JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

20. Dobosok Farsangja - Jubileumi zenei gála a XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban, február 28-án

Immáron huszadik alkalommal rendezi meg évről évre, a Dobosok Farsangját a Vigyázó Sándor Művelődési Ház (a volt Dózsa Műv. Ház) Martonosi György és segítői szervezésében. Az idei gála műsor alcíme, ”Akik még nem voltak”. Mert az utóbbi húsz év folyamán megszámlálhatatlan hazai és külföldi dobos tehetség mutatkozhatott be a nagysikerű sorozatban.

dscf0001.JPG


Most is, mint minden alkalommal, 14 órától különböző ütőhangszergyártók és forgalmazók reprezentatív kiállításon mutatták be szebbnél szebb termékeiket, amiket a nagyközönség ki is próbálhatott. Párhuzamosan több teremben dobkurzusok folytak. (Szendőfi Péter, Jancsovics Máté, Ujj Zoltán, Sümeghi Tamás, Vetési Gergely, Szanyi János előadásával.) Az egész ház a ritmusról szólt, már messziről észlelhette a közeledő. Minden belépőhöz egy ajándék dupla CD járt, ami a dobosok gyakorlását szolgálja zenei alapok segítségével.

A gála koncert 18 órakor kezdődött, fél tizenkettőig tartott. (El is mentek az utolsó buszok addigra, maradt a ritka éjszakai járat a tömegközlekedőknek.) A koncertkezdésre zsúfolásig megtelt a nagyterem. A színpadon öt gyönyörű dobfelszerelés, erősítők, billentyűsök, és egy nagy kivetítő fogadta a hallgatóságot. Mielőtt még Martonosi György az est műsorvezetője (szervezője, motorja) a pódiumra lépett volna, a Visegrádi Királyi Dobosok hat tagja korhű jelmezben kétoldalt felvonulva, egy jól megkomponált mars-tempó vérpezsdítő produkciójával adta meg az est alap hangját.

Minden dobosok Gyuri Bácsija üdvözölte a jubileumi koncert hallgatóságát és bejelentette az első fellépő Santa Diver Triót. A csapatban Kézdy Luca hegedült, Szesztay Dávid basszusgitározott és Szegő Dávid dobolt (a trió állandó dobosa, Sárvári Kovács Zsolt helyett). Három számot játszottak. Luca főleg pengette az elektromos hangzású hegedűjét. Sok finomsággal, érzékeny dob kísérettel. A lírai lebegés volt jellemző játékukra.

Az előbbi előadókra kontrasztként az Endre.eNerd3 trió következett. Huszár Endre dobolt és elektronikán játszott, Lukács Peta gitározott és II. Lengyelfi Miklós basszusgitáron játszott. Már a megjelenésük is formabontó volt. A dobos háttal ült a közönségnek és a felszerelése úgy festett a sok elektronikus, számítógépes berendezéssel dúsítva, mint egy szuperszonikus pilótafülke. Valós időben loopokból, effektekből és akusztikus dobhangokból összerakott programot adtak elő. A Művészetek Palotájában volt a premierjük nemrégiben, ez volt a második bemutatkozásuk. Amikor bele csaptak a zúzós kemény, effektekkel bőven telerakott zenéjükbe, szó szerint megmozdult alattunk a széksor a basszusok nyomásától. (Itt került elő a füldugóm.) Az az érzésem, itt az elektronika kicsit elfedte a zeneiséget, bár a produkció mindenképpen új utat mutat.

Míg a következő rész hangszerei részére a lebontás folyt egy félórás film bejátszást láthattunk a Dobmánia Tábor életéből. A sok ismerős arc között fergeteges bemutatót tartott többek között Borlai Gergő is.

A gála műsor második részét az Alapi Power Trio kezdte. Alapi István (főállásban az Edda együttes gitárosa) gitározott, Takács Roland basszusgitározott, Sümeghi Tamás dobolt. Ők vérbeli rockerek, félelmetes erővel, technikai felkészültséggel játszották a három elhangzott darabjukat. Fergeteges egyéni szólókkal lepték meg a tomboló közönségüket. Sümeghi Tamás nagy dobos hírességek stílus idézeteivel színezte rendkívüli technikájú játékát. Sikerük joggal volt elsöprő.

A következő egy szóló produkció volt. A szombathelyi Zisko Olivér különleges dob technikáját élvezhettük egy folyamatos félórás szólóban. Felvonultatta a dobolás minden szépsége mellett a verők pörgetésének a darabba komponálását is. (Ezt egyébként lángoló dobverőkkel is produkálja, de itt tűzrendészeti okokból ez elmaradt.)

