JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Grencsó István és a Grencsó Kollektív Réteg szabad zenéje a Festészet Napján Újbudán, a Kortárs Galériák Hétvégéjén október 17-én

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál október 03-tól 19-ig tartó számtalan kulturális rendezvénye között a Festészet Napján, megrendezték a Kortárs Galériák Hétvégéje című ünnepi sorozatot. Ennek keretében az újbudai (szép hosszú nevű) KULTI - Csontváry Művészeti Udvarház és B32 Galéria, valamint a KULTI - Karinthy Szalon közös szervezésben mutatta be közel negyven kortárs művész festményét, installációját. Ezeknek az ünnepi tárlatoknak a megnyitója fényét emelte Grencsó István és együttese játékával.

dscf0001.JPG


dscf0002.JPG


dscf0015.JPG


dscf0019.JPG


A Karinthy Szalonban "Egy másik generáció" címmel 17 órakor nyitotta meg Beke László művészettörténész, egy tárlatvezetés keretében, a kortárs festők kiállítását. Ezt követően Grencsó István tenorszaxofonon egy magával ragadó szabad zenei szóló improvizációt mutatott be, elismerő tapsot aratva. A különleges hangulatú szóló után a kiállítást megtekintők poharazgatva vitathatták meg a látottakat.


dscf0021.JPG


dscf0022.JPG


dscf0025.JPG


dscf0030.JPG


dscf0041.JPG


dscf0042.JPG


dscf0043.JPG


dscf0044.JPG


dscf0046.JPG


dscf0047.JPG


dscf0050.JPG


dscf0052.JPG


A Csontváry Művészeti udvarház igazi multi kulturális helyszín. Belépve a fogadó térbe, már egy hatalmas kivetített Csontváry kép fogadja a látogatókat. Majd az előtérben is Csontváry és Bartók hatalmas molinói lógnak a falakon. A tágas, impozáns kiállító tér mellett, egy jó akusztikájú és színvonalas erősítéssel ellátott (!) koncertterem áll rendelkezésre. Körülbelül 200 fő befogadására alkalmas és modern színpadtechnikával felszerelt színpaddal rendelkezik.  A 19 órai kiállítás megnyitót követően 20 órától a Grencsó Kollektív Réteg adott egy bő órás koncertet. Grencsó István fuvolán, basszusklarinéton és tenorszaxofonon, Pozsár Máté akusztikus zongorán, Benkő Róbert bőgőn játszott és Miklós Szilveszter dobolt. Műsorukban saját kompozíciókat, de többnyire szabad improvizációkat hallhattunk. A helyi eseményekre reflektálva olyan címekkel, mint a "Visszavonhatatlan ecsetvonások", vagy a "Pasztell melódia". A búsongó siratótól - amiben olyan gyönyörű sound-dal szólalt meg a tenor és a vonózott bőgő, hogy megállt a levegővétel a teremben - az őrületes up-tempóig, ami lehengerlően fergeteges free zenébe torkolt a csúcspontján. Csak elismeréssel szólhatok Grencsóék produkciójáról. A nagy szabad zenei ikon, Szabados György által kijelölt úton haladva játékuk egyedül álló a hazai jazz pódiumokon. A kimunkált rövid témákra a helyszínen születő szabad zenei improvizációk épülnek, úgy, hogy rendkívüli figyelmet fordítanak egymás játékára. Igazi katarzist jelentett a kis "hidakkal" egybe fűzött zene folyamuk, azoknak, akik odafigyeltek rájuk. Mert a koncertteremben csak körülbelül ötvenen lehettünk. A kintről, a kiállítótérből jövő hangos zsivaj sajnos eleinte elnyomta a finomabb szólókat. Sajnálattal vehettük tudomásul, hogy a tárlat látogatók egy részének nem volt ínyére a másik műfaj tisztelete. De a koncert közepe felé már szerencsére "haza mentek a legények". Ez a kellemetlenség azonban nem zavarta meg Grencsóékat, végig nagyszerű zenét produkáltak. Akik odafigyeltek rájuk, igazi zenei élménnyel távozhattak.


sam-6655.JPG


dscf0055.JPG


Itt hívnám fel a kedves olvasó figyelmét egy jövő hét szerdai, október  22-én 18 órakor kezdődő rendkívül izgalmasnak ígérkező eseményre. A Hagyományok Házában (1011 Bp. Corvin tér 8.) "Tisztelgés Szabados György zeneszerző zongoraművész emléke és az 1956-os forradalom előtt" címmel filmvetítéssel, beszélgetéssel és koncerttel egybe kötött estet rendeznek.  18 órától "Az események titkos története" címmel filmvetítés lesz. 19.30-tól a Grencsó Open Kollektíva vendégei Mezei Szilárd és Dresch Mihály lesznek és Szabados György szerzeményeket fognak játszani. 20.30-tól Grencsó István Szabados Györgyről készült fotóit lehet látni, valamint egy beszélgetés kezdődik a Kossuth-díjas Szabados Györgyről. Az esemény ingyenes.

szabd1.jpg

Vissza a hírekhez