztiszteletnek örvendő török zenész együttműködéséből jött létre. A különböző zenei háttérrel bíró és érdeklődésű, de a jazzről azonos elképzeléseket megfogalmazó muzsikusok jó barátok, és ennek köszönhetően egészen egyedülálló közvetlenség árad zenéjükből. A trió neve „Absztrakt Dimenziót” jelent, és elsősorban a progresszív fúziós jazz megújítására, az elektromos és akusztikus hangszerek összhangjának megtalálására tesz kísérletet.

 

A trió tagjai

Sarp Maden: gitár

Engin Recepoğulları: szaxofon

Ediz Hafizoğlu: dob

 

A Mats Gustafsson-Didi Kern páros mindkét tagja jó ismerősnek, visszatérő vendégnek számít az A38 Hajón. Mats Gustafsson – akinek elemi erejű fúvósjátéka az észak-európai jazz egyik legnagyobb különlegessége – különböző együttesekben (Fire!, The Thing, SwedishAzz) és formációkban (Paal Nilssen-Love-val, Peter Brötzmann-nal, Merzbow-val) már rengetegszer fellépett az A38-on. A Gustafsson által művelt "extended", kiterjesztett szaxofonjáték-stílus a hangszer lehetőségeinek legvégső határáig vezet: zörejekből és zajokból, meditatív mozzanatokból pillanatok alatt jut el az elemi erejű kitörésekig. A duó másik tagja, az osztrák Didi Kern – Gustafsson-hoz hasonlóan – az art-punkból jön, ennek megfelelően dobolása is súlyosan energikus, és a duó egész produkciója majdhogynem egyetlen brutális energiabomba.

 

A zenekar tagjai

Mats Gustafsson: szaxofon

Didi Kern: dob

 

Az est harmadik fellépője, a portugál trombitáslány, Susana Santos Silva és a svéd bőgős fiatalember, Torbjörn Zetterberg duója igazán különleges, Magyarországon még sosem látott produkció. Mindketten nagyon sokoldalú egyéniségek, a mainstream jazztől a kérlelhetetlen kísérletezésig terjed zenei skálájuk. Santos Silva (aki magát nemes egyszerűséggel csak SSS-ként emlegeti) a crossover bigband, az Orquestra Jazz de Matosinhos tagjaként Lee Konitz-tól Bob Berg-ig sokakkal játszott, de az világos, hogy a legjobban az intim duókban érzi magát. Ilyen a (többek között Ivo Perelman-nal is közös trióban játszó) Zetterberg-gel alkotott kettőse is: a trombita és a bőgő finom összhangjai, varázslatos, érzékeny együttműködése igazán nem mindennapi élményt ígér.

 

A duó tagjai

Susana Santos Silva: trombita

Torbjörn Zetterberg: bőgő

 

Grencsó Kollektíva feat. Lewis Jordan & Barabás Lőrinc (H/USA)

Reut Regev's R*time (IL)

Modal Jazz 5

2014. szeptember 4., csütörtök 19:30

A38 Koncertterem

 

Grencsó István szaxofonos és fuvolista a magyar avantgard jazz kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években Szabados György partnereként tett szert. Repertoárja rendkívül sokszínű, a zeneszerzőt a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz standard-et, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott pop-, rock- és népzenét, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet. Folyamatosan változó, dinamikus formációiban rengeteg vendégművésszel dolgozott és dolgozik együtt. Ezúttal az amerikai szabad improvizációs zene egyik nagy újítójával, Lewis Jordan szaxofonos-költővel, illetve a fiatal zenészgeneráció egyik legtehetségesebb tagjával, a Londonból nemrég hazatért trombitással, Barabás Lőrinccel lép fel.

 

A zenekar tagjai

Grencsó István: tenorszaxofon, basszusklarinét, fuvola

Benkő Róbert: bőgő

Pozsár Máté: zongora

Miklós Szilveszter: dob

Kováts Gergő: szaxofon

Meggyes Ádám: trombita

 

Lewis Jordan: altszaxofon

Barabás Lőrinc: trombita

 

A Modal Jazz 5 két éve alakult, repertoárján jazz, jazz-rock, latin, világzenei szerzemények és ismert standard-ek áthangszerelései, valamint saját kompozíciók is szerepelnek. A zenekar tagjai különböző felállásokban is külön-külön aktívan koncertező, képzett zenészek. A Modal Jazz 5 ötletes, igényes, közérthető és szerethető játékmódja miatt kellemes kikapcsolódást nyújt, ezért célja a fesztiválokon, közösségi programokon történő aktív részvétel. A formáció művészei a Kőbányai Zenei Stúdió, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Pécsi Tanárképző Intézete és a Kodolányi János Főiskola Jazz tanszakának jelenlegi és végzett növendékei. És nem elhanyagolható módon az idei Talentométer jazz kategóriájának Közönség-díjasai!

