JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Variáció, de lüktet!

Változatos, kellemesen szórakoztató élménynek lehettek részesei a BMC Opus Jazzklubjának péntek esti látogatói. A Németországból érkezett hét főből álló énekes lánycsapat (Sung Sound) kiterjesztette turnéját hazánkra is és a Modern Art Orchestra segítségével bemutatta, hogyan képzeli a mai modern éneklést nagyzenekarra hangszerelve.

A közel egy éves projekt magyarországi állomásán az egyik hiányzó csapattagot a kiváló magyar Kovács Linda helyettesítette, a nagyzenekari alapokat pedig a Fekete-Kovács Kornél vezette MAO vállalta el  felkérésüknek eleget téve.

Variatio delectat, azaz a változatosság gyönyörködtet – mondja a latin közmondás – és valóban, a koncerten nemcsak az előadók sokszínűsége ment élményszámba, hanem a felvonultatott zenei eszközök végtelen tárháza is:  a dinamikai szélsőségektől elkezdve, ritmikai kombinációkon keresztül, balladai hangulati elemekkel árnyalt, aztán funkys riffekkel tűzdelt motívumokon át egészen a musical hangulatú lírákig, szerencsére gyakori, de sohasem unalmas Bacsó Kristóf szólókig, repetitív gitárgroove-okig és a szívverésszerűen lüktető zenekari tutti-ig, ami a végén katonás menetelésbe vált át.

….és akkor még nem beszéltünk a legkülönbözőbb performance elemekről, mint a monoton, de visszafogottságában igen szuggesztív beszédhang (Frida), a trombon kísérettel lamentáló  ballada (Lara),  köhögő és susogó hangokkal, nagy hangterjedelemben operáló scat (Thea), a könnyed transzban és miniszoknyában elkövetett énekes ugrálás (Sanni), igen szép hangú, invenciózus improvizálás (Tamara), a hajlításokkal kombinált uniszónók a zenekarral (Zooey)  és a közös, suttogó hangú fohász a Bartók feldolgozás végén.

A kompozíciók  szintjén a drezdai „utcai zenész” Sandra „Film Maker” című „popnótáját” emelném ki, illetve a ráadásként előadott, a szetlista szerint „Siren like a Leopard with Feet like a Bear” című kortárs zenei alkotást, amely komoly mértékben összetett és ehhez mérten élvezetes hangszerelési tetőpont is volt.

A zenekar teljesítménye csak felsőfokon dícsérhető, rendkívül megbízhatóan hozták az erőteljesen megkomponált és meghangszerelt szólamokat, szólóik jól alátámasztották a kitalált hangulati hatásokat, és végig korrektül odatették magukat a vendégcsapat művészi kiszolgálása érdekében.

A Sung Sound tagjai voltak ezen az estén:

Zooey Agro, Sandra Lötzsch, Tamara Lukasheva, Lara Lübbe, Friedelise Stutte, Thea Soti, Kovács Linda

A dalok elhangzási sorrendben:

Auf dem Weg

Ripple

Inventar

Double Agent

Du schwimmst

Kenyérfohász

Gliss Bliss

Rada Standing Too Close

Film Maker

Siren like a Leopard with Feet like a Bear


dsc-0031.JPG


dsc-0033.jpg


dsc-0040.jpg


dsc-0042.jpg


dsc-0047.jpg


dsc-0049.jpg


dsc-0051.jpg


dsc-0052.jpg


dsc-0054.jpg


dsc-0055.jpg


dsc-0056.jpg

Vissza a hírekhez