JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

SZOMBAT ESTI BIGBAND-LÁZ, AVAGY A BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA KONCERTJE BORBÉLY MIHÁLY VENDÉGJÁTÉKÁVAL A BJC-BEN 2015. JANUÁR 24-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: DESEŐ CSABA

Azt már bizonyára „kiszúrták” kedves olvasóink is, hogy e sorok írója a nagyzenekari jazz megveszekedett híve. A két vezető pozícióban lévő jazz zenekarunk (BJO és MAO) számos koncertjén ott vagyok, de mivel tegnap éppenséggel a számomra No. 1. zenekar lépett fel egyik legkedvesebb hangszeresemmel, így nem volt kérdés, hogy merre vegyem az irányt ezen a hideg télvégi estén.

Szerencsére kis hazánkban jól állunk nagyzenekarokkal, így aztán a múlt év végén nem volt hiányom ilyen jellegű zenei élményekben. Pl. a Jazzmánia Big Band (ugyancsak Kollmann Gábor vezetésével), amelynek játékát gyors egymásutánban a Jókai klubban és a Columbus hajón élvezhettem. De elzarándokoltam pl. a BMC koncerttermébe karácsony előtt, ahol a MAO Csajkovszkij Diótörő szvitjének Billy Strayhorn által az Ellington zenekar számára készített hangszereléseit adta elő – remekül. Remélem, hogy az ortodox jazzpuristák megbocsátják nekem, de én bizony elmentem a Stefánia Palotába is, amikor a BJO és Tóth Vera adott kitűnő swinges programot ugyancsak karácsony előtt pár nappal, ahogyan erről be is számoltam honlapunkon.  Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a szombat esti „jazzláz” a BJC-ben talált, ahol a Budapest Jazz Orchestra koncertje volt meghirdetve Borbély Misi vendégszereplésével. Ez egyébként sok éves gyakorlata a zenekarnak, mármint az, hogy egy-egy neves hazai, vagy külföldi hangszeres művészt hívnak meg koncertjük főszereplőjének. Csak „kapásból” egy pár „featuring” név, ami éppen „beugrik”: Tony Lakatos, Ed Neumeister, Oláh Kálmán, László Attila, Maria Joao, Chris Potter, Rick Margitza, Butch Lacy (komponista és hangszerelő) és Kevin Mahogany (énekes).

Hadd szóljak pár szót Borbély „Misi”-ről is, akit legközelebbi barátomként szeretek és tisztelek a hazai jazz világában. Nem is tudom megmondani, hogy hány éve ismerjük egymást. Tanúja voltam számos remek koncertjének: hirtelen ilyen különleges alkalmak jutnak eszembe másfél évtized távlatából, mint egy szentendrei kirándulás az általa „menedzselt” jazzklubba, vagy a Rádió Márványtermében rendezett Coltrane emlékest 2001-ben.  Ugyancsak vele kapcsolatos felejthetetlen élmény, amikor 2000-ben a Fonóban együtt ünnepeltük meg Herbie Mann 70-ik születésnapját. A világhírű fuvolista Misi Quartet B együttesével játszott a születésnapi koncerten, sőt Misi „Jelek” című nagysikerű opuszát fel is vette és „Eastern European Roots” című albumán meg is jelentette a több mint 10 perces gyöngyszemet. Erről a Jazz Times kritikusa így írt /megtartva az eredeti magyar címet/: „In fact, „Jelek”, the best and longest track, was recorded in Hungary with native musicians.” (Herbie és Misi mellett György Mihály gitározott, Szandai Matyi bőgőzött és Sárvári Kovács Zsolt dobolt.) Egyébként Herbie még további két alkalommal jött Pestre és Misi szervezésében végül egy komplett CD-nyi anyagot rögzített magyar zenészekkel, amely sajnos, a mai napig sem került kiadásra a fuvolista váratlan halála miatt. Misi készséges, segítőkész hozzáállása több híres jazzman itthoni kalauzolása és sokoldalú segítése terén is megnyilvánult, legutóbb pl. – tavaly nyáron – Paquito D’Rivera-nak segített tárogató beszerzésében. Sokoldalú művészi tevékenysége, saját formációinak és projektjeinek változatossága közismert, de számtalanszor vendégszerepelt más együttesekben is. Végezetül elég még azt elmondani, hogy nem csak a jazz világában alkotott nagyot, de pl. a 40. születésnapját elért Vujicsics együttesben végzett több évtizedes munkássága elismeréseként tavaly megosztott Kossuth-díjban részesült.

