JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Csuhaj Barna Tibor 50!

Csuhaj Barna Tibor 1964. szeptember 21-én született Dunaújvárosban. 2000-ben szerepelt először nálam a Jazz a Márványteremben sorozatban felesége, Lakatos Ági zenekarával.

benczur2.JPG


1) Megkérdezhetem, milyen érzés 50 évesnek lenni? Mert én már nem is emlékszem rá...

Azt hiszem ez komolyabb vízválasztó, mint a negyven, végérvényesen elkezdtem életem 2. felét.


2) Akkor ugorjunk vissza a kezdetekhez. Volt a felmenőid között zenész?

Apai nagyapám verseket írt, amiket néha publikáltak is, valamint nóták, dalok kavarogtak a fejében, de mivel nem volt zenész, így elment a kor zeneértőihez (1920-as, 30-as évek) és elénekelte nekik a dalokat, ők meg lekottázták. Néhány dal kottája megmaradt, a későbbiekben még vannak vele terveim.


3) Akkor Te hogyan kerültél kapcsolatba a zenével?

Nővérem Dunaújváros egyetlen ének-zene tagozatos iskolájába járt (Móricz Zsigmond Általános Iskola), zongorázni tanult, így számomra is ez az út tűnt követhetőnek.


4) Dunaújvárosi vagy, ott milyen zenei élet folyt a 70-es, 80-as években?

Az előbb említett iskola, valamint a helyi zeneiskola számtalan zenész pályáját indította el: elég csak megemlítenem Kubina Pétert, a Lukácsházi fivéreket, vagy Kelemen Angelikát, a legifjabbak közül Kész Petrát.


5) Hogyan fertőződtél meg a jazz-zel?

A klasszikus zenei tanulmányok után/közben természetesen a rock zene jött: Beatles, Deep Purple, majd Kansas, Rush. A jazzhez Chick Corea fúziós lemezein vezetett az út.


6) Volt helyben zeneiskola, ahol jazzt oktattak?

Állami zeneiskola volt csak, a szokásos klasszikus szakokkal, de szerencsémre itt kapott állást Töttös László, aki a 80-as évek elején végzett a jazz tanszakon, ő készített fel 9 hónap alatt (ezalatt egy gyermek is „elkészül”) a felvételimre.


7) Mikor kerültél fel Budapestre és mikor vettek fel a jazzkonziba?

1987-ben, első kísérletre felvettek, ekkor költöztem fel Pestre.


8) Emlékszel még arra, hogy kik voltak a kiszenekar (combo) gyakorlaton a társaid?

Hogyne: voltam egy zenekarban az Oláh Kálcsival, Czvikovszky Gabival, Demeter Lacival (Dodo) és természetesem Lakatos Ágival.


9) Ki volt az első "nagy öreg", aki vitt magával játszani?

Regős Pista hívott először egy nyári sétahajóra, majd a saját zenekarába (ahol haláláig játszottam), de 1990-től évekig szerepeltem Gőz Laci-Farkas Misi „Brass Age” zenekarában, valamint Binder Karcsi triójában.


10) Lakatos Ágival hol és mikor ismertétek meg egymást?

Természetesen a tanszakon, osztálytársak voltunk.


11) Házasságotokból két szép kislány született. Netán ők is a zenei pályát választották?

Kincső, a fiatalabb a Kodály Gimnáziumba jár és magas szinten „kórusénekel”, Rebeka Pécsett végzett az idén fuvola szakon, és most master képzésre jár a Zeneakadémiára.


12) Térjünk vissza a jazzhez! Melyek voltak azok a formációk, amik számodra nagy jelentőséggel bírtak eddigi negyedszázados jazz pályafutásod során?

A már előbb említett zenekarokon túl az első saját formáció a Lakatos Ágnes Kvartett volt, ahol saját dalokat vettünk lemezre (Szabó Dániel és Sárvári-Kovács Zsolt társaságában), majd ebből alakult ki a máig is létező – bár az utóbbi időben téli álmot alvó - East Side Jazz Company, ami remélhetőleg nemsokára felébred… és persze a Voice & Bass formáció Ágival, az igazi szerelem.


13) Mely együttessel készítetted első lemezed? És egyáltalán, összeszámoltad már, hogy hány jazzlemezen működtél eddig közre?

Az első lemezem még bakelit volt, és Gőz Laci remek ötletének egyetlen gyermeke. Mint az akkori Hungaropop (?) lemezkiadó művészeti vezetője, a jazztanszak végzős osztályával lemezt készítetett, elindítva egy hagyományt, azonban ez volt az első és utolsó ilyen lemez. Kb. 28-30 lemezen játszom, ebből 6-7-nek szerzője is vagyok.


14) Ágival van egy szenzációs ének-bőgő duótok, amellyel eddig két CD-t készítettetek. Mikorra várható a harmadik és mikor és hol léptek fel legközelebb?

A második lemezünk (2013) végén 3 szám erejéig vendégünk volt a Corridor Fagott Kvartett, mely hangzás hatására írtam egy teljes lemezt nekik, melyben szerep van Áginak, és nekem is. Ennek a lemeznek a bemutatója október 22-én lesz a BMC-ben, itt bőgő-ének duettek is terítékre kerülnek. Új duó lemez most egyelőre nem várható.


15) Mivel tanár is vagy, megkérdezhetem, hogy a 2014-2015-ös évadra kiket vettél fel a Bartók konziba és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére?

A konziba 3 tehetséges basszusgitárost: Pál Gábort, Berta Zalánt és Törőcsik Kristófot.ű Az egyetem BSC szakára Dénes Ábelt, a masterre Bögöti Ádámot és Mayer Józsefet.


16) Mik az idei év hátra lévő részére tervezett jelentősebb események?

Várjuk a weimari Liszt Egyetem Jazztanszékének látogatását: 2 tanár és 4 növendék érkezik, akikkel közös koncerten szerepelnek a mi növendékeink november 5-én az iF-ben, november 7-én pedig a BJC-ben.


17) Annak idején a Bartók Rádióban a jeles évfordulókon mindig felléptettelek benneteket a Márványteremben. Most nem lesz szülinapi koncert?

Sajnos annyira zsúfolt az életünk, hogy nagy koncert most nem fért bele, de a barátokkal, kollégákkal tegnap zenélgettünk, ünnepelgettünk egy kicsit.

Vissza a hírekhez