JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A Zolbert Duo a Fat Mo's színpadán

A Belvárosban, a sétálóutcák között van egy remek étterem, ahol estéről estére rendszeresen minőségi élőzene szól. A populáris jazz több képviselője megfordult már itt, igényes szórakozást nyújtva a kikapcsolódni vágyóknak, akik épp a koncert, vagy csak a gasztronómia miatt látogatnak el ide. Tegnap este a szaxofonos Zolbert, és barátja, Tóth Marcell billentyűs, azaz a Zolbert Duo lépett fel.

dscf9523.JPG


Zolbert a smooth jazz mellett a soul, a funk és az R&B elemeit ötvözve alkotta meg saját zenei világát, amelyben helyet kapott néhány örökzöld feldolgozása, valamint saját szerzemények egyaránt. Ilyen volt például a Zuglói Smooth Jazz Dalverseny fődíjasa, a „Frappé”, valamint a VII. Jazzy Jazz Dalverseny első helyezettje, a „Friendship” című szám is. A saját album hamarosan elkészül, melynek bemutatójára majd a BJC-ben kerül sor, de addig is kaphattunk egy kis ízelítőt, hogy mire is számíthat az ember azon az estén, illetve a lemezen. Zolbert saját dalaiban is érződik, hogy kiket tekint követendő példának, azt például megtudhattuk, hogy az általa évekkel ezelőtt alapított Grover Washington Jr. Emlékzenekarban is játszott. Már első hallásra kitűnt, hogy zeneiségében, kimunkáltságában, dallamosságában szinte semmivel nem marad el a „nagy öregektől”, látszik, hogy van érzéke hozzá, és hogy valóban szívügye a jazz, és főleg ennek az irányvonalnak a népszerűsítése.

Alapvetően a zenekar öt tagból áll, basszusgitárral, dobbal és gitárral kiegészülve, de ketten is becsülettel helyt álltak. Nem túl szokványos páros a szaxofon- billentyű önmagában, bevallom, az elején én is féltem, hogy például a basszus hiánya nagyon feltűnő lesz, vagy hogy ezáltal a telítettségéből veszít a zene. Nem így történt, Tóth Marcell bal keze gondoskodott róla, hogy ez a hiány pótolva legyen, a jobb kéz pedig szép és élvezetes futamokat játszott, ha rákerült a sor, vagy épp csak hibátlanul kísérte a szaxofont. Zolbert pedig bármelyik szaxofont is vette éppen elő, mindegyiken remekül játszott, a zene szeretete és az, hogy milyen otthonosan mozog ebben a műfajban, már az elejétől fogva nagyon érződött. Hangszerét kreatívan és virtuóz módon kezeli, az este tetőfoka pedig az volt, amikor fogta magát, leszedte a mikrofont a szaxofonról, és a hosszú folyosót kifutóként használva végigsétált a vendégek között, mindenkinek játszva egy-egy rövid dallamot.

A koncert közben egy korsó sör fölött azon gondolkodtam, hogy milyen szép világ a jazz, és hogy mennyi különböző helyzetben, milyen sokféle ember között megállja és megtalálja a helyét. Valószínűleg teljesen más koncert lett volna, ha mondjuk egy jazz klubban lépnek fel, ahol minden szólót és minden dalt hatalmas ováció követ, és a közönség minden tagja a zenére figyel, mert azért vannak ott, hogy élőzenét hallgassanak. Ha egy szórakozóhelyen játszanak, valószínűleg néhány számnál még a magukat falábúnak tituláló fiúk is szívesen táncra perdültek volna. Most egy zenés étteremben játszottak, ahol a vendégek egymással beszélgettek, jól érezték magukat, és közben hallgatták az élvezetes muzsikát, ami azért mégis más, mintha a tulaj bekapcsolta volna a rádiót. Mindegyik teljesen más közeg, és ők (mint ahogy általában a jazz, főleg egyes ágazatai) bármelyikben megállnák helyüket.

A Fat Mo's számomra üde színfolt a hasonló kategóriás helyek között, nagyon remélem, hogy az élőzene (főleg a minőségi élőzene) varázsát továbbra is meg tudják teremteni, ami a vendégeknek és a zenészeknek egyaránt örömteli dolog lenne. Ehhez sok köze lesz egy kedves ismerősömnek, Bokros Lászlónak, akivel még a Jazzy Rádiónál töltöttem szakmai gyakorlatomat, ő is rengeteget segített, hogy jobban beleáshassam magamat ebbe a zenei világba. Bízom benne, hogy a közreműködésével egyre több és egyre színvonalasabb produkciókat láthat és hallhat a nagyérdemű publikum.

Zolbert nagylemezét várjuk, biztosan nem fog csalódást okozni a smooth jazz szerelmeseinek, valamint gyanítom azoknak is elnyeri a tetszését, akik inkább a soul, a funky, vagy a rhytm and blues irányából találják meg őt és zenekarát.


dscf9535.JPG


dscf9527.JPG


dscf9536.JPG


dscf9540.JPG


dscf9537.JPG


dscf9542.JPG


dscf9552.JPG


dscf9553.JPG


dscf9554.JPG

Vissza a hírekhez