JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Az a bizonyos "tiszta és helyes ösvény" - Gáspár Károly a Jedermannban

Még tavaly nyáron történt. Jarrett-rajongó lévén évtizedek óta kíváncsian várom a Mester új lemezeit. Júniusban jelent meg a csodálatos "Last Dance" című duó albuma Charlie Haden-nel. Honlapunkon olvastam róla egy gyönyörű kritikát - írta: Gáspár Károly. Annyira a szívemből szólt, hogy elkezdtem figyelni. Mikor ír újra? Szerencsére elég gyakran, mert (nem csak) szerintem egyik recenziója jobb, mint a másik. Mellesleg a 2014. évi JazzMa.hu Olvasói Szavazólistán a zongoristák között az előkelő 5. helyet szerezte meg; a "vert" mezőnyben olyan nevek szerepelnek, mint - de ezt inkább mindenki nézze meg, akit érdekel...

image1.jpg


Gáspár Károly (1976 - Budapest) klasszikus zenei tanulmányok mellett 14 éves korában kezdett jazz-zel (is) foglalkozni. Aztán 22 esztendősen a Bartók Rádió által szervezett Füsti Balogh Gábor Jazz Zongoraverseny legjobb ballada-játékos díját nyerte el.
Évekig tartó külföldi "kitérő" után most itthon vezeti trióját: Orbán György (bőgő) és Cseh Balázs (dob) -tegnap este Pusztai Csaba (dob)- közreműködésével. Szerdánként a Jedermann Kávézóban lépnek fel.
A január 28-i vendég Ávéd János (1983 - Szeged; szaxofonok) és Bende Zsolt (1967 - Székelyudvarhely; gitár) volt.
A szűk kis terem teljesen megtelt, a közönség részben külföldi. Egy kicsit furcsa az állandó "jövés-menés" és az "alapzaj" - de a zenészeket ez (úgy tűnik) nem zavarja: játsszák a népszerű standard-eket, szépen, figyelemre méltóan, összeszokottan. Észre sem vesszük - és eltelik az első rész.
Aztán felfigyelünk a vendégekre, nem az előbb említettekre (bár mindketten kiválóan muzsikálnak), hanem akik egy kicsit "késtek", de majd játszani fognak: a Balázs-testvérek, Elemér (dob) és Józsi (zongora); Bolla Gábor (szaxofon) és még egy igazi meglepetés, aki
nem más, mint Tim Ries, a Rolling Stones szaxofonosa!
De vissza a második részhez, amikor egy csodás „'Round Midnight”-ot (is) kaptunk; hosszú szólókkal, komoly közönség-sikerrel.
A "Bye Bye Blackbird" hab a tortán: itt jönnek az "új közreműködők" - minden zenész elemében van.
Szép este volt, csak ajánlani tudom a Jedermannt – leginkább szerdán!


image2.jpg


image42.jpg


image22.jpg


image52.jpg


image32.jpg


image12.jpg


image3.jpg


image11.jpg


image21.jpg


image31.jpg


image51.jpg


image41.jpg

Vissza a hírekhez