JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Exkluzív interjú Tóth Viktorral

Vik pályafutását 1999 óta követem figyelemmel. Az elmúlt három és fél évben többször is segítettem neki propagálni workshopjait.

toth-viktor-erdelyi-workshop-2014.jpg


1) Járt már saját formációval Romániában?

​A Bukaresti Magyar Intézetben többször jártam már, a tercettemmel a Sepsiszentgyörgyi jazz fesztiválon léptünk fel. A zeném azonban már sokszor eljutott Romániába - Erdélybe, ugyanis már - azt hiszem idén hatodik alkalommal – tanítottam a sepsiszentgyörgyi jazz és improvizációs zenei táborban. Itt minden évben a tanári koncerten saját kompozícióimat játszottuk tanár kollegáimmal...​


2) Egyáltalán, hogyan jött létre ez a mostani invitálás? Gondolom a bukaresti részt az ottani Magyar Intézet, a sepsiszentgyörgyit meg az Endre intézte... Mikor lesznek ezek a workshopok és kiket vár rájuk? Csak szaxofonosokat?

A bukaresti tartózkodás igazából egy kis magán tanítás lesz... Egy román szaxofonos – most már mondhatom - barátom meghívására. Ő is a szentgyörgyi jazz táborban volt tanítványom. Jól menő közgazdász.. Aki az üzleti életben tevékenykedik... A tábor második napján félre hívott - egy kis magánbeszélgetést kért. Majdnem sírt... - kérdeztem mi történt? 4o éves felnőtt ember. Ekkor elmondta, fiatal korában kezdte a szaxofonozást, gyakorolt, de a tanárok részéről nem kapott segítséget az előremeneteléhez. Ment tanártól tanárhoz az akkori Romániában, de igazából csak a nagy balkáni-típusú beszélgetések mentek… a konkrétumok nem... ​És szépen abbahagyta az egészet... egy álmot eltemetett - ahogyan mesélte... Minden erejét az üzletbe tette… de boldogtalan maradt, hiába lett nagyon sikeres itt. Miután történetét elmesélte,  megköszönte, hogy végre itt a táborban segítséget kap a szakmai kérdésekben. Végre konkrétumokat hall, mit és hogyan kell - vagy lehet gyakorolni... Koncepciókat a jazzben, a harmóniák terén, a skálák terén és a jazz ritmusvilágával kapcsolatban. Ezek mellet a jazztáborban van egy közös óra az én vezetésemmel, ahol a pozitív -zenélést segítő- hozzáállás kialakításán dolgozunk. A zenélés művészi, lelki oldaláról beszélgetünk, a társművészetek bevonásával. Arról, hogy hogyan tudunk inspirációt szerezni a zenei úton járáshoz, ami egy végtelen út... Előre az álmaink felé… Hogyan játszhatjuk azt a zenét, ami a sajátunk. Ami csak a mi szívünkben szól.

A román szaxofonos ezektől a gondolatoktól és szakmai segítségektől megtáltosodott. Később nem tudta munkája miatt megoldani, hogy Szentgyörgyre jöjjön, ezért felkért, tanítsam őt Bukarestben. Így jutottam el a múlt időszakban többször is rendszeresen Bukarestbe.

A Sepsiszentgyörgyi workshop - mondhatjuk - hagyományos most már. Talán a hetedik-nyolcadik már... A jazztábor utórezgéseiből alakult... A helyi lelkes fiataloknak kongó űr támadt a nyári egyhetes szuperintenzív jazztábor után és megkerestek, tartanék-e workshopot egy hétvégén - folytatván és felelevenítvén a nyári jazz élményeket. Ez nagyon jól sikerült akkor, és így aztán rendszeresen Lázár Prezsmer Endre segítségével megszerveztük a hétvégi 3 napos workshopokat. Egy ilyen lesz most is, ahol nagyon sok visszajáró barát - tanítvány - kolléga lesz jelen, de mindig érkeznek újak is. A workshopon a zenélés minden területét körbejárjuk. Mindenféle hangszeres és énekes érkezik ilyenkor… és volt már fotós, színházi rendező, táncos is...  Az aktuális workshopon megjelent emberek igényeinek megfelelően alakítom a workshop menetét... sok dolog közös gyökerű minden művész számára, a megvalósítás részleteiben van különbség… De a lélek szabadsága, a benső mélység, a lehetőségek határtalanságán való gondolkodás - szerintem  - minden alkotó számára fontos.

Közös zenehallgatáson és annak elemzésén át, zeneelméleti órán, improvizációs gyakorlaton, közös játékon, egyéni órán vehetnek részt a résztvevők. Ez ilyenkor egy nagyon intenzív együttlét, mert reggeltől - egy rövid szünettel - estig dolgozunk... és az éjszakába nyúló beszélgetésekkel zárjuk a napot.

Nagyon fontosnak tartom ezt a rendszeres workshopot, mert sokak számára egyértelműen látszik az eredmény: érett, felkészült és nyitott, szabad, a jazz tradícióit ismerő zenészek nőttek ki Szentgyörgyön, akik a koncerteken, jam session-ökön mély zenei élményben részesítik a közönséget. Az én 'fizetségem', hogy láthatom szemükben a csillogást: hogy álmaik felé haladnak, és most már tudják, minden csak rajtuk múlik, hogy boldogok lesznek-e vagy sem. És ez csodálatos.


toth-viktor-workshop.jpg


Most viszont én kérdeznék magától Robi… van egy régebbi felvételem egy ilyen kinti workshopról. Ezt is idecsatolhatnánk?

Hát persze!

http://www3.tvr.ro/magyar/2011/06/fekete-barany-5-dzsessz/


És lehetne még egy kérésem?

Halljam…

Az alábbi videómat is lehetne-e, mint hír közzétenni? Szerintem nagyszerűen sikerült HD minőség full koncert...

https://www.youtube.com/watch?v=QWqiVgsacek&feature=em-upload_owner

Vissza a hírekhez