JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Fekete-Kovács Kornéllal

Ez az interjú annyira „up-to-date”, hogy a kora délután befejeződött próba és az esti koncert között készült.

logo-ff-signo.jpg

1) Mikor és milyen formációval játszottál először Bob Mintzer-rel?

2005-ben a Magyar Jazz Művészek Társasága szervezésében került sor egy nagyszabású koncert megrendezésére az év augusztus közepén, ha jól emlékszem augusztus 18-án. A Duna közepén egy hatalmas pontonon állítottak fel egy színpadot. És ezen a mondjuk úgy, elég extrém helyszínen a Budapest Jazz Orchestra-val adtunk egy nagyon nagysikerű koncertet, amelynek amerikai sztárvendége Bob Mintzer volt. Erről a hangversenyről DVD is készült, amelynek felvételei fent vannak a YouTube-on.


2) Azóta is leveleztek egymással?

Igen. Ez a kapcsolat azzal nem szakadt meg kettőnk között, hogy véget ért a koncert. Igaz, közben mindketten saját útjainkat jártuk. Mondhatom azt, hogy ez az elmúlt 9 évben egy távoli baráti kapcsolatként működött tovább. Akármikor elkészült bármilyen felvételem, azt fontosnak éreztem, hogy elküldjem neki. És ő ezeket mind meghallgatta, véleményezte. Sőt, azóta akárhányszor Magyarországon járt, mindig sort kerítettünk arra, hogy találkozzunk. Valahol megittunk egy kávét, esetleg együtt ebédeltünk. És az, hogy most itt van, az nem egy véletlen dolog, hanem egy folyamat állomása.


3) Hogyan jött létre a ma esti koncert?

Ez egy nagyon fontos epizód. Tavaly kezdtük el a Modern Art Orchestra-val azt a sorozatot, amely a jazztörténetet egy olyan szűrőn keresztül nézi, hogy kik is voltak itt a big band irodalom nagy szerzői, vagy big band vezetői, akik munkájukkal bennünket megelőzve olyan alappilléreket helyeztek le, amelyek mentén napjainkban számunkra, a MAO számára is lehetővé teszik a műfajok közötti átjárást. Persze mi napjainkban is szüntelenül keressük az újabb és újabb átjárási pontokat. A tavalyi évadban George Gershwin, Duke Ellington, Stan Kenton és Gil Evans voltak azok a szerzők és nagyszerű zenekarvezetők, akikre fókuszáltunk. A nagy sikerre való tekintettel az idei évadban is folytatjuk. Ez is a missziónk része, a közönségnek adunk, de ezekből a koncertekből mi is tanulunk. A tradíció egy hatalmas jelentőséggel bíró dolog, akkor is, ha az ember modern szemlélettel próbál ehhez hozzá állni, és ha modern utakat is keres. És tekintettel mindezekre, úgy gondoltuk, hogy folytassuk ezt a sorozatot. Az egyik kiválasztottunk Jaco Pastorius, a másik pedig Thad Jones. Illetve Karácsonykor ismét visszanyúlunk Duke Ellington-hoz, aki a „Diótörő szvit” megjazzesítésével egy szezonális un. „must have” darabot adott a jazzistáknak. Így ez természetesen a Modern Art Orchestra-nak is bekerült a repertoárjába. A 2014-2015-ös évad végén aztán Maria Schneider-t szeretnénk bemutatni. Ma pedig azért kerül sorra Bob Mintzer, mert napjainkra ő már az egyik legmeghatározóbb kortárs big band szerző. Az évad nyitókoncertjén mindig reprezentálni szeretnénk törzsközönségünknek, hogy ilyenekre számíthat majd az egész évadban.


4) Milyen darabokat fogtok játszani?

A ma esti koncert repertoárja természetesen ebből fakad, így a koncert első felébe Bob Mintzer szerzeményeiből és hangszereléseiből válogattunk. Ez tulajdonképpen az ő válogatása. Én előzetesen arra kértem, hogy öt-hat darabot küldjön el. A második részben pedig a MAO zenész-zeneszerőinek – Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor – kompozíciói hangzanak el. És én, mint zenekarvezető sem tudtam megállni, hogy két saját kompozíciómat ne tűzzem műsorra.


5) Mennyit tudtatok próbálni?

Bob Mintzer kedden reggel érkezett Budapestre, és már aznap délután átestünk egy három és fél órás próbán. Ott már kialakult az, hogy melyek azok a kompozíciók, amelyek a koncerten is elhangzanak. Aztán tegnap, azaz szerdán délelőtt volt egy másik jó hangulatú próba. A mai délelőtt kezdődött és a délutánba átcsúszott próbán pedig az utolsó simításokat végeztük. Mondhatom, hogy elég ígéretes koncert elé nézhetünk.


6) Igaz az a hír, amit a pesti "jazzverebek" csiripelnek? Mi szerint is holnap 2 hétre Amerikába utaztok?

Igen, a hír igaz. Egy kéthetes, hat állomásból álló amerikai koncertkörúton veszünk részt a Modern Art Orchestra-val. Holnap, azaz szeptember 19-én Los Angelesbe repülünk, és Dél-Kaliforniában San Diego környéki városokban, San Diego-ban és Los Angeles-ben összesen öt koncertet adunk. Majd 29-én átrepülünk New Yorkba, ahol a Syphony Space elnevezésű neves koncertteremben lépünk fel, és adunk Dave Liebman-nel egy közös koncertet október 2-án.


7) Ki intézte ezt?

Ez tulajdonképpen egy belülről jövő indíttatás. A Hungarian Initiative Foundation nevű amerikai-magyar alapítvány pályázatot hirdetett, amelynek fő témája a magyar kultúra népszerűsítése az Egyesült Államokban. Az esélytelenek nyugalmával indultunk neki ennek a dolognak… Beadtuk a pályázatot egy amerikai koncert körútra. Bevallom, én nagyon bíztam benne, hogy nyerünk. A kiírás szövege és szellemisége, szinte ránk lett szabva. Vagy legalább is én így olvastam a sorok között. És reményeim beváltak, mert a pályázat beadása után 1-2 hónappal jött az értesítés, hogy nyertünk. Innentől gőzerővel kellett a turnét szervezni. Nekem a kaliforniai helyszín nem ismeretlen, mert nekem már ez lesz a hatodik alkalom, hogy odautazok és játszok. Korábban szólistaként léptem fel, ezúttal pedig a saját zenekarommal játszhatok. A korábbi öt alkalommal rengeteg kapcsolatra tettem szert, és ezeket a kapcsolataimat mozgósítva sikerült az ottani öt koncertet leszervezni.


8) Elmondanád nekünk a turné helyszíneit és állomásait?

Természetesen el is mondhatnám, de talán praktikusabb lenne, ha a JazzMa.hu olvasói felmennének a www.mao.hu weblapra és ott az amerikai turné fülre klikkelnének. A vendégeink sorából külön kiemelném, hogy kaliforniai koncertjeinken részt vesz a nagyszerű zongorista, Mike Garson, akivel a tavalyi évadot nyitottuk. Az első hangversenyünkön és San Diego-ban egy kiváló helyi fuvolista, Lori Bell lesz a vendégünk, a los angelesi Blue Whale-ben pedig a fantasztikus zongorista, Josh Nelson lép fel velünk.


9) Számíthatok Tőled egy útibeszámolóra miután hazajöttetek?

Természetesen. Szerintem rengeteg élménnyel térünk majd haza. Lesz mit mesélni a JazzMa.hu olvasóinak.

Vissza a hírekhez