JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

iF kedd, akkor Hodek Dávid – Megvalósult az álomkoncert

A Szlovákiában (Komarno) élő Hodek Dávid Magyarországon élő mentora, Fodor Péter gondolt egyet, Dávidot egy zenekarban akarta hallani a hasonló korú és hasonlóan tehetséges Oláh Krisztiánnal. A felnőtt korba jövőre belépő Dávidnak, és a felnőtt korba már belépett Krisztiánnak tetszett az ötlet. Dávid a New York-ban élő Eric Wyatt szaxofonost hívta vendégül, Krisztián a nagybátyját, Egri Jánost javasolta az együttes motorjának, azaz a bőgősnek. Köszönet illeti a Budapesten született, majd később Londonban, Montrealban és New Yorkban is élt, de több évtized után (1948-1997) Magyarországra visszatelepült Fodor Pétert. Ő az egyike azoknak a fáradhatatlan lelkes nevüket nem előtérbe nyomó embereknek, aki 2010 óta (Fábin Juli, Sárik Péter) a háttérben önzetlenül dolgozik ezért a zenéért. Köszönet jár az iF kávézó főnökének, Hofinak (Hoffmann György) is, aki örömmel biztosította a helyet ennek a különleges koncertnek.

j-1.JPG


Teltház fogadta a zenekart. Sokan voltak kíváncsiak a szakmából, így kritikus fülekben nem volt hiány. Oláh Kálmán és ifjú Egri János esetében még a családi kötelékre is foghatnánk az érdeklődést, de a jazz nagy családjához tartozók is eljöttek. Pecze Balázs, Orgon Albert, Szakcsi Lakatos Róbert, Szoszó Lakatos Sándor, pár név a teljesség igénye nélkül, akiket a zsúfolt teremben megláttam.

Eric Wyatt többször játszott Hodek Dáviddal Szlovákiában és New York-ban is, Krisztián is jó párszor fellépett Egri Jancsival, de négyük közös zenélése csak most valósult meg. Próbára nem maradt idő, így egy rövid behangolás után pár mondatban megbeszélték a műsorban szereplő számokat, és azok sorrendjét. Elsőként Wayne Shorter szerzeménye, a „Black Nile” került bemutatásra. „All of You”, mutatott a közönségre Eric Wyatt, miközben konferálta Cole Porter örökzöldjét. Wyatt neve talán nem annyira ismerős a magyar közönség számára, de zenészeink közül sokan régi barátként köszöntötték. A Jazzma.hu is beszámolt Hanka Gregusova júliusi budapesti koncertjéről, ahol Wyatt volt a kitűnő szlovák zenészekből álló együttes amerikai vendége. Bemutattuk a Lemezpolc rovatban a mostanában megjelent „Borough of Kings” című albumát is, ezen több saját szerzeményt játszik zenekarával. Sajnos saját számok előadására nem került sor, mivel ezek begyakorlásához idő kell, így a kölcsönösen ismert darabok bemutatása folytatódott. „Here's That Rainy Day” (James van Heusen), és az első részt záró „Footprints” (Wayne Shorter). A második rész hasonlóan igényes művekből állt, így hallhattuk a „Lazy Bird” (John Coltrane), a „Parker's Mood” (Charlie Parker), az „Impressions” (John Coltrane), valamint a „Body and Soul” (Johnny Green) feldolgozását.

A zenekar úgy szólt, mintha évek óta együtt játszottak volna. A fiatalok is megmutatták, hogy tökéletesen beszélik a zene közös nyelvét, gond nélkül folytatnak párbeszédet a rutinos idősebb generációval. A kibontakozó szólókat kirobbanó taps fogadta. Jó volt a világ legjobb jazz klubjaiban edződött Eric elismerő arckifejezését látni a számára eddig ismeretlen magyar zenészek remeklései után. Oláh Krisztián és Hodek Dávid fiatal üstökösként tudtak egymással és egymásért játszani, Egri János pedig a legjobb igazi amerikai soundot hozta. Eric Wyatt nevét vélhetően egyre többen jegyzik majd hazánkban is a jazzrajongók, ennek a koncertnek a közönsége biztos visszavárja Budapestre. Remélhetőleg a jövőben a szlovák kapcsolatai mellett a magyar zenészekkel is szorosabb együttműködés alakulhat ki.


j-2.JPG


j-3.JPG


j-4.JPG


j-6.JPG


j-7.JPG


j-8.JPG


j-9.JPG


j-10.JPG


j-11.JPG


j-12.JPG


j-13.JPG


j-14.JPG

Vissza a hírekhez