JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Koppenhága – Exkluzív interjú Pallai Péterrel

Az idén meg”Pernye András-díj”azott 76 éves Pallai Péter továbbra is nagyon aktívan segíti a magyar jazzmuzsikusok és a Budapest Jazz Club európai népszerűsítését!

1) Eddig volt már olyan, hogy a "Budapest Jazz Club a londoni 606-ban", majd jött a "606 a Budapest Jazz Clubban", aztán a Budapest Jazz Club a berlini B-flat-ben". Most meg itt a "Budapest Jazz Club a koppenhágai The Standard-ben". Ezek szerint nemcsak angliai és németországi kapcsolataid vannak, hanem dániaiak is... Hogyan jött létre ez az október 28-án kezdődő sorozat?

Régi jó ismerősöm, az angol trombitás, Gerard Presencer, aki éveken át volt a londoni Royal College of Music-ban a jazz tanszék vezetője, átköltözött Dániába. Mivel Japánon kívül kedvenc műfajunk Skandináviában a legnépszerűbb, felkértem, juttassa el ajánlatunkat az egyik rangos koppenhágai klubnak, amely szerinte vevő lehet magyar zenészek felléptetésére. Gerard nagy tisztelője a magyar zenészeknek, hiszen többször járt Budapesten, sőt tagja volt a “606 a BJC-ben” csapatnak is és, nem utolsó sorban, a 2008-as londoni jazz fesztiválon hatalmas sikerrel szerepelt egy általa és Oláh Kálmán által vezetett brit-magyar zenekar élén (előtte azonban még 2008. május 23-án a Magyar Rádió Márványtermében a Tomsits Rudolf Jazz Trombita Tehetségkutató Verseny zsűrijének díszelnöke volt, majd másnap az akkor még Múzeum utcai Budapest Jazz Clubban duetteket is játszott mind az öt döntőssel – a szerk.), nálánál jobb propagandistája nem is lehetett volna az ügynek. Ő létesített kapcsolatot a The Standard-del, melynek alapítója és zenei igazgatója az Egyesült Államokban is ismert dán zongorista Niels Lan Doky. Niels hatalmas lelkesedéssel fogadta az ötletet.

2) Hány napig tart, hány koncertet ölel fel és kik a magyar szereplők?

A sorozat hat napig tart, október 28-tól november 2-ig bezáróan. Minden nap egy produkció lesz, de a The Standard-ben az a szokás, hogy játszanak egy 75 perces szettet, utána szünet, kiürítik a klubot és utána jön még egy 75 perces szett új közönség előtt.  Magyar részről Szakcsi Lakatos Béla, Szakcsi Lakatos Robi, a most már Dániában honos Bolla Gabi, Tony Lakatos (aus Frankfurt), Oláh Kálcsi, Spányi Emil (Párizs), Szőke Niki, Barcza Horváth Józsi és Juhász Marci fog fellépni.

Niels kifejezett kérésére Bolla Gabi két alkalommal is szerepel, de más-más csapatban, Szőke Niki produkciója pedig két egymást követő estét kap.

3) A dánok kiket delegáltak?

A fél Bolla Quartet (Gabi és Szakcsi Robi) a bőgős Mattias Svensson-nal és a dobos Anders Mogensen-nel egészül ki. Ők kísérik majd Szakcsi Lakatos Bélát és Tony Lakatost is, valamint a Bolla Gábor,  Oláh Kálmán, Gerard Presencer hármasfogatot, amelyben Gerard is most már dánnak számít, noha Bolla Gabi magyar színekben indul. Október 31-én a klub főnöke, Niels Lan Doky zongora duettet játszik Spányi Emillel. Szőke Nikiékkel zongorán Thomas Clausen, november 1-én a nagyszerű szájharmonikás Mathias Heise, 2-án pedig az altszaxofonos Benjamin Koppel társul.

4) Te is ott leszel ezeken a koncerteken?

Minden áldott este.

5) És mikorra várható a "The Standard a Budapest Jazz Clubban"?

Amint össze tudom koldulni rá a pénzt.


És akkor alább a koppenhágai fellépők fotói időrendi sorrendben.


gabor-bolla.jpg

Bolla Gábor


lakatos-robert-2.jpg

Szakcsi Lakatos Róbert


mattias-svensson.JPG

Mattias Svensson


anders-mogensen.jpg

Anders Mogensen


tony-lakatos.jpg

Tony Lakatos


szakcsi.jpg

Szakcsi Lakatos Béla


gerard-presencer-2.jpg

Gerard Presencer


olah-kalman.jpg

Oláh Kálmán


niels-lan-doky.jpg

Niels Lan Doky


emil-spanyi.jpg

Emil Spanyi


nikoletta-szoke.jpg

Szőke Nikoletta


jozsef-barcza-horvath.jpg

Barcza Horváth József


marton-juhasz.jpg

Juhász Márton


thomas-clausen.jpg

Thomas Clausen


mathias-heise.jpg

Mathias Heise


benjamin-koppel.jpg

Benjamin Koppel

Vissza a hírekhez