JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Szerda esti „pszichedelikus” magyaros ragtime – A Geröly Trió az Opusban

Bemutatkozik legújabb gyakornokunk, a Székelyföldről Budapestre jött énekesnő, Kisgyörgy Ilka, aki a Bartők Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazztanszakának elsőéves növendéke. - A szerk.

Annak a felkérésnek van szerencsém a következőkben eleget tenni, hogy beszámolót írjak egy múlt heti koncertélményemről, számomra nagyon kedves zenészek előadásában. Mivel hasonlót még nem írtam, elsőre kicsit nehezebb feladatnak tűnt egy koncertről írni, mint akár egy lemezről, ahol megadatik az a lehetőség, hogy többször újrahallgassunk egy dallamrészletet, amit első hallgatásra talán nem tudtunk  befogadni, sokkal könnyebben tudunk objektív nézőpontot felvenni, és egészében elemezni az album hangulatát, nagy mértékben kivonva magunkat a koncertekre jellemző impulzusfolyamatok alól. Ez nem volt probléma a január 21-én az Opus Jazz Clubban sorra kerülő Geröly Trió koncertjén. Szinte még most is fel tudom idézni a zenészek által megteremtett hangulatot.

A Geröly Trió legújabb projektje önmagában is lenyűgöző és sokrétű. A saját kompozíciók mellett nagyrészt egy olyan album újragondolása, ami alapból egy még régebbi zenei vonulat továbbvitele, egyben tisztelgés ezek mesterei előtt. Érdemes megemlíteni, hogy a trió által jelenleg játszott zene központi elemét az 1979-ben kiadott „Air Lore” című album képviseli, ahol a zenészek Henry ThreadgillSteve McCall és Fred Hopkins személyében többek között Jelly Roll Morton és Scott Joplin szerzeményeit vitték tovább.

A magyar közönséghez ennek a folyamatnak egy újabb rétege juthatott el a triónak köszönhetően, sajátos nyelvén megszólaltatva, ami alapvetően a szabad zene, erdélyi és a magyar népzenei elemek ötvözésével. Ez alkalommal két vendégzenész is fellépett az Opus Jazz Club színpadára Gombai Tamás (hegedű) és Rozmán Lajos (klarinét), nyilván mindketten még egy plusz színnel, zenei megközelítéssel emelve a koncert amúgy is magas színvonalán, amit volt szerencsém tavaly decemberben nekem is meghallgatni a Lumen kávézó szervezésében, a Trió sárvári fellépése előtti napon, amire nagy örömmel készültek.

A koncert első felében Gombai Tamás hegedűjátékával erősítette a népzenei szálakat, itt megszólalt egy leginkább a felcsíki és csángó zenében használatos ütőgardon is Geröly játékában. Jól esett hallani a számomra nagyon kedves standardet, az „Afro Blue”-t magyaros ragtime hangvételben.

A második részben Rozmán Lajos csatlakozott a zenészekhez, aki főként a megírt zene híve és mestere, ennek ellenére nem jelentett számára nehézséget egy igen improvizatív környezetben elővarázsolni a kortárs zenei világ hangulatát. Ebben a felvonásban főként a Trió saját szerzeményeit ismerhettük meg.

Geröly Tamás (dobok) elbeszélése szerint megnyugtató, hogy van, aki tovább vigye a Szabados, Dresch és Grencsó generációja által meghonosított vonulatot, akikben pályafutása alatt többször is zenésztársra lelt. A Trió két korosztály találkozása, két ígéretes fiatal tehetség képviseli az utánpótlást, Ajtai Péter (bőgő) és Kováts Gergő (tenorszaxofon, klarinét), akikről meggyőződésem, hogy még sokat fogunk hallani. Sokat emeltek a vizuális élményen a zenészek gesztusai és a folyamatosan intenzív energiájuk, a Gergőtől ismert huncutul őszinte örömteli arckifejezés játék közben, Petya szituáció-poénjai meg a Tomi “bácsi” hasonlóan játékos, fiatalos reagálása ezekre a pillanatokra, aki nem szokványos “dallamhangszerek”, kütyük megszólaltatásával is színesítette a színpadképet és a főként a hangzást.

A legnagyobb, legőszintébb zenészekre jellemző alázatossággal köszönte meg Geröly a koncert végén a közönségnek, hogy a sokrétű pesti zenei kínálatból pont az ő zenekarára esett a választás. Szerintem a közönség nem kevésbé lehetett hálás, hogy a felhozatal ilyen minőségű zenével is bővülhetett ezen az estén.

Vissza a hírekhez