JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Az Opusba tegnap beszökött Amerika…

…méghozzá a Kiss Attila Band képében. Változatos, különböző jazz-közeli stílusokban elkövetett produkciót hallhatott augusztus 29-én este az Opus Jazz Club szerencsés (és teltházas) közönsége. Elhangzottak feszes, funky ihletésű, aztán lágy smooth jazz-re hangszerelt, majd blues-os és latinos témák, illetve groove-ok. A két meghívott vendégként fellépő énekesnő (először Cselovszky Rozina, majd a második részben Farkas Zsófi) pedig mintha Viktor Lazlo-tól Sade-n át egészen a soulkirálynő Aretha Franklin-ig kalauzolt volna képzeletben bennünket.

dsc-0039.JPG


A megszokott ritmusszekció (dob, basszus, zongora) mellett gitár és szaxofon szolgáltatta a zenei hátteret, illetve elhangzott néhány quartett felállásban, szaxofon nélkül előadott Kiss Attila kompozíció is (többségében a gitáros-szerző jegyezte az est többi művét is.)

A hangulat a második rész közepétől érte el tetőpontját, amikor az énekesnőként korábban már sokféle irányzatot kipróbált Farkas  Zsófi olyat alakított a „Keresem Őt” című gyors funky nótában, hogy hirtelen libabőrös lettem (erre mondja a választékos német adekvát módon, hogy Hautorgasmus).

A zenekar az egész koncert alatt kiváló, egyenletes teljesítményt nyújtott. Külön kiemelném a zongorista Balogh Zoltán zseniálisan visszafogott virtuozitását, a szaxofonos Zsemlye Sándor invenciózus improvizációit, és a dob-basszus (Tiba Sándor-Vermes Gábor) együttműködés, vagy inkább együttlüktetés precíz, magas színvonalát végig a hangverseny folyamán. A zenekarvezetőre kissé iskolás hatású rögtönzései és a nem túl szerencsésen kiválasztott gitáreffektek miatt inkább a szerzemények révén figyeltem fel, azon belül is két-három unisono-ra komponált betét kapcsán, amelyek kimondottan jól megírt, izgalmas témák. (Ferikém! A Kiss Attila Band "Maloschik-díjas" lett tavaly tavasszal az I. Zuglói Smooth Jazz Dalversenyen a Cserepes Házban a "Let's Go Dance"-szel, majd az idén májusban a szemed láttára lett Top 10-es a VII. Jazzy Dalversenyen az Opusban a "New Day"-vel! - A szerk.)

Rozina kifejezetten szép hangon és tisztán intonált, de ezúttal nem engedte el magát eléggé a pódiumon, amelynek hiánya különösen érzékelhető lett Zsófi vérbő, közvetlen, sodró lendületű színpadi megjelenése következtében. Ő valószínűleg ebben az irányzatban találta meg a neki legjobban megfelelő zenei közeget, valósággal lubickolt a zenében, olykor scat-elt, hangja teljes terjedelmét kihasználva improvizált, együtt élt a zenekarral, szövegelt a közönséggel, egyszóval igazi show-woman-ként  vitte a prímet a számára hangszerelt szet alatt. Nagyon tehetséges, érdemes odafigyelni rá.


dsc-0056.JPG


Összességében remek este volt, reméljük az őszre várható lemez is ilyen lesz.

A zenekar felállása:

Kiss Attila – gitár (zenekarvezető)

Zsemlye Sándor – alt- és szopránszaxofon

Balogh Zoltán – zongora

Vermes Gábor – basszusgitár

Tiba Sándor - dob

Farkas Zsófi – ének (vendég)

Cselovszky Rozina – ének (vendég)


dsc-0037.JPG


dsc-0034.JPG


dsc-0040.JPG


dsc-0052.JPG


dsc-0046.JPG


dsc-0049.JPG


dsc-0057.JPG


dsc-0058.JPG


dsc-0065.JPG


dsc-0067.JPG


dsc-0068.JPG


dsc-0072.JPG

Vissza a hírekhez