 

A zenekar tagjai

Kristó Zsófia: fuvola

Dienes Csilla: szaxofon

Radukov Dömötör: billentyűs hangszerek

Baksa Péter: basszusgitár

Huszár Ákos: dob

 

Az A38-on korábban a Firewater zenekarral fellépett Reut Regev Izraelben született és nevelkedett harsonaművész, zeneszerző, zenekarvezető, aki már fiatalon feltűnt a jazzben, előbb zongoristaként, majd harsona szólistaként. Már hosszú évek óta New York-ban él, ahol férjével, Igal Foni-val és más zenészekkel duótól a négyfős felállásig különböző formációkban számos alkalmi vendégzenésszel lép fel. Reut rendkívül sokoldalú zenész, aki a legkülönbözőbb zenei stílusokban alkotott maradandót, készített felvételeket és turnézott, legyen az latin, klezmer, rock, blues, jazz, kortárs komolyzene vagy szabad improvizáció. Sok formációja közül a legfrissebb, az R*time rendkívül széles stilisztikai skálán mozog, és benne nagyszerűen teljesedhet ki Reut Regev játékos-nőies-emocionális egyénisége.

 

A zenekar tagjai

Reut Regev: harsona

Andrea Castelli: bőgő

Igal Foni: dob

 

Sophie Agnel & John Butcher & Márkos Albert Trio (F/UK/H)

Joëlle Léandre Solo (F)

2014. szeptember 5., péntek 20:00

MU Színház

 

Márkos Albert és John Butcher 1997-ben a MU Színházban játszott először együtt a Szünetjel Fesztiválon, majd 15 évvel később dolgoztak újra együtt, akkor már a klasszikus zenésznek indult, de a modern jazz iránt erősen érdeklődő Sophie Agnel közreműködésével. A triót szinte azonnal számtalan együttműködési lehetőséget feltáró, egyedi kémia hatotta át. Mindhárom muzsikus előszeretettel kísérletezik hangszerének extrém manipulációjával, Agnel szívesen preparálja a zongorát, az eredetileg fizikából doktorált Butcher tér-rezonanciával és feedback-hatásokkal operál, Márkos pedig elektronikus kísérletektől alkalmazott zenéig rengeteg mindenben kipróbálta magát. A három muzsikus első közös szabad improvizációs koncertje a fesztivál egyik csúcspontja lesz.

 

A trió tagjai

Sophie Agnel: zongora

John Butcher: szaxofon

Márkos Albert: bőgő

 

A francia nagybőgős, improvizátor, zeneszerző Joëlle Léandre rendkívül képzett, sokoldalú művész, aki otthonosan mozog mind a klasszikus zenekari művek, mind a kortárs zene területén. Számos zeneszerző – köztük John Cage vagy Pierre Boulez - komponált műveket kifejezetten az ő számára, dolgozott Merce Cunningham koreográfussal, részt vett multidiszciplináris előadások színpadra állításában, színházi és táncelőadásokhoz írt zenét. Fantasztikus karrierje során rengeteg kortárs jazz-zenésszel dolgozott, és több mint 150 (!) lemezt készített. Ezek közül az egyiket 2010 szeptemberében vette fel Magyarkanizsán Szabados Györggyel – ez az esemény volt Szabados utolsó lemezre rögzített koncertje.

 

Orange The Juice (PL)

1/2 Orchestra (RU)

2014. szeptember 6., szombat 19:00

A38 Koncertterem

A lengyel Orange The Juice zenéje valahol félúton helyezkedik el az improvizatív funkos-fúziós jazz-rock és a kísérletezős zajzene-matekmetál között: mintha egy Zappa-ba oltott Meshuggah-t hallanánk. A klasszikus rock-felállást bőgővel és elektronikával színesítő együttes első lemeze 2008-ban jelent meg, és most dolgozik a „Messiah Is Back” című másodikon. Laza sanzonból csattogós funkmetál, a Pixies azóta klasszikussá vált csöndes-hangos szerkezetei, leginkább a Mr. Bungle-ra vagy a Tomahawk-ra emlékeztető hangulatváltások – ezek az Orange The Juice zenéjének legjellemzőbb jegyei.

