JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

BJO & BM – BJC 2015.01.24. Bővebben: A Budapest Jazz Orchestra és Borbély Mihály koncertje a Budapest Jazz Club-ban, 2015.01.24-én Fényképek & szöveg: Sztraka Ferenc

Egy “ilyen” esemény után rendre elgondolkodom, vajon én vagyok a szerencsés, hogy rendre olyan koncertekre manifesztálódok a nagy téridőben, amelyek mind fantasztikusak, avagy pedig ilyen világklasszis művészek élnek a környezetünkben? Félre a költői álkérdésekkel, az utóbbi a helyes megállapítás.

15-01-24-0001m.JPG


Szombat este igazi nagyzenekari hangzás és hangulat volt a jutalma a teltházas közönségnek, akik eljöttek meghallgatni a koncertet. Imádom a big band hangzást. Teljesen más dimenzió, mint egy kisegyüttes, nem is érdemes összehasonlítgatni, mert annyira másképp szól, az erős tengeráramlathoz hasonlóan magával ragad. Telíti a termet, és minden porcikámat. Betölt mindent, mint a Köjál elől menekülő hentes a kalbászba.


15-01-24-0099m.JPG


Ha “csak” a BJO játszott volna, az is méltán örömünnep a jazzkedvelőknek, de ezen az ihletett estén Borbély Mihály is részt kért – és kapott - a zenecelebrálásból! Szegény Misi, ma este nem csak a gyönyörűen megszólaló hangszereit kellett fújnia, hanem egy hirtelen jött vírusos influenza miatt az orrát is. Ezt az intimitást csak azért merem közhírré tenni, mert a beálláskor rögtön kiderült, hogy eléggé kutyául van, de ez a számára kellemetlen állapot az egész koncert egyetlen hangján és hangulatán sem érződött. A nagyérdemű talán annyit vehetett észre, hogy Misi ezúttal keveset beszélt, inkább átadta a zeneszámok közti konferanszié – modern korunk müezzinjének - státuszát Kollmann Gabinak.


15-01-24-0113m.JPG


15-01-24-0110m.JPG


A BJO a szokásos nagy formájában játszott, de tényleg. Sziporkáztak a fúvósok, a ritmusszekció is kitett magáért. Jól nyomta a két ifjonc, a bőgős Bögöthy Ádám és Serei Dániel is, a doboknál. Borbély Misi pedig köztudomásúlag egészen nagy formátumú muzsikus, nagy élmény volt látni és hallani, amint kivirágzik valami csodaszép zenei világ Misi és a BJO mai légyottjából.


15-01-24-0002m.JPG


Nagyzenekart egy helykorlátokkal küzdő jazzklubba telepíteni, nem egyszerű feladat, rendesen be kell timsózni valamennyi zenészt és hangszert, hogy elférjenek a színpadon. De a BJC-ben tizennyolc embert nem lehet elhelyezni odafönt, ezért, az okosan kialakított és amúgy teljesen elfogadható megoldásként a teljes szaxofonkórus a nézőtérre került – belépőt talán nem kellett perkálniuk.


15-01-24-0008m.JPG


Fényképész szemmel azt tapasztaltam, hogy ezúttal a pódium Parnasszusáról a nézőtérre száműzött szaxisok jártak jól. Ugyanis ezúttal mentesültek az elátkozott kivetítő projektor által generált, egy neccharisnya és rágcsálórács vadházasságából származtatott vetített hálótól, amely rendre hazavágja az élesebb fényképeket. Szerencsére, Misi is a színpad előtti kis dobogóra kényszerült, így ő is megúszta a behálózást.


15-01-24-0173m.JPG


Nagyon jó koncert volt. Jó hallani, amikor ilyen sok tehetséges, de mégis külön egyéniség nem csak szót ért egymással, hanem egy nyelvet is beszél. Anyanyelvi szinten.


15-01-24-0194m.JPG

Deseő Csaba a próba és a koncert között kapta lencsevégre Borbély Misit


15-01-24-0199m.JPG

Utána ellenőrizte, éles volt-e az exponálás


15-01-24-0198m.JPG

A Márton Attila-Deseő Csaba páros már tegnap elküldte tudósítását, nekem a főszerkesztő több időt hagyott az alkotás gyönyörére...


15-01-24-0176m.JPG

Totál telház


felelmetes-fuvosszekcio.jpg

Félelmetes fúvósszekció


szeduletes-szaxofonkorus.jpg

Szédületes szaxofonkórus


hengerlo-harsonakorus.jpg

Hengerlő harsonakórus


tunemenyes-trombitakorus.jpg

Töneményes trombitakórus


rendithetetlen-ritmusszekcio.jpg

Rendíthetetlen ritmusszekció


15-01-24-0125m.JPG

Sztárvendég: Borbély Mihály


ilyen-ha-egy-zenesznek-is-tetszik-a-hangzas.jpg

Ilyen, ha egy zenésznek is tetszik a hangzás...


nem-az-nem-a-kozepso-ujja.jpg

Nem, az nem a középső ujja


BJO A-tól (no jó, B-től Z-ig):

birta-miklos.jpg

Birta Miklós - gitár


bogothy-adam.jpg

Bögöthy Ádám - bőgő


csejtey-akos.jpg

Csejtey Ákos (a kopasz) - szaxofon


dennert-arpad.jpg

Dennert Árpád - szaxofon


juhasz-attila.jpg

Juhász Attila - zongora


kollmann-gabor.jpg

Kollmann Gábor - szaxofon, zenekarvezető


koos-hutas-aron.jpg

Koós-Hutás Áron (világos kék ingben) - trombita


magyar-peter.JPG

Magyar Péter - harsona


nagy-viktor-daniel.jpg

Nagy Viktor Dániel - basszusharsona


pecze-balazs.jpg

Pecze Balázs (barna ingben) - trombita


schreck-ferenc.jpg

Schreck Ferenc - harsona


serei-daniel.jpg

Serei Dániel - dob


skerlecz-gabor.jpg

Skerlecz Gábor (kék ingben) - harsona


tulkan-peter.jpg

Tulkán Péter (fekete zakóban) - trombita (legbelül: Szénási László - trombita)


varga-gyorgy.jpg

Varga György - baritonszaxofon


zana-zoltan.jpg

Zana Zoltán - tenorszaxofon

Vissza a hírekhez