JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Exkluzív interjú Hoffman „Hofi” Györggyel, az iF tulajdonosával

A jazzes Hofiról 7 éve hallottam először, mikor is Kozma Orsi egyik Bartók rádiós riportjában említette az iF nevű helyet a fellépései sorában. Mivel akkoriban egy sorozatot készítettem a budapesti és vidéki jazzklubokról, Hofit is behívtam a 24. stúdióba. Egy bohókás „fiatalembert” ismertem meg személyében, aki sokkal fiatalabbnak néz, mint amennyi valójában. Én kb. 40-nek saccoltam, pedig már 50-es évei közepén járt… Ma sem mondaná meg senki, hogy bizony már elmúlt 60 is…

hofi-2014.jpg

Fotó: Ferencz Dániel


1) Jól tudom, hogy Te az ELTE Bölcsészkarának matematika professzora vagy?

Az ELTE TTK-n Matematikus Szakon végeztem 1972-ben.  Azóta rendszeresen oktatok, egyetemeken BME és ELTE TTK-n, de nem vagyok professzor, csak egyetemi 'kisdoktor'.


2) Ilyen előélettel hogyan és mikor lépett be az életedbe a jazz?

Egyetemistaként jártam az "NDK kultúrába" jazzlemezeket vásárolni, voltam Varsóban Jazz kocsmában, de nem igen volt szoros a kapcsolatom a műfajjal. Inkább a komolyzenét szerettem, de csak, mint közönség.


3) Mikor vásároltad meg az iF nevezetű helyet? Vagy úgyis kérdezhetném, mikor lett a hegymászókellék boltodból iF Café?

2007-ben alakítottuk át a barátommal a Hegyisport nevű hegymászó kellék boltot kávézó-vendéglővé és neveztük el iFnek. Ő később kiszállt az üzletből.


4) És rögtön jazz-zel kezdtél?

Az eredeti elképzelés a bárzongora volt. Darvas Ferenc barátommal (akivel együtt nőttünk fel a Visegrádi utcában) és fiával a Kristóffal választottuk ki a Vorster pianínót a Camponában.


5) Kiket léptettél fel eleinte? Akiket személyesen is ismertél, vagy aki bejelentkezett Nálad?

Nyitás után nem sokkal volt az utcában a Gőz Laci által szervezett Jazz Fesztivál (az még a MOL előtt volt, de nem emlékszem a nevére), aminek hivatalos programjából ugyan lemaradtunk, de párhuzamosan barátommal (és focitárssal), Szalai Péterrel szerveztünk négy koncertet. Az elsőn Farkas Rózsa cimbalmozott Bach-tól a Balkánoig ez volt a címe. Vázsonyi János csinált egy szóló estet a Telamann-os kánonok stb. A három Darvas: Kristóf, Bence és Ferenc családi örömzene show-t csinált és a Szalai Péter, Monori  András duó indiai zenei koncertet adott.  Hamarosan előkerült Lamm Dávid és Kardos Dani (a Lamm Dávid papája szintén a Visegrádi utca 19-ben lakott, mint a Darvas Feri és én magam is). A Dávidékkal játszott Balázs Józsi is és innen nem volt megállás, mentünk a jazz felé.


6) Van-e nyilvántartásod arról, hogy hány jazz koncert volt eddig Nálad? És hogy hány muzsikust ölel fel ez?

Eleinte évente 100-150, most már inkább 250 koncert van az iFben. A honlapon rengeteg archív fénykép található  http://www.ifkavezo.hu/index_elemei/Page462.htm
Nagyon sokan játszottak nálunk, több százan fiatalok, idősebbek, tanárok és diákjaik egyaránt. Sokat elárul, hogy Vukán Gyuri utolsó fellépése az iFben volt, de a Kossuth-díját is itt ünnepelte. Pedig csak pianínónk van.


7) Mióta fogadsz külföldi fellépőket? Kik voltak eddig a leghíresebbek?

A külföldi fellépők is hamarosan megtaláltak, talán a Jazz Clubs Worldwide-beli tagságunk alapján. Az is gyakori, hogy magyar kapcsolatokkal rendelkező muzsikusokat ajánlanak a közös ismerősök. Az első külföldi "híresség" Michel Arnovitz zongorista quartetje. Michel a Bostoni Filharmonikusokkal is játszott. Pestre, mint jazz zenész került a Fellegiék ajánlására.
A leghíresebbek: Eddie Gomez és Tim Ries. Eddie csak egy számra szállt be az iFben, a Müpa fellépése előtt.  Halper Laciék koncertjére jött közönségnek. Tim viszont visszajáró, szinte baráti a viszonyunk. Sokan külföldiek, magyarok azért szeretnek nálunk játszani, mert barátságosnak és kellemesnek tartják az iFet.


8) Hogyan bukkant Rád, vagy bukkantál rá Nobuki Takamen-re?

Nobuki ismeretlenül e-mailt küldött, és válaszoltam. Szerintem jó ötlet volt. Szeretett volna Magyarországon is kapcsolatokat építeni, sajnos csak ez az egy koncert jött most össze. Remélem, megismeri a közönség és a szakma is, és legközelebb méltóbb helyeken is játszik majd. Egyébként egy 37 éves hirosimai gitárosról van szó, aki már New Yorkban is többször fellépett.


9) Mikor lesz a koncert, és kik jönnek vele a trió tagjaiként?

Augusztus 27-én este fél nyolckor. A Nobuki Takamen Trio összeállítása: Nobuki Takamen - gitár, Toshiyuki Tanahashi - bőgő, Naoki Aikawa – dob. Azt tanácsolom a JazzMa.hu olvasóinak, minél előbb foglaljanak asztalt az iFben, mert már most óriási az érdeklődés!


nobuki-takamen.jpg

Vissza a hírekhez