JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Zsidó Nyári Fesztivál - Hazaút - Lukács Miklós Trió Vendég: Nick Roth (IRL) - szaxofon

2014. szeptember 6. 21.00 óra - Rumbach utcai zsinagóga

lukacs-miklos-2014.jpg


Lukács Miklós szólóban és a legkülönfélébb formációkban is olyan egyedi, magával ragadó zenét játszik cimbalmon, ami igazi különlegesség a mai zenei életében. Jellemző rá a kortárs és klasszikus zene kiforrott tolmácsolása, jazzben és más műfajokban bámulatosan  szabad, harmóniákban építkező improvizálás, markánsan egyéni zenei világ és hangzás.

Legújabb saját formációját, a Lukács Miklós Triót 2013-ban alakította, a zenekar tagjai: Lukács Miklós (cimbalom), Orbán György (nagybőgő) és Baló István (dobok). A trió a Cimbiózis című produkcióval jelentős sikereket aratott az utóbbi egy évben. A „Cimbiózis” című lemez 2014. március 1-én jelent meg a Fonó Records gondozásában.

A trió új, ám a tagjai régóta játszanak együtt, így különös tartalmat kap az elnevezés is: Cimbiózis. Lukács Miklós ugyanis úgy komponált erre a formációra, hogy minden zenész egyforma súllyal legyen jelen, és kamarazene-szerűen szólaljanak meg. Ebben pedig kulcsfontosságú a közük lévő szimbiózis.

A szeptember 6-i koncerten hallhatók a „Cimbiózis” című lemezről is kompozíciók, de a formáció és a műsor is új: ezúttal Lukács Miklóssal Hock Ernő játszik nagybőgőn, Baló István dobokon, és vendégként Nick Roth szaxofonon.

A cimbalomművész Nich Roth szaxofonossal akkor találkozott, amikor meghívta őt Yurodny nevű zenekarához pár évvel ezelőtt Dublin-ba. Borbély Mihály fúvóssal együtt játszottak Dublin-ban Nick lemezfelvételén.

Most két dolog miatt gondolt Miklós Nick meghívására: az egyik, hogy Nick Roth szaxofonjátéka  rendkívüli módon inspiráló.

A másik, hogy Nick behatóan foglalkozik klezmer és balkáni zenével is, így a Zsidó Nyári Fesztivál programjába kitűnően illeszkedik, és még különlegesebbé teszi a Lukács Miklós Trió zeneiségét, és egyedi műsorát.


A Lukács Miklós trió tagjai:

Lukács Miklós - cimbalom

Hock Ernő - nagybőgő

Baló István - dobok

Vissza a hírekhez