A teltházas klub jól mutatta, hogy a hazai közönség kifejezetten szereti a nagyzenekari jazzt, és hogy a BJO-nak olyan rajongótábora van, mint egy kedvelt foci klubcsapatnak. A 17 tagú zenekar persze nem fért el a klub keskeny színpadán és az öt főből álló szaxofonkórus, no meg a vendégszólista (a 18. ember) már csak a nézőtéren foglalhatott helyet. Így aztán szó sem lehetett egyenruháról, meg egyen-kottapultokról: amúgy lezseren, utcai ruházatban ültek a prózai kottatartók mögött, de nem is ez volt a lényeg. Előrebocsátom: frenetikus koncertnek voltunk tanúi. A más BJO koncerten is indítószámként felhangzó „Samba del Gringo” alapozta meg a hangulatot és hozta megfelelő „fordulatszámra” a zenekart és a közönséget egyaránt. Már itt három remek fúvósszóló hangzott el Kollmann Gábortól altszaxofonon, Schreck Feritől harsonán és Zana Zolitól tenoron. Ezt követően Kollman Gabi (aki végig remekül konferált) beszólította az est főszereplőjét, Borbély Misit. A Phil Woods zenekar két remek repertoár-darabja következett, először a lendületes „Reet’s  Neet” (ebben Misi altszaxofonon játszott és hallhattunk egy remek trombitaszólót Koós-Hutás Árontól), majd a „Goodbye Mr. Evans” című gyönyörű ballada következett, amit a nemrégiben elhunyt Csepregi Gyula emlékére játszottak el. Ismeretes, hogy a zenekar egyik tenorosa Csejtey Ákos, egyben kiváló zeneszerző és hangszerelő is, aki a közelmúltban Budapest hídjainak tiszteletére alkotott egy többtételes zeneművet, amit korábban nagy sikerrel mutatott be a zenekar. Nos, ebből az „RP” című tétel következett, amelyben Misi elővette kedvenc hangszerét, a szopránszaxofont és ettől kezdve többnyire ezen is játszott. A remek, modern darabban megcsodálhattuk Misi szoprán- és Ákos fuvolajátékát, valamint Birta Miklós csodás gitárszólóját. Itt mondanám el, hogy jó választás volt Miki alkalmazása, mert az ő játékstílusa és soundja remekül passzol a modern hangvételű számokhoz. Ez később is beigazolódott, pl. a másik Csejtey-féle „hidas” kompozíció, a „Chain” interpretálásakor.

A zenekar szoros kapcsolata Butch Lacy-vel, a Dániában élő amerikai jazzművésszel eredményezte az „A Noiseful Joy” című CD-t, amelyen hat Lacy kompozíció és hangszerelés szólalt meg. (Az „ősbemutató” még a Zsámbék Jazz Openen volt!) Ennek első tétele az „An Orca’s Glissandos” (azaz „Egy orka /ezt a tengeri emlőst nálunk kardszárnyú delfin néven ismerjük/ glisszandói) zárta az első félidőt. Valami földöntúli muzsika, igazi „szférák zenéje” volt. Ebben is szopránon játszott Misi, és kolosszális szólóját Kollmann Gabi hasonlóan kiemelkedő altszaxofon-szólója követte, ami szemlátomást a vendégművész elismerését is kivívta.  (Mint Gábor konferanszában is elmondta, Misi tanára volt a tanszakon.) Schreck Feri remek harsonaszólójáról sem szabad megfeledkezni!

