JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Exkluzív interjú Bordás Józseffel

Bordás Józsi tele van energiával és ötlettel. Erről beszélgetünk az alábbi interjúban.

bordas-jozsef-2014.jpg


1) Mondja Józsi, hogyan jutnak eszébe ezek a jobbnál jobb sorozatok? És ami még ennél is jobban érdekelne, kihez kell az NKA-nál pályázni, hogy pénzt adjon a jazzre?

Aktív zenészként és tanárként sokszor szembesülök azzal a ténnyel, hogy a zenehallgató közönség, illetve a zenetanuló diákok nincsenek tisztában azzal, mit is hallgatnak. Honnan ered a mai zene, és milyen hatásokat gyakorol egymásra a népzene és a műzene. A “Jazz legendák” sorozat lényege, bemutatni a jazz fejlődését és az adott korszakok kiemelkedő komponistáit, hangszereseit. A sorozat öt részből áll: ének, trombita, zongora, szaxofon, gitár. A basszushangszerekre, illetve a dobra egy következő sorozatban térünk ki.

A sorozatot a Nemzeti Kulturális Alap és a Budapest Jazz Klub  támogatásával tudjuk megvalósítani. A pályázatot az NKA Zenei Kollégiuma írta ki, és annak kurátorai szakmai döntése alapján nyertük meg a projekttámogatást. Az elmúlt évben megalakuló Zenei Kollégium, ami az egykori Előadóművészi Kollégiumot váltotta, jelen pályázati időszakban számos jazz produkciót támogat a könnyűzene és a komolyzene mellett. A Magyar Jazz Szövetség számos kiemelkedő  rendezvényét is az NKA által elnyert pályázati forrásokból tudjuk megvalósítani. Ezúton köszönjük az NKA-nak, és bíztatunk minden kortársunkat, hogy pályázzon.


2) Mikor és hol lesznek a koncertek?  Kik a Finnucci Bros Quartet meghívott vendégei?

Az első november 4-én lesz a Budapest Jazz Klubban.


jazzlegendak.jpg


Az előadást tartja:

- 2014.11.04. (kedd) Vokális jazz - Berki Tamás


- 2014.12.18. (csütörtök) Trombita - Koós-Hutás Áron


- 2015.01.22. (csütörtök) Zongora - Balogh Zoltán Vendég: Szőke Niki - ének


- 2015.02.19. (csütörtök) Szaxofon - Kollmann Gábor


- 2105.03.19. (csütörtök) Gitár - Balogh Roland

jazzlegendaknagy-masolata.jpg


3) És ezen a sorozaton kívül 2015-re mit tervez/terveznek?

Januártól márciusig a “Visegrád hangjai” című 35 ütőhangszerre komponált darabom lemezfelvétele lesz.

Januárban indul a „Házhoz megy a Zenede” 25 állomásos nyugat-magyarországi iskolai körútja, mely a könnyűzene -beleértve a jazz- fejlődésének áttekintésével foglalkozik. Ebben a produkcióban a Finuuci Bros Abebe Dániel „Bebe” énekessel és két táncossal egészül ki.

Március elején egy 10 napos erdélyi turnéra megy a Finucci Bros Quartet, amit már nagyon várunk.

Március második felében a Magyar Jazz Szövetség általam vezetett sorozata a “Jazz Lasszó” második turnéja következik. Az első sorozatban hazánk jazzoktatásban jeles városait látogattuk meg. 2015-ben a határon túli magyarlakta településeken tartunk szakmai előadásokat, koncerteket, ezzel is népszerűsítve a Magyar Jazz Szövetséget és a hazánk kiemelkedő muzsikusait. A projekt címe “Jazz Lasszó Határok Nélkül”

2015-ben szeretnénk egy új Finucci Bros Quartet fusion albumot létrehozni. 2014-ben a Lee Ritenour közös koncert apropóján Roland és Zoli igen aktív szerzői időszakát élte. Az új szerzemények a Millenárison elhangoztak, de nem rögzítettük még. Jövő évben ezt az elmaradásunkat pótolni szeretnénk.

A nyáron a Visegrád Hangjai lemezbemutatóval, illetve a VI. DobMánia Táborral leszek elfoglalva a koncertek mellett.

Mindezek mellett a Magyar Jazz Szövetségben vállalt munkámra, a Bordás Dobiskolára és mindenek előtt a családomra fordítok figyelmet.

Köszönöm az interjút és fontosnak tartom megjegyezni, hogy igen nagy szükség van a Jazzma.hu felületre.

Remélhetőleg ezt a döntéshozók, a szakma és a jazz kedvelő közönség is értékeli, és értékelni fogja!


bordas-jozsef-2014a.jpg

Vissza a hírekhez