 

A zenekar tagjai

Konrad Zawadzki: ének, programozás
Dawid Lewandowski: gitár, ének
Marcin Jadach: basszusgitár
Janek Kiedrzyński: dob
Marcin A. Steczkowski: billentyűsök, trombita
Mariusz Godzina: szaxofon

 

A moszkvai 1/2 Orchestra (ejtsd: Half Orchestra) egyáltalán nem fél zenekar – legalábbis zenéjének gazdagságát tekintve. Persze lehet fél zenekarnak is tartani, ugyanis az együttes lényegében egy klasszikus funk-zenekar fúvósszekciója, azaz hiányzik a tulajdonképpeni zenekar. Ennek ellenére a 1/2 Orchestra súlyos, telt, dús muzsikájának hallatán egyáltalán nem érezzük szükségét egy basszusgitárnak, hiszen itt kiderül, hogy mondjuk egy tuba is éppoly ütős bassline-t képes nyomatni, vagy egy szaxofon-harsona kettős is sodró groove-okat képes játszani. Van itt minden: feszes funk és táncos afrobeat, analóg drum and bass és csattogós hiphop, mindez elképesztő energiával előadva. A 1/2 Orchestra swinges-funkos, zúzós fúvós jazze rendkívül szórakoztató és magával ragadó estét ígér.

 

Tagok

Roman Silepin: szaxofon

Szergej Burkov: tuba

Ramil Samszutdinov: harsona

Szergej Kaskin: trombita

Alexander Koszilov: trombita

Pavel Pahomov: ütőhangszerek

Mihail Rizsov: dob

 

Ajtai Péter & Miklós Szilveszter & Pozsár Máté Trió

Benkő Róbert & Geröly Tamás & Grencsó István Trió feat. Johannes Bauer (H/D)

2014. szeptember 7., vasárnap 20:00 | September 7, 2014, Sunday, 8:00 pm

MU Színház

 

Az A.M.P. Trió (azaz Ajtai-Miklós-Pozsár) tagjai a legfiatalabb generáció harminc év alatti képviselői, akik a szabad improvizációs zene legfrissebb irányait kutatják. Miklós és Pozsár Grencsó István zenekaraiban működött közre, Ajtai pedig a Nigun bőgőseként szerzett hírnevet, illetve Dresch Mihály mellett dolgozott. A magyar jazz két nagy újítójának szellemisége világosan érezhető a három fiatalember produkciójában, de éppígy a hatvanas évek avantgárdjának kompromisszummentessége is. Az A.M.P. a kortárs magyar színtér egyik leginkább radikális formációja, három nagyszerű zenész különleges egymásra találása.

 

A trió tagjai

Ajtai Péter: bőgő

Miklós Szilveszter: dob

Pozsár Máté: zongora

 

Ez a különleges koncert voltaképp nagyszabású tisztelgés Szabados György emléke előtt. A három magyar és a német muzsikus kapcsolata a nyolcvanas években kezdődött, a harsonás családból származó Johannes Bauer a 90-es évek elejétől több alkalommal játszott a Szabados vezette MAKUZ-zal, amelynek fontos tagja volt Benkő és Grencsó éppúgy, mint Geröly is. Most, tíz év után a legendás zenekar három meghatározó muzsikusa és a free jazz színtér berlini nagymestere újra együtt játszik, de az életerőtől duzzadó produkció bizonyosan nem fullad nosztalgiázásba.

 

A zenekar tagjai

Johannes Bauer: harsona

Benkő Róbert: bőgő

Geröly Tamás Sándor: dob

Grencsó István: szaxofon

 

Szabad egyensúlyok – Szabados György 75.

2014. szeptember 7., vasárnap 18:00

MU Színház

A belépés díjtalan.

 

Idén lenne hetvenöt éves a magyar avantgárd jazz és kortárs zene egyik legkiemelkedőbb komponistája, zongoristája és zenekarvezetője, a három évvel ezelőtt elhunyt Szabados György. A jubileum alkalmából CD-bemutatóval, filmvetítéssel és beszélgetéssel tisztelgünk a huszadik századi magyar kultúra nagy formátumú egyénisége előtt.

Vissza a hírekhez