JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Exkluzív interjú Kacsányi Évával (Pécs)

Kb. 2 éve készítettem utoljára interjút a „pécsi jazzkirálynővel”… Épp ideje volt az újabb kérdéseknek.

evike1.jpg


Nyári szünet után október 2-án ismét beindul a Metronóm Jazz Klub. Ez már a hányadik évadotok?
Örömmel mondhatom, hogy két éve tulajdonképpen nincsen nyári szünetünk, hiszen a Zsolnay Kulturális Negyed gyönyörűen felújított, műemléki védelem alatt álló, gyár-épületegyüttes által körülvett belső udvar, a Pirogránit Udvar nagyszerű helyszíne a Pirogránit Jazz Udvar nyári koncertjeinek, amely sorozat egyenes folytatása a Metronom Jazz Klub programjainak, olyannyira, hogy ezen a nyáron szinte minden nyári koncertünket a koncertteremben kellett megtartani, mivel az idő nem volt túl kegyes hozzánk.
De, hogy kérdésedre válaszoljak, 11. évadát kezdi a Metronóm Jazz Klub október elején a Dresch Quartet „Kapu és Kert” című lemezük bemutató koncertjével.


dreschq-kep.jpg


Kik várhatók még az idén?
Vendégünk lesz még október 30-án a Bin-Jip, november 19-én az Oláh Krisztián Trió (a nagyszerű  zeneszerző és zongorista  Olák Kálmán fia - lám, lám a gyerekek felnőnek) és december 11-én a TRIÁD - Bacsó-Tzumo-Juhász Trió. December 12-én Snétberger Quartet a Kodály Központban. Mint az a felsorolt zenészekből is látszik, mindegyik koncert teljesen más világ. Fontosnak tartom, hogy a jazz, szinte minden irányzata képviseltetve legyen programsorozatunkban. Mindenki találjon számára vonzó koncertélményt.

Milyen szisztéma alapján hívod meg a fellépőket? Akik már eddig is bizonyították, hogy tömegvonzóak Pécsett? Vagy mondjuk időről-időre teret adsz a fiatal feltörekvő tehetségeknek is?
A kezdetektől fogva a Metronóm Jazz Klub egyik legfontosabb alapelve volt, hogy a lehetőségekhez mérten, a fiataloknak is teret biztosítson. Erre talán a legjobb bizonyíték a veled való együttműködés, hiszen több, a Bartók Rádió, illetve általad rendezett tehetségkutató verseny kiemelkedő tehetségének a díja volt, hogy meghívást kapott a Metrnóm Jazz Klub programsorozatába. Én a magam részéről nagyon szeretem a fiatal tehetségeket, elsősorban, mert érzem rajtuk, hogy nagyon fontos nekik a fellépés, nem hakninak veszik, mindent megtesznek a koncert sikeréért, és mert látni rajtuk, hogy élvezik, amit csinálnak, élnek a színpadon és ez az érzés a közönségre is átragad. Természetesen bevételt is kell termelni, ezért nagyobb közönségvonzatú koncertek szervezésére is szükség van. Az NKA, a klub létrehozása  óta támogatja a programsorozat megvalósítását, azonban a program megvalósítása igen magas saját forrás hozzáadását követeli meg a fenntartó intézménytől.

Vannak-e még más jazz terveid az évadban? Mondjuk jövő tavasszal?
Természetesen jövő év decemberig elkészítettem a programot, pont az NKA pályázati támogatás érdekében. A pécsi jazzkedvelő közönség találkozhat Vörös Jankával, az Ávéd-Juhász-Premecz Hammond Trióval, a Vermes Gábor Group-pal, a Syrius Legacy zenekarral, a Szakcsi- Sziámi Duo Pianissimo programjával, a Bujdosó-Vajnovocz-Németh trióval, a Zolbert Quintettel... és még sorolhatnám...
Terveink vannak, programok vannak, sőt -szerintem- nagyon jó és változatos programok vannak és lesznek, remélem a közönség is érdekesnek találja, és minél többekkel találkozhatunk a Zsolnay Negyed E78 - koncerttermében.

Vissza a hírekhez