JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Új utakon, régi szeretettel

A tegnap estinél pocsékabb időben is elindultam már Babost hallgatni. Igaz akkor a húszhoz közelítettek a világban eltöltött éveim, ma a hatvanhoz. A reménytelenül hulló eső okozta kellemetlenségeket egy pillanat alatt elfelejtettem, amikor megszólalt a zene. A Budapest Jazz Club pénteki koncertjén Babos Gyula decemberben alakult új zenekara lépett fel, a Harmónia Jazzműhely szervezésében.

j-1.JPG


A hatvanöt és fél éves mester gazdag pályafutásának főbb állomásait az alábbi fotómontázson próbáltam összefoglalni, melyet még júniusi születésnapjára készítettem. Nincs végállomás, írtam a kép aljára. A Babos vonalon még egyes megállókban sem kellett sokat várakozni, a szerelvény robogott tovább. A mindig újat kereső gitáros most is fiatalokkal vette körül magát, és új zenével lepte meg közönségét. Találóan a Makrokozmosz nevet kapta a zenekar, melyben Fekete-Kovács Kornél trombitán és szintetizátoron, Winand Gábor tenor- és altszaxofonon, valamint fuvolán játszik. Gábor természetesen énekel is, mellettük Orbán György bőgőzik, és Czirják Tamás dobol. Az LFZE végzős dobosának így sikerült fiatal kora ellenére ismét egy magyar jazzlegendával játszania, 2013 októberében ugyanitt Németh Jánossal, a Németországból hazalátogató szaxofonossal lépett fel.


j-2.JPG


Kerekes György, a Harmónia Jazzműhely házigazdájának rövid bevezetője után Babos rögtön belecsapott a húrok közé, gitárjának hangzása egy kicsit engem Metheny világára emlékeztetett, mikor az amerikai egy szál gitárral és effektusok használatával egy nagyzenekar hangzását képes előhozni. Közben Fekete-Kovács Kornél a szintetizátoron improvizált, trombitáját azért az ölében tartotta. Később, ahogy azt a BJC-ben Nicholas Payton trombitástól már láthattuk, egyik kezével a billentyűzetet bűvölte, a másikkal a trombitáját. Orbán és Czirják kemény alapot adott a szabad improvizációk alá, amikor lehetőségük volt ők is szabadjára engedték fantáziájukat, és szólóikkal színesítették a folyamatot. Winand Gábor az összes előkészített hangszerét megszólaltatta, szopránszaxofonnal kezdett, majd jött a tenor, legvégül a fuvola került elő. Közben énekelt is, főleg a jó arányokat tartó összeállítás azon részeiben, melyek oldották a feszes tempót, és líraibb dallamokat hoztak. Így az első részben egy igazi blues téma is bemutatásra került. Fekete-Kovács Kornél két kézzel is játszott trombitáján, de kétkezes billentyűs szólója is nagy sikert aratott. A második részben továbbra is jó adagokban osztották el a szabadabb felfogásban játszott kemény, és a hagyományosabb ritmusképletű lágyabb kompozíciókat. Új hangzású, magas színvonalon előadott mai kortárs zenét kapott a közönség, és a vastapsot hallva, be is fogadta azt. Két ráadást követeltek, amit a zenészek örömmel teljesítettek. A második ráadás funky ritmusaira többen táncra is perdültek, remek hangulatban zárult az este. Idősebbek, fiatalok, egyaránt élvezték a Makrokozmosz új zenéjét, várva a folytatást, vajon a következő koncertre milyen meglepetéseket tartogat az örökifjú mester. Remélhetőleg mielőbb kiderül.


j-3.JPG


j-4.JPG


j-5.jpg


j-6.jpg


j-7.JPG


j-8.jpg


j-9.jpg


j-10.jpg


j-11.jpg


j-12.jpg


j-13.jpg


j-14.jpg


j-15.jpg

Vissza a hírekhez