JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

In-Line 25 – Örömzene az Opusban

Már önmagában az is nagy teljesítmény, ha egy formáció 25 évet képes együtt maradni, az pedig, hogy ilyen színvonalon tud muzsikálni, ahogy az In-Line tette tegnap este az Opus Jazzklubban, egészen kivételes. Azt is mondhatnám, hogy VSOP, azaz Very Superior Old Product, mint egy évekig érlelt üveg, jónevű konyak, ha nem lettek volna nagyon fiatal, de igen tehetséges zenészek is a színpadon.

dsc-0056.jpg


dsc-0060.jpg


De voltak, például Vasvári Márton, az egyik alapító tag, a basszusgitáros Vasvári Pál fia, aki ütős hangszerekkel és főleg Akai dobgéppel aktualizálta az ismert, immár megszokott In-Line hangzást. 


dsc-0041.jpg


dsc-0054.jpg


És Nagy Jánosnak, a banda kitűnő zongoristájának fia, Ábel, aki valami egészen magától értetődő lazasággal mutatott be olyan frenetikus gitározást (sajnos, csak a koncert második felében), hogy azt maga (a példakép ?) Mike Stern is megsüvegelte volna.


dsc-0038.jpg


Az est folyamán a másik alapító tag, régi zenész barátom Csepregi Gyula, (aki szerintem a legjobb hazai szaxofonos) is remek hangulatban volt és végig brillírozott, feltehetően az is inspirálta, hogy aznap ünnepelte, a közönség lelkes köszöntése közepette, az 56. születésnapját.


dsc-0036.jpg


Kiemelkedőt alakított a midi marimbán Szaniszló Richárd is, olykor a háttérben ízléssel színezve a smooth hangzást, olykor pedig virtuóz szólókkal előállva bizonyította, hogy a hangszer mestere és mennyire fontos szerepe van a formáció megszólalásában.


dsc-0039.jpg


Vasvári Pál hozta a tőle megszokott villámgyors futamokat basszusgitáron, fültanúi lehettünk, hogyan használja ki a remek, ritkán hallható 6-húros hangszerben rejlő akusztikai lehetőségeket.


dsc-0048.jpg


Nagy János kiváló ízléssel elegyítette a zenébe zongora-, illetve szintetizátorjátékát, stílusérzéke igen figyelemre méltó, improvizációi invenciózusak voltak.


dsc-0034.jpg


Az ütőhangszereknél (timbales, cajon, konga, chimes) Mogyoró Kornél hasonlóképpen professzionális teljesítményt nyújtott, feszes, precíz dobolással, minden stílusban (legyen az funky, szamba, klasszikus smooth vagy slow) kiegyensúlyozott lüktetést biztosított az estén.

A zenekarvezető szép gesztusként, röviden megemlékezett mentoráról, Joe Zawinul-ról is, majd tiszteletére eljátszották a „Peaceful Joe” című Vasvári kompozíciót, benne szájharmonika (Szaniszló Richárd) és szaxofon interakcióval és lírai lamentáló szólókkal.


dsc-0064.jpg


Miközben az egész koncert a 25 eltelt év ünneplését állította a középpontba, óhatatlanul jelen volt a kísérletező kedv, a modernebb hangzások próbálgatása, experimentális elemek, effektusok beolvasztásának ideája és egy a smooth jazz irányzatán belüli, de még korszerűbb zenei világ megtalálásának igénye.

Összességében nagyszerű zenei élmény volt a buli és feltehetően a közönség egyetért az itt leírtakkal, mert ahogy elnéztem, rendületlenül bólogatott a zene ritmusára az est folyamán és a végén hangos tapsviharral és örömzenés ráadást kikövetelve honorálta az eseményt.


dsc-0043.jpg


dsc-0045.jpg


dsc-0046.jpg

Vissza a hírekhez