A második szett a vendégművész nagylélegzetű kompozíció-fűzérével indult, a terjedelmes produkció az „Eastern European Roots and Moods” (esetleg Grooves) címet viselte, joggal, hiszen a Misi számára oly’ fontos balkáni gyökerek, hangulatok modern groove-okkal fűszerezett zenei megoldásai hangzottak el. Ahogyan felkonferálta, a mű nagyzenekari előadásban most hangzott el első ízben. Klarinét introval indult Misi játéka, amit Csejtey Ákos fuvolája színezett, majd a különös hangzásvilág egy remek basszusharsonán (brávó Nagy Viktor Dániel!) előadott monoton dallammal folytatódott, ez alapozta meg azt a zenei szövetet, amire aztán a zenekari játék és a további hangszerszólók ráépültek. Birta Miki korábban már említett gitárjátéka ezúttal is zajos sikert aratott, ekkor már Misi ismét szopránon szólózott, majd egy rendkívül ritkán előforduló kettős harsonaszólót élvezhettünk Schreck Feri és Skerlecz Gábor tolmácsolásában. Juhász Attila briliáns zongorajátéka egy lassú „kis éji zene” tételt vezetett fel, majd Misi klarinétszólamát csak a zongora és Serei Dániel dobjátéka (puha ütőkkel) kísérte. Utána ismét a basszusharsona vezetett át a big band-es befejezéshez. A nagysikerű etno-jazz művet, a hazánkban sokszor vendégeskedett osztrák szaxofonos, Harry Sokal „Harlequin Tango” című darabja követte. Igazi jazz-mars volt. Misi szopránon, Csejtey fuvolájával ismét kettesben indított, majd a többi fúvós is bekapcsolódva az est egyik csúcsteljesítménye jött össze, kolosszális szopránszólóval és briliáns zongoraszólóval (köszönjük Juhász Attila!). Csejtey Ákos hídjai közül a „Chain”, azaz a „Lánchíd” következett, nagy szopránszólóval és a már említett szuper gitárjátékkal, ami nagyzenekari jazzben nem túl gyakori. (Először a korán elhunyt Oliver Nelson-nál hallottam ilyet.) S ha már latin ritmussal indult a koncert, akkor a végét is ilyennek tervezték: Paquito D’Rivera „To Brenda with Love” című szerzeményét szánták utolsónak. Ebben egy frenetikus szárnykürtszólóval lepett meg minket Pecze Balázs, és különleges élmény volt Misi szopránjátéka kizárólag Bögöthy Ádám bőgőkíséretével, de ismételten meg kell emlékeznünk az ebben a számban is többször felhangzó gyönyörű zongorajátékról is. (Szegény druszám, Juhász Attila a sarokban alig látszott, csak a remek játéka tudatta, hogy jelen van.)

Persze, ezúttal sem úszhatta meg a zenekar a ráadást, pedig már az esedékes jam session zenészei is ott szorongtak. Pat Metheny „Always and Forever” című örökszép balladájával – Borbély Misi szépséges szopránjátékával – zárták a feledhetetlen koncertet.

Kifogástalan volt minden, a kompozíciók, a hangszerelések, a zenekari összjáték (a nádfúvósok és az „érckórus” egyaránt), a briliáns hangszerszólók (fantáziadús improvizációkkal), de még az erősítés is (Dévényi Tamás érdeme). S ha ilyenkor azt szoktam mondani, hogy „az élőzenét semmi sem pótolja”, akkor most két konkrétummal búcsúzom: a BJO két soronkövetkező „jelenéséről” hadd adjak hírt: Valentin (valaha Bálint) napon, azaz február 14-én mutatják be új, régi magyar slágerokat feldolgozó CD-jüket (négy énekessel: Urbán Orsi, Fehér Adrienn, Mujahid Zoli és Farkas Gábor Gabriel) a Stefánia Palotában, március 7-én pedig a BJC-ben a zenekar vendége Oláh Kálmán lesz, akivel a zenekarnak másfél évtizedes az együttműködése. Nos, én mindkét alkalommal ott leszek! (Önöknek nem is kell írásban beszámolniuk.)


dscn0822-1280x960-1280x960.jpg


dscn0829-1280x960.jpg


dscn0831-large.JPG


dscn0841-large.JPG

A vendégszólista és a szerző

Vissza a hírekhez