JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Exkluzív interjú a friss Junior Prima-díjas Fonay Tiborral

Fonay Tibort (1987) a 2000-es évek végén (talán 2008-2009-ben…) láttam először bőgőzni egy tanszaki vizsgán. Rögtön megállapítottam, kimagasló tehetség. Aztán, mikor először láttam- hallottam basszusgitározni, az frenetikus élmény volt. Nem hiába beszéltem rá, hogy jelentkezzen 2013 elején az Orszáczky Jackie Tehetségkutató Versenyre. És nem véletlenül választottam be a Syrius Legacy zenekarba sem…

1) Volt-e előzménye a családban a zenélésnek? Pláne a jazznek...

Volt, igen. Édesapám nagybőgős, több Dixieland és Jazz zenekar aktív tagja, így mindig jó zenék szóltak otthon. Nagyapám fiatal korában zongorázott, vendéglátózott, az ő édesapja pedig kántor volt.


2) Hol, mikor és mettől-meddig folytatott zenei tanulmányokat és kik voltak a tanárai?

A hódmezővásárhelyi Péczely Attila zeneiskolában kezdtem a tanulmányaimat 13 évesen könnyűzenei szakon. Itt Vincze György tanított basszusgitározni két évig. Később a Mindszenti Alapfokú Zeneiskolában Kaszás László, majd a székesfehérvári Lauschmann Gyula Jazz Szakközépiskolában Mits Gergely, illetve Máthé László voltak a tanáraim. Azt követően a Zeneakadémián Lattmann Béla okított öt éven keresztül.


3) Mikor és milyen megfontolásból jött Pestre?

2008-ban felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakára, akkor költöztem Pestre.


4) Melyik zenekarban játszott jazzt először?

Elsősorban rock zenét játszottam sokáig, de már Vásárhelyen is voltak jazz jellegű formációk, amikben részt vettem. Ténylegesen swing zenét azonban csak Székesfehérváron, illetve később a jazz tanszakon játszottam.


5) Azóta kikkel játszott? Egyáltalán fel tudná sorolni a jelenlegi együtteseket, amelyekben rendszeresen játszik?

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert azóta a magyar jazz legkiválóbbjaival muzsikálhattam együtt. Természetesen a közös zenéléseket követően zenekarok is születtek. Ilyen volt először Babos Gyulával a Ba-Lan-cE, majd később más formációk is. A Sárik Péter Trióval már majdnem két éve játszom együtt. Jelenleg tagja vagyok még a Binder Quartet-nek, a Syrius Legacy-nak, a Barrio Latino-nak, a Budapest Acoustic Band-nek, a Lantos Zoltán Open Source-nak, a Subtones-nak, az Enyedi Sugárka Jazztettnek, illetve gyakran vendégszereplek több sikeres formációban is.


6) A 2013-as Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutató Versenyt -amit nem mellesleg megnyert...- megelőzően is vett már részt tehetségkutatókon?

A rock zenei pályafutásom során több tehetségkutatón is részt vettem különböző formációkkal, továbbá 2011-ben a Talentometer tehetségkutató versenyen első helyezést értünk el a For Notes zenekarral Jazz kategóriában.


7) Azóta hogyan alakult az élete? I mean, milyen jelentős események történtek az elmúlt másfél évben magával?

Nagyon termékeny időszakon vagyok túl. A sok zenélés mellett idén több lemez elkészítésében is részt vettem. Ezek között van a Barrio Latino zenekar első lemeze „Con Clave y Tambo” címmel, a Sárik Péter trio Jazzkívánságműsor 2 Mycheller Myrtillel, illetve a Binder Quartet-tel három lemezt is készítettünk a nyáron.


8) Mikor és hol vehette át a Junior Prima-díjat? Egyáltalán, hogyan lesz valakiből díjazott?

December 1-jén délelőtt 11 órakor tartották a díjátadó ünnepséget a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében.

Szakmai önéletrajzzal lehetett pályázni a díjért, amit később egy 9 tagú szakmai zsűri bírált el és választott ki a nevezettek közül. Az ünnepségen a 9 zsűri tag is részt vett és tiszteletét tette Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója is aki a zeneművészeti díj fő támogatója.


9) Tervezi, hogy végre saját zenekart is alapít? Vagy inkább úgy kérdezem, van-e valami új project alakulóban mostanában?

A basszusgitár versenynek köszönhetően saját triómmal léphettem fel a Debreceni Jazzfesztiválon, azóta viszont időhiány miatt háttérbe szorultak az ilyen formációk. Természetesen tervben van egy saját produkció létrehozása. Egyelőre azonban sok jó dolog történik körülöttem, amikből rengeteget tanulok nem csak zeneileg. Úgy gondolom, hogy egy saját zenekar létrehozása nem csak a zenén múlik, egy minden tekintetben teljes embert kíván, egy jó vezetőt. Ugyanakkor vannak alakulóban olyan zenekarok is, ahol részt veszek a dalok írásában, hangszerelésében, tehát kicsit az én szerzeményeim is ezek a számok.


10) Hol, mikor és kikkel lép fel legközelebb?

Két ünnep között 28-án, vasárnap a Budapest Jazz Clubban fogunk játszani Sárik Péterrel, László Attilával és Kaszás Péterrel a Jazz All Stars program keretein belül.


fonay-tibor.jpg

Vissza a hírekhez