JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

JAZZHÉTFŐ POPban

Budapest jazztérképére egyre több új helyet írhatunk fel. Lapunk igyekszik bemutatni a zene rajongóinak az egyre bővülő kínálatot. Hétfőn a Buli negyed határán, a Király utca 11. szám alatt található Pop presszó és bár műsora csábított a Gozsdu Udvar szomszédságába. Basszus címen a Lamm Dávid és Egri János duó volt beharangozva az estére.

j-1.JPG


Lamm Dávid az egyik legsokoldalúbb gitárosunk. Otthonosan mozog valamennyi stílusban. Kíváncsi voltam, duóban mit varázsol elő Egrivel, akivel többször játszott különböző formációkban. A fél tízes kezdés előtt Lamm Dávid toporgott a bejárat előtt kezében mobiltelefonnal. Idegessége érthető volt, mivel kiderült, társát egy vírus (…) estére ledöntötte a lábáról, így nem tudta vállalni a fellépést. Szerencsére a Pátkai Rozina zenekarából is ismert kitűnő gitáros, Tóth Mátyás nem kísérte a jelenleg Spanyolországban tartózkodó Rozinát, így a kezdésre megérkezett. Kettőjük virtuóz gitárjátékával kezdődhetett a koncert. Az utcára kiszűrődő zene egyre több érdeklődőt csalogatott be, fél óra elteltével már csak álló helyek maradtak. Standerdek, saját kompozíciók váltották egymást.


j-2.JPG


j-7.JPG


Befutott Lakatos Pecek Krisztián is, aki rögtön működésbe helyezte basszusgitárját, így nem kellett végül módosítani az esemény nevét. Krisztián nagyon ritkán játszik ezen a hangszeren, örültem, hogy elkaphattam egy ilyen pillanatát. Fergeteges szólóival még a zenét háttérként hallgató asztaloknál is abbamaradt a beszélgetés. Egyre gyakrabban csattantak föl a tapsok, egyre forrósodott a hangulat.


j-10.JPG


A szünet után a közönség soraiban ülő Szakál Tamás szállt be hegedűn. A Canarro zenekar alapítójaként többször játszott együtt Dáviddal, amikor az eredetileg duó alapfelállás kibővült. Vele a francia jazz színeivel gazdagodott a műsor. Igazi örömzene alakult ki, egymást követték a bravúros szólók.


j-12.JPG


A Pop mindenese Csík Juci. A Gödörből került ide, ott ismerte meg a zenészek többségét. Ő szervezi a koncerteket, állítja össze a műsort, közben sört csapol, leszedi az üres poharakat, összedugja az erősítőt, mikrofon állványt szerel és minden vendéget régi jó barátként fogad. Egy év alatt sikerült kialakítania a kissé lepusztult kocsma új arculatát. Nem hasonlít egyáltalán a klasszikus értelemben vett bárhoz, sem presszóhoz. Nehéz lenne kategóriába kényszeríteni, mint ahogy a zenei programot sem lehet. Juci hangulatos helyet teremtett a régi falak között, ahol élő zenével várják a betérőket. Alternatív együttesek, népzenei gyökerű formációk mellett kéthetente hétfőnként jazz szerepel a műsorban. Természetesen bármelyik koncert jazzbe torkollhat. Szívesen járnak ide különböző műfajokból zenészek a koncertjük után egy kicsit megpihenni, levezetni a feszültséget, gyakran veszik elő hangszereiket és beszállnak „jammelni”. Érdemes a Pop műsorait figyelni, jól összeállított kínálatból válogathatunk, mindezt baráti árak mellett. Belépődíj nincs!


j-13.JPG


j-3.JPG


j-4.JPG


j-5.JPG


j-6.JPG


j-8.JPG


j-9.JPG


j-11.JPG

Vissza a hírekhez