JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Gyárfás Attilával

Gyárfás Attilát (1990) 2007. január 19-én léptettem fel először a Márványteremben. Mindössze 16 és fél éves volt, s az Apák és fiúk sorozatban dobolhatott Apukája, Gyárfás István zenekarában. Egyébként az idén végzi a mesterképzést az Amszterdami Zeneakadémián, de jelenleg Párizsban él, mivel szeptember óta a Conservatoire National Supérieur de Paris-ban tanul Erasmus cserediákként.

gyarfas-attila.JPG


1) Kedves Attila, mesélje már el nekem, mi is az a szenzációs hír, amit Gyafi említett nekem pár napja a telefonba?

A zenekarommal (Attila Gyárfás Trio) bejutottunk a belgiumi Leuven-ben megrendezésre kerülő B-Jazz International Contest döntőjébe, ami az egyik legnevesebb európai jazz versenynek számít. Ez az egykori Hoeilaart Jazz Contest folytatása, amit egy jó pár éve a Trio Midnight is megnyert. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Trio Midnight a vonósnégyessel nem kimondottan néhány éve, hanem 1995-ben nyerte meg a versenyt és az Oláh Kálcsi lett a legjobb szólista. És valami Maloschik nevű jazzman küldte ki a demójukat Belgiumba, ahol a tehetségkutató főszervezője Albert Michiels (1923-2008) onnantól kezdve minden évben kérlelte Maloschikot, hogy küldjön újabb és újabb tehetségeket a versenyére. MR delegáltjai közül 2000-ben az Electric Jazz Force (Zana Zoltánnal a fedélzetén), majd 2005-ben a Lakatos 3 (Pecek Lakatos Trió) is bejutott a döntőbe. 2001-ben pedig olyan történt, ami sem előtte, sem azóta: mind a négy fődíjat Tzumo nyerte (Plutóval és Emilioval kiegészülve)!)


2) Mikor váltottak helyszínt?

Úgy tudom, hogy idén váltottak helyszínt, mert a tavalyi versenyt még Hoeilaart-ban rendezték. (Az akkori döntőn egyébként az Alex Koo Quintet nevű zenekarban játszottam.)


3) Mivel kellett jelentkezni a 2015-ös versenyre?

A jelentkezéshez három hangfelvételt kellett beküldenünk. Két saját szerzeményt választottam a zenekar készülő lemezéről, a harmadik beküldött számunk pedig a „Sippin' at Bells” című Miles Davis szerzemény volt. Ez utóbbinak az az érdekessége, hogy kísérletképpen három különböző országban (Magyarország, Hollandia, Franciaország) rögzítettük a felvételt: a gitársáv Budapesten, a dobsáv Párizsban, a bőgősáv pedig Amszterdamban lett felvéve. Egy link a hangfelvételhez:

https://soundcloud.com/attilagyarfas/sippin-at-bells

A Trio-ban Fenyvesi Márton gitározik és Marco Zenini, egy fantasztikus olasz bőgős játszik, akit Amszterdamban ismertem meg.


gyarfas-attila-trio.jpg


4) Hányan jelentkeztek a mostani versenyre?

A versenyre 98 zenekar jelentkezett a világ minden tájáról, ebből 76 jutott tovább a második körbe (ekkor 19 országból voltak jelentkezők), a zsűri pedig négy döntőst választott ki a jelentkezőkből. A négy zenekarhoz még csatlakoznak a Getxo Jazz 2014 és a STORM! Contest 2015 nyertesei, szóval végül hat zenekar lesz a döntőben. Külön öröm, hogy Soso Lakatos Sándor zenekara is a döntősök között van!


5) Mikor lesz a döntő?

A döntő március 20-án és 21-én lesz, az eredményeket pedig 22-én fogják kihirdetni.


6) És miért kellett eddig titkolódzni azzal, hogy bejutott a döntőbe?

A verseny szervezői kérték, hogy addig ne terjesszük a híreket, amíg nem teszik publikussá a kiválasztott négy zenekar nevét. Ma kaptam az email-t, miszerint már felkerültek az eredmények a honlapjukra.

http://www.b-jazz.be/b-jazz-2015/finalists/

Vissza a hírekhez