A Special Providence együttes zárta a második részt. Kaltenecker Zsolt keyboards-on, Kertész Márton gitáron, Fehérvári Attila basszusgitáron játszott és Markó Ádám dobolt. Öt számot adtak elő. Játékukat elektromos hangzás jellemzi. Jól meghangszerelt, progresszív rock elemekkel, széles dinamikával játszanak, de időnként líraibb részek is megjelennek zenéjükben. Sikerükre jellemző, hogy 2004-es alakulásuk óta a világot bejárták és három CD-jük is megjelent. Itt is nagy sikerük volt.

A záró harmadik részt ismét a Visegrádi Királyi Dobosok felvonulása és produkciója vezette be. Martonosi Gyuri köszönetet mondott a rendezvény önzetlen támogatóinak, majd kezdetét vette a sokak által várva-várt tombola közjegyző előtti sorsolása. A komoly értékeket képviselő dobok, dobkellékek a forgalmazó cégek nemes felajánlásából álltak. (A főnyeremény például egy 150.000 Ft értékű pergődob volt…) A sorsolást sok csillogó szem, de annál több csalódott arc követte, ahogy ez a dolog természetéből adódik.

A tavalyi Dobmánia Tábor versenyén a három első helyezett díja egy fellépési lehetőség volt a Dobosok Farsangján. A bemutatkozást Bedő Gábor kezdte a szólóprodukciójával szép sikert aratott

Itt a Művelődési Ház igazgatónője lépett a színpadra és felköszöntötte Gyuri bácsit a születésnapja és a 20. rendezvény alkalmából. Majd a rakétával feldíszített dobostortát a kerületi polgármester, Ríz Levente adta át és gratulált Gyuri bácsinak és kedves feleségének, Orosz Mártának (aki a korábbi igazgatója volt az intézménynek.) és a ház teljes stábjának, akik időközben felvonultak a színpadra, hogy húsz éven keresztül folyamatosan megrendezték ezt a sikeres program sorozatot.

Az ünnepi pillanatok után a másik két Dobmánia Tábor nyertes vonult a dobok mögé egyenként egy-egy szóló produkcióval. Dankó Dani zenei alapra játszott. Majd Kovács Miklós már egyéni hangzást nyújtó szóló játékával aratott nagy sikert. A három fiatal feltörekvő trónkövetelő igazolta, hogy van tehetséges utánpótlás.

Az est méltó befejezése a fiatal, de nagyon ígéretes Gerendás Dani Quartet-re hárult. Gerendás Dani dobolt, Bécsi Bence gitározott, Baranyi Gergő basszusgitározott és Szebenyi Dani billentyűzött. Zenéjüket a fiatalos progresszív rock, a virtuóz szólók jellemzik (engem a Zawinul Syndicate játékára emlékeztetnek). Gerendás Dani fergeteges szólókkal kápráztatta el a szakmabelieket is bőven felvonultató közönséget. Nem véletlenül lett tavaly fiatal kora ellenére neves dob, cintányér és ütőgyártó cégek endorsere. Zenéjükkel viharos sikert arattak.

Gyuri bácsi jó humorára jellemző, hogy zárszóként azt kívánta, hogy még sok évig rendezhesse a dobosok ünnepét, akár úgy is, hogy tolókocsiban tolják fel őt a színpadra. Ehhez kívánunk Neki és a segítő csapatának jó egészséget és az eddigiekhez hasonló elegendő támogatót!


dscf0008.JPG


dscf0009.JPG


dscf0010.JPG


dscf0016.JPG


dscf0017.JPG


dscf0022.JPG


dscf0023.JPG


dscf0026.JPG


dscf0027.JPG


dscf0030.JPG


dscf0031.JPG


dscf0032.JPG


dscf0033.JPG


dscf0034.JPG


dscf0035.JPG


dscf0037.JPG


dscf0039.JPG


dscf0041.JPG


dscf0042.JPG


dscf0046.JPG


dscf0047.JPG


dscf0048.JPG


dscf0051.JPG


dscf0052.JPG


dscf0053.JPG


dscf0054.JPG


dscf0055.JPG


dscf0060.JPG


dscf0062.JPG


dscf0063.JPG


dscf0065.JPG


dscf0067.JPG


dscf0070.JPG


dscf0073.JPG


dscf0074.JPG

Vissza a hírekhez