JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A szivárvány színeiben ragyogott a fennállásának huszonötödik évfordulóját ünneplő Jazz Tanszak, az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola jubileumi koncertjén az ÚKK – Ifjúsági Ház színháztermében, november 16-án

A szivárványos ragyogást nem csak a felvirágozott, csillagoktól tündöklő, fényes 25-ös feliratú színpadkép biztosította, hanem a huszonhat fellépő, az iskola volt és jelenlegi tanárai, növendékei és meghívott zenészek változatos, remekül megszerkesztett ragyogó koncertje. Valamint az a sok ragyogó szempár a nézőtéren, akik az iskolának valaha tanárai, diákjai voltak, vagy azok a jó szándékú újpesti lokálpatrióták, akik a negyedszázad alatt az iskola működéséhez hozzájárultak és természetesen a jazzért rajongó közönség is.

dscf0001.JPG


A műsorvezető kisasszony felolvasta Gonda János tanár úr üdvözletét (aki nem tudott részt venni az eseményen), majd felkérte Dr. Hollósi Antal polgármester helyettest, hogy üdvözölje a megjelenteket.


dscf0002.JPG


Ő arról beszélt, hogy Újpesten már 1840 óta a nagy múltú Károlyi család támogatta a zenei kultúra fejlődését, és a leszármazottak azóta is a mai napig is hozzá járulnak támogatásaikkal. A Jazz Tanszak huszonöt évvel ezelőtti megalakulását is örömmel fogadták a kerületben. További sikereket kívánt az iskolának. A jazztanszak egyik megalapítója,  Nesztor Iván jelenlegi igazgató beszélt a megalakulásról, Regős István (azóta elhunyt) tanár társa és Gonda János szerepéről, Bazsinka István közvetítő segítségéről.


dscf0004.JPG


dscf0005.JPG

A kicsit elnyúlt protokoll után megkezdődhetett a koncert...


dscf0006.JPG

Az első fellépő egy trió volt. Benkő Róbert, Hock Ernő bőgőn és Nesztor Iván dobon adott elő egy közös szabad improvizációt.


dscf0007.JPG

Őket Munkácsy Bea ének, Kinczel Dániel zongora, Glaser Péter bőgő hármasa követte. A „Skylark” című Hoagy Charmichael-Johnny Mercer klasszikus szerzeményt adták elő az énekesnő szép telttónusú hangjával, finom érzékeny kísérettel.


dscf0013.JPG

dscf0012.JPG

Egy népdalfeldolgozás következett „Madárka” címmel Zsula Rebeka énekelte, Lindner Gyula zongora, Káldi Tamás bőgő és Borka Zsombor dob kíséretével funky ritmusúvá alakítva.


dscf0009.JPG

dscf0008.JPG

Lindner Gyula saját kompozíciója következett ”Mr. AC” címmel. Őt Káldi Tamás bőgőn, és Serei Dániel dobon kísérte, lendületes jazz feelinggel.


dscf0014.JPG

Két dobfelszerelés jutott szóhoz Hortobágyi László és Mihalik Ábel előadásában. Mókás, esetlen ütésekkel kezdtek, majd fergeteges dobpárbajt produkáltak a közönség nagy tapsát kiváltva.


dscf0015.JPG

Egy népi ihletésű produkció következett. Nesztor Iván és Hegyessy Géza furulyán, Geröly Tamás ütőgardonon játszott gyimesi variációkat „Magyar föld” címmel. Szép tájfestő részletekkel, majd talpalávaló forróbb ritmusokkal.


dscf0016.JPG

Az első részt Gereben Zita együttese zárta. A „One Night” című dalát énekelte Zita lehengerlő erővel, lendületes kísérettel. Gyémánt Bálint gitározott, Horváth „Tojás” Gábor zongorázott, Bata István basszusgitározott és Gálfi Attila dobolt, nagy közönségsikert aratva.


dscf0018.JPG

Szünet után, ha lehet, még fokozódott a hangulat. Eichinger Tibor gitár, Megyaszai István hathúros basszusgitár és Madai Zsolt dob trióját hallhattuk. Először egy zúzós „acid” metal jazzt adtak elő, majd egy szelídebb darabot nagy sikerrel.


sam-6725.JPG

A következő egy klasszikus zongora trió formáció volt. Kinczel Dániel zongora, György Attila bőgő, Paizs Attila dob összeállításban Ellington „Satin Doll” című örökzöldjét, stílusosan húzósan swingelve adták elő.


dscf0020.JPG

Itt megható emlékezés következett. Cselik Gábor mondott köszönetet Regős István tanárának, hogy ő az elsők között lehetett a tanítványai között. Ha nem megy el idő előtt az „égi jazz zenekarba”, akkor biztosan közöttük lenne. Egy szóló zongoradarabbal, Regős István „Eső után” című szerzeményével emlékezett a mesterére. A képen látható csillag a zongora felett, biztosan Regős Pistáért ragyogott. Vastaps kísérte a produkciót.


sam-6726.JPG

Chick Corea „Windows” című szerzeményét egy tanárokból álló együttes adta elő. Oláh Szabolcs gitáron, Glaser Péter bőgőn, Kinczel Dániel zongorán és Varga Bendegúz dobon játszották a ¾-es lüktetésű darabot érzékenyen tele zenei finomságokkal.


dscf0021.JPG

dscf0022.JPG

dscf0024.JPG

dscf0025.JPG

A jól sikerült estre a koronát a Tátrai Trend tette fel. Örömmel láthattuk újra színpadon Tátrai Tibort, ő és Pintér Tibor gitározott, Glaser Péter bőgőzött és Czibere József ütőhangszereken játszott. Először egy zúzós boogie-t, majd a szelídebb „Bye Bye Blues” című Tátrai szerzeményeket. Rendkívüli energiával, helyenként sajnos túlzott hangerővel „repesztett” a gitár hangja, a játékukban benne rejlő finomságokat kicsit elnyomva. De természetesen ők is vastapssal távoztak a színpadról.


dscf0017.JPG


Az est minden előadója a Károlyi pincészet ajándékát vihette magával. A nagy számú előadói gárda megfelelő előkészítéssel, jó műsorszerkesztéssel és nem utolsó sorban igényes színvonalú produkciókkal emlékezett a huszonöt évvel ezelőtti iskolaalapításra. Isten éltesse őket további huszonöt évig!

Vissza a hírekhez