JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Szajna-parti hangulat a Dunánál - Michel Portal az Opusban

Michel Portal a jövő hónapban lesz 79 éves. A francia klarinét, basszusklarinét- és szopránszaxofon művész, zeneszerző játszott már klasszikust (Mozart), jazzt és avantgard-kortárs (Stockhausen) zenét is. A párizsi konzervatóriumban klarinét szakon tanult. 1969 óta ad ki lemezeket és koncertezik. Eddigi utolsó CD-je a 2010-es "Baïlador" (Lemezpolc). Zenésztársai voltak: Pierre Boulez, John Surman, Jack DeJohnette, Dave Liebman, Richard Galliano, hogy csak néhányat említsünk. Több filmzenét is írt.

Tegnap este a 34 éves, szintén francia Vincent Peirani tangóharmonikás kísérte. A fiatal muzsikus klasszikus zenét tanult, később váltott jazzre. Több európai versenyt nyert, már most hangszere mesterének tekintik.
Azonnal kiderült: itt és most szenzáció tanúi lehetünk! Olyan jazz alakult, hogy ilyet csak ritkán hallani. Nem szeretnék túlozni, de aki ott volt, az érti, hogy miről írok. A bevezető harmonikaszóló már előre vetítette a folytatást: ez igazi örömzene lesz! Mindkét muzsikus rendesen "odatette" magát, ezért szeretjük ezt a műfajt. Jöttek egymás után a régebbi és újabb, a "Baïlador"-ról ismert számok - közben észre sem vettük, hogy eltelt az első 45 perc...
Ha lehet, a második rész még jobb - régen voltam olyan koncerten, hogy szinte minden percét élveztem! A végén zúgó taps, két ráadás, hatalmas siker!
Michel Portal ilyen idősen is kiváló muzsikus, hihetetlenül együtt él a zenével, látszik, hogy jól érzi magát. Olyan hangulatot teremt, ami rendkívül ritka. Kedves, szimpatikus egyéniség - sokak példaképe lehet!
Vincent Peirani mélységes alázattal kísérte társát, gyönyörű hangszíneket hozott. Messze nem a tangóharmonika a kedvenc hangszerem, de tegnap este olyan virtuóz, lélekkel teli, változatos játékot hallhattunk Tőle, hogy csak ámultunk. Többször hallottam Richard  Galliano-t is - nekem Peirani jobban tetszik. És még nagyon fiatal.
Volt szerencsém nagyon idősen hallani Oscar Petersont, Sonny Rollins-t, Ornette Coleman-t, Jim Hall-t, John Lewis-t - most hirtelen ők jutnak eszembe: mind különleges élmény, mással össze nem hasonlítható. Egy hosszú élet kellemes és keserves tapasztalatai "köszönnek vissza" minden hangjukban.
Michel Portal mintha kilógna  a sorból: ha nem látom és tudom a korát – játéka alapján még nyugodtan tervezhet évekre előre...


image1.jpg


image2.jpg


image3.jpg


image4.jpg


image5.jpg


image6.jpg


image7.jpg

A szerző és Michel bácsi

Vissza a hírekhez