JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Fonó - Ami belefér - Palya Bea, Szeder, Dresch Quartet

Karácsonytól Szilveszterig „áll a bál” a Fonóban. A két ünnep között hagyományosan minifesztivált rendezünk a házban, és szabadon válogatunk az év legjobbjaiból. Ma a december 29-i fellépőkkel ismerkedhetnek meg.

Palya Bea - Nő

„Lett tizennégy új dal, lett egy új zenekar. Merthogy lett egy új életem is. Megszületett a kislányom, és most óvatosan lépkedek ezen az ösvényen, amely egyszerre az anyáé, a szeretőé, az énekesdalszerzőé… és a dalok lettek az útjelzőim, segítenek megtalálni, ki is vagyok én ebben az új szakaszban.

A zenei nyelv, amely e dalokat röpteti, Kelet és Nyugat közt folyton utazgatva születik. Ott van benne a magyar, bolgár, cigány, zsidó zenei hagyomány, az indiai és afrikai hallásélmények, de ott van benne az európai középkori muzsika, a jazz és más improvizált zenék is, meg az is, amit a nagy dalíró egyéniségektől tanultam. Zenésztársaim is hozzák a maguk személyes zenei hagyományait. Kísérletezünk, mellkast ütünk, több szólamban énekelünk, mondókázunk, sustorgunk, kiabálunk, újra hangszerhez nyúlunk, játszunk, nevetünk, bandává zenéljük magunkat.”

Az új dalok 2013 decemberében a Magyar Rádió 8. stúdiójában lettek rögzítve, az ott felvett
szerzeményekből összeálló új, Nő című lemez márciusban jelent meg.

A zenekar tagjai:
Palya Bea – ének, sansula
Bodoczki Ernő – nagybőgő
Czirják Tamás – dob, ütőhangszerek
Gerzson János – oud, buzuki, kalimba, furulya
Szokolay Dongó Balázs – furulya, szaxofon, duda, kaval,
ifj. Tóth István – gitár


palya-bea-a-no.jpg


Szeder

Szeder, azaz Szeder-Szabó Krisztina dalszerző-gitáros-énekesnő 2014 májusában jelentette meg „Hab a tetején” című debütáló albumát zenekarával. Életigenlő, könnyed, de markáns stílusú, akusztikus hangszerelésű, magyar nyelvű dalait francia sanzon, jazz és folk elemek színesítik.

A „Hab a tetején” című albumon és az élő koncerteken Kriszti egyedi hangja, zenekari kíséretével alkotott izgalmas univerzuma, a dalok játékossága és humora egyszerre pörget fel (Reggeli dal, Lazsa dal), repít egy elvarázsolt világba (Szél) és csábít némi filozofálgatásra (Őszi dal). Lukácsházi Lucával közösen írt dalszövegei akár önálló művekként is megállnák a helyüket, de a zene által nyerik el azt a vibráló energiát, ami az egész produkcióból árad.

Szeder 2013 áprilisa óta koncertezik állandó zenekarával. Felléptek már az A38 hajón, a Művészetek Völgyében és több más fesztiválon, valamint a Budapest Jazz Clubban. A Szimpla Kert pedig még egy koncertfelvételüket is megjelentette a tavalyi év legjobb fellépőinek szentelt „Szimpla Garden Hits 2013” válogatásalbumon. A huszonéves tagokból álló együttesben a dalszerző-gitáros-énekesnőt remek zenészek kísérik: Csizmás Andris (nagybőgő) a Jónás Vera Experimentből, Szabó Sipos Ágoston (ütőhangszerek) a Budapest Nufolk Revolution tagságából lehet ismerős, míg Bakai Marci (hegedű) korábban Takáts Eszter zenekarában játszott, de zenélt már Dresch Mihállyal is.


szeder.jpg


Dresch koncert

“Ha egy messzi galaxisból érkezett lénnyel kellene megértetnem, mit jelent embernek lenni, szavak helyett lejátszanám a Dresch Quartet "Kapu és Kert" című albumát. Azt gondolom, maradna itt, a Földön...” (Gáspár Károly, jazzma.hu)
Tovább a teljes íráshoz itt: Lemezpolc kritika (Gáspár Károly)


lukacs-dresch.jpg

Vissza a hírekhez