JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Ez a jó IRÁNY? - A TÁTRAI TREND „útmutatása” a Muzikumban

Azonnal felmerül a kérdés, hogy hogyan kerül a Tátrai Trend egy jazzhonlapra? Megpróbálom megmagyarázni - bár a kísérők névsorából már sejthető. A Latin Duó (Tátrai Tibor & Szűcs Antal Gábor) koncertjein találkoztak először; később úgy döntöttek, hogy négyen együtt (is) muzsikálnak majd. Így született meg a "Trend" 2008 őszén.

Tátrai Tibor (1952) Liszt Ferenc-díjas rock-blues gitáros; 1969 óta (!) áll (vagy időnként ül) a színpadon. Számtalan zenekara közül régen a Syrius, napjainkban a Trend áll(t) a legközelebb a jazzhez.

Pintér Tibor (1977) jazzgitáros; talán a Micheller Myrtill énekesnővel alkotott duóban a legnépszerűbb.
Glaser Péter (1968) bőgős; keresett stúdiózenész; a Balázs Elemér Group (BEG) tagja volt.
Czibere József (1977) dobos, ütőhangszeres szintén játszott a BEG-ben.
Első koncertjeik néhány felvételét "Primőr" címmel CD-n jelentették meg. Második a sorban a "Kis-Duna keringő" (2009), amely stúdiófelvétel.
A Muzikum Klub & Bisztró a Kossuth Klubban működik, heti 3-4 alkalommal kulturális események (elsősorban blues, de más műfajok koncertjeinek is a) helyszíne.
Akkor jártam itt utoljára, amikor még BJC volt. Az "alapok" nem változtak -bár a felújítás nem sikerült rosszul- a "lényeg" igen. Más hangulat, más közönség, de térjünk a lényegre!

Az első meglepetés: Magyarország egyik (ha, nem a) legnépszerűbb, legjobb gitárosára szombat este, a belvárosban, kb. 100-150 néző kíváncsi!
Aztán: a Mester gitárhangja, mintha nem szólna mindig tisztán - félek, hogy ez nem csak hangosítási probléma... Közben belefeledkezünk a két gitár (Tátrai - Pintér) "párbajába"- ez igazán elsőrangú! Kár, hogy nem sok volt belőle! Eljátszották a lemez (ismert) darabjait, ami 5 éve jelent meg. Semmi több. Miért nincs azóta valami új? Így is "eladható"?
El kell ismernem: többet vártam. Elsősorban Tátraitól. A többiek megtették, amit kell: alázatosan, precízen kísérték a "főnököt" (aki ma szerintem nem volt a csúcson), és még a szólóik is sikerültek. Külön kiemelném Glaser tiszta, pontos bőgőzését.
Ha eddig nem derült volna ki, akkor bevallom: mindig szerettem Tátrai "szívvel-lélekkel" virtuóz, hangulatos, egyéni játékát - ha jazz, ha nem.
A Trend produkcióját saját honlapján kamaramuzsikának nevezi. "Kellemes, érthető és szerethető zene"- írja ugyanott. Én időnként hallom benne a jazzt is...


image1.jpg


image2.jpg


image3.jpg


image4.jpg


image5.jpg


image6.jpg

Vissza a